13. apr 2015 Psykobloggen

Mobber terningkasterne?

Erik Schjenken: At personer med sin subjektive smak kan tråkke på stoltheten til andre, er i mine øyne ren mobbing.

Schjenken foto size large

Av Erik Schjenken

I dag er det ikke uvanlig at folk som hevder å være eksperter gir ulike uttrykksformer terningkast. Det være seg musikk, bøker, filmer og ikke minst klær. Jeg er ingen ekspert på noen av områdene men jeg stiller meg sterkt tvilende til at musikere utgir musikk de mener er dårlig. Jeg tviler på at det finnes forfattere som ikke vil at noen skal lese bøkene deres, og jeg tviler på at filmskapere ikke ønsker at noen skal se filmene deres. Sagt på en annen måte så tror jeg det ligger stolthet bak de aller fleste av disse formene for uttrykk.

At en person med sin helt egne subjektive smak og med makt til å dele sin smak gjennom et eller flere medier, kan tråkke på stoltheten til andre, er i mine øyne ren mobbing. Alle står selvsagt fritt til å mene hva de vil, men det går en grense når en musikkanmelder slakter en utgivelse rett og slett fordi vedkommende har en annen smak en komponisten(e).

Skrekkeksempelet på mobbing er etter min oppfatning «eksperten» Jan Thomas. Ukentlig gir han terningkast for ulike menneskers oppkledning. Det er slett ikke uvanlig at han gir terningkast 1. Her er hva Jan Thomas skrev om en som fikk terningkast 1: «Dette er bare flaut. Du minner om en mislykket Alexandra Joner. Dette antrekket hadde knapt fungert på et russisk disco. Håret er en krise i seg selv, og du sender ut feil signaler her.»

WTF?! Hadde et barn sagt dette til et annet barn hadde det blitt oppfattet som mobbing. Er det mindre mobbing fordi det er voksne mennesker det er snakk om? Nei! Jeg tviler sterkt på at noen av de som har blitt degradert til øyne på Jan Thomas sin terning sto foran speilet før de gikk ut og tenkte at: «Yes! nå ser jeg passe jævlig ut».

Terningkast og anmeldelser av andre menneskers uttrykksformer kan aldri bli noe annet enn enkeltpersoners subjektive mening, noe som utvilsomt er egnet til å såre andre mennesker. Jeg gjorde et lite søk på Jan Thomas og terningkast og det var flere treff på mennesker som tok til motmæle mot anmeldelsen hans. Hvorfor? Jo, de var selvsagt ikke enig.

Spørsmålet blir da hva som er hensikten med å ha disse anmeldelsene i det hele tatt. Anmeldere må gjerne kalle seg eksperter, men sannheten er at de aldri kan bli eksperter på andre menneskers smak. Er hensikten at vi alle skal dele samme smak og stil? Spør du meg så er anmeldelser og terningkast kun en annen form for mobbing.

Erik Schjenken er seniorrådgiver Næringslivets Sikkerhetsorganisasjon, forfatter, tidligere ambulansesjåfør og varamedlem i Pressens Faglige Utvalg.