10. apr 2015 Hjelpetelefonen

Mer ensomme i påsken enn i julen

Hjelpetelefonen til Mental Helse fikk totalt 2458 anrop i påsken. 163 av disse anropene var fra nye innringere.

Paaske ensomhet size large

At høytider kan være vanskelig for mange av oss, er en kjent sak. Men på Hjelpetelefonen merkes det at påsken er annerledes, enn for eksempel julen.

- Mange blir veldig mye alene i påsken. Tjenesteapparatet stenger, og pårørende reiser bort. Det er motsatt fra i julen, når man skal feire høytiden sammen, forklarer daglig leder Aslaug Timland Dale.

Å føle seg ensom og isolert er vanligere enn man skulle tro. Flere av hver femte av oss føler seg ensomme, ifølge  helsenorge.no. Så mange som 70 000 nordmenn har ingen nære fortrolige de kan henvende seg til når de trenger noen å snakke med.

Noen av innringere forteller at de føler seg helt alene til og med i blokka der de bor.

- De forteller oss at de ikke har hørt en stemme hele påska. Det er mange røde dager på rad der ikke en gang butikkene er åpne. 

OPPDAGET TJENESTEN PÅ TV

Hjelpetelefonen driver flere dialogtilbud, blant annet Sidetmedord.no som er for dem som foretrekker å skrive om det som er vanskelig. Det ble annonsert for begge under reklamefrie dager på TV denne påska. 

På grunn av dette opplevde Hjelpetelefonen et trykk av nye innringere, spesielt påskeaften og 1. påskedag. Mange av de nye innringerne spør om det virkelig er sant at tjenesten er gratis og åpen hele døgnet. 

- Noen av de som har ringt har vært innlagt på grunn av selvskading eller tanker om å avslutte livet. De vet nå at de ringe når de blir skrevet ut og bruke oss som en ventil hvis de igjen får lyst til å skade seg selv eller avslutte livet, sier Aslaug Timland Dale.

FLERE NYE INNRINGERE ENN I JULEMÅNEDEN

Total antall anrop fra 28. mars til 5. april, var 2458, og av disse hadde 163 ikke ringt til Hjelpetelefonen tidligere.

Sammenlignet med julemåneden i fjor, var 

Aslaug 1 portrett size small

det flere nye som ringte i mars.

- Fra 2. mars til og med 2. april, kom det totalt 10 685 telefoner til Hjelpetelefonen. 775 av disse var fra nye innringere, sier Aslaug Timland Dale.

Til sammenligning fikk Hjelpetelefonen 701 telefoner fra nye innringere i desembermåneden (2. desember 2014 t.o.m. 1.januar 2015). Det totale antall anrop var da 11 530. 

Flere saker fra Hjelpetelefonen