14. apr 2015 Psykobloggen

Verdifull eller verdiløs

Egil Arne Skaun Knutsen: Jeg tror at måten man er i verden på vil være påvirket av denne grunnleggende forestilling om seg selv.

Knutsen size large

Av Schou og Skaun

Hun eller han som opplever seg selv som verdifull, hvor opplevelsen av det å være verdifull strømmer i blodet ut i de minste blodårer som går ut til den minste lilletå, hvor verdifullheten gjennomsyrer milliarder av nerveceller og preger personen til ut over hårrøttene, det er en person som tar valg, møter mennesker, setter sine grenser eller ser på seg selv og sine feil eller problemer med et mer mildt blikk og på en annen måte enn den som er preget av den grunnleggende forestilling:

Jeg er verdiløs.

Vi mennesker er som mennesker verdt. Det er en fundamental feil og tro at utseende, hvor mye penger man har, hvor man bor, hudfarge, vekt, hvilke tabber man har gjort, hvilken utdannelse eller hvor høy IQ man har, skulle påvirke hvor verdifull man er.

Du er verdifull.

Du er like verdifull som kongen. Som dronningen.
Du kan være kongen eller dronningen i ditt eget liv.

Det er mulig du har gjort dine tabber. Det er mulig du angrer. Hvis du vil begynne jobben med å gå videre så er det bra å forstå at du er like verdifull som Kjell Inge Røkke, eller Bill Gates. Hjemmeoppgave: Begynn å observere deg selv.

Snakker du om deg selv med respekt eller snakker du nedsettende om deg selv.

Snakker du til deg selv som en person som er like verdifull som Sylvester Stallone eller Reese Witherspoon.

Eller snakker du til deg selv som en som er mindre verdifull.
Hva ville du sagt til vokalisten i KISS hvis han hadde det vanskelig.

Ville du sagt, skjerp deg din dritt. Eller ville du sagt, du har vært flink. Du gjør så godt du kan. Det er ikke noe godt å ha det vanskelig. Jeg synes du har det vanskelig på en så bra måte som det går an akkurat nå. Jeg håper du finner et lite eller så stort rom som mulig for litt livskvalitet i den vanskelige situasjonen du er i nå.

Det er mulig du er deprimert eller det er mulig du sliter med angst. Kanskje du merker at du snakker til deg selv og egentlig synes at du selv er verdiløs og dum. Prøv å observere deg selv og se om du har tendens til å snakke negativt til deg selv eller om du har en tendens til å snakke om deg selv i vennlige ordelag.

Kanskje dette kan være starten på en prosess som handler om å erkjenne din egen verdi. Som handler om å lære hva det å være verdifull faktisk innebærer. Du kan prøve. Får du det ikke til i dag så kan det være at du får det til i morgen. Kanskje du ser at samfunnet ikke behandler alle mennesker med lik verdi. Kanskje du er sint for det.

Jeg tror at hvis du vil oppnå noe som er positivt for deg selv så er det bedre å bruke energien på å gjøre gode ting for deg selv. Istedenfor å kjefte og smelle på de andre. Gjør du gode ting for deg selv så klarer du å sette de grensene du trenger å sette etter hvert.

Jeg vet det.

Du er verdifull.

Du har bare glemt det for en periode.

Jon Schau er stand-up komiker og forfatter, mens Egil Arne Skaun Knutsen er psykolog og har en egen blogg: Psykogrubbel