11. mar 2015 Hjelpetelefonen

Hjelpetelefonen deltar på nettmøte etter TV-program om selvmord

I kveld sender NRK3 andre episode av TV-programmet “Venn i døden”. Hjelpetelefonen deltar på nettmøtet etter kveldens program, som handler om selvmord. 

Arbeidslivstelefeonen size large
Du kan både ringe og skrive til Hjelpetelefonens veiledere.

- Vi velger også å oppbemanne med to veiledere på telefontjenesten vår etter at programmet er sendt. Det betyr at vi har flere veiledere på jobb i tidsrommet mellom klokka 21:00 og 03:00, forteller daglig leder Aslaug Timland Dale i Hjelpetelefonen. 

I dokumentarserien “Venn i døden” oppsøker programleder Martin Melvold (24) åtte unge mennesker som har mistet noen de hadde et nært forhold til. Programlederen har selv opplevd dette, og gjennom åtte episoder får han svar på spørsmål han har om følelser, sorg, skyldfølelse, minner og gleder. Han får også mange råd om hvordan man skal stille opp for venner som mister noen de er glade i. 

MISTET SIN BROR

I andre episode av “Venn i døden”, møter programleder Martin Melvold Rapperen Fela (Felipe Javier Castro Orellana). Han opplevde at broren, Andres, tok sitt eget liv

Lenge slet Fela med å akseptere at broren begikk selvmord, og han reagerte med å stenge seg inne og ruse seg. Så begynte han å lage musikk om brorens død og sin egen sorg. 

Programskaperne stiller spørsmål om hvordan det er når en du er glad i tar sitt eget liv, og om det kan hjelpe å lage kunst av sorgen.

ERFARNE VEILEDERE

De ansatte i Hjelpetelefonen er godt kjent med kveldens tema. Hvert eneste døgn mottar Hjelpetelefonen samtaler fra mennesker som ønsker å ta sitt eget liv.

- Mange ganger handler det om følelsen av verdiløshet. De mener at omgivelser, familie og til og med deres egne barn vil få det bedre dersom de var borte. Andre igjen kan gi uttrykk for at de ikke orker å leve lenger på grunn av senskader etter overgrep og omsorgssvikt, sier Aslaug Timland Dale.

CHAT MED OSS

De som ønsker kan skrive til Hjelpetelefonens veiledere, i stedet for å ringe. Da benytter du nettjenesten Sidetmedord.no. Hver onsdag er det også mulighet for direkte dialog med veiledere på chat.

På grunn av nettmøtet i kveld, forskyves chatten fra klokka 17:00 til klokka 18:00. Chatten er åpen i tre timer. 

Flere saker fra Hjelpetelefonen