20. jan 2012 Hjelpetelefonen

Nordmenn i utlandet får ny tjeneste for psykisk helse

Flere nordmenn har etterspurt muligheten til å kontakte Hjelpetelefonen fra utlandet. Nå har Mental Helses tjeneste fått et mobilnummer du kan ringe til uansett hvor du er i verden.

Truls bjaaland og inger ellingsen web size large
Mental Helses Hjelpetelefon starter en ny tjeneste om psykisk helse for nordmenn i utlandet. Et mobilnummer gjør at man kan ringe uansett hvor en er i verden. Truls Bjaaland er koordinator, og Inger Ellingsen er leder i Hjelpetelefonen.

Hittil har nordmenn i andre land ringt via Mental Helses sentralbord for å komme i kontakt med Hjelpetelefonen, som er en lavterskel telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med.  

- Vi har fått mange henvendelser spesielt fra nordmenn i Spania og Sverige, som veldig gjerne vil komme i kontakt med oss på en direkte linje. Det er jo lettere å snakke om det som er vondt på ditt eget språk, sier koordinator Truls Bjaaland.

Det er ikke noe særlig å være i et fremmed land, og ha problemer med å forstå språket til veilederen når du ringer Hjelpetelefonen. Men slik har det altså vært, og grunnen er at alle hjelpetelefonene i EØS-landene har det samme nummeret: nemlig 116 123.

- Bakgrunnen for dette er at man ønsket at det skulle være et kjent nummer for å få hjelp, og som de aller fleste kunne huske, forklarer leder Inger Ellingsen.

Mobilnummeret ligner gratisnummeret

Det felles nummeret for EØS ble innført for nesten to år siden. Hjelpetelefonen har vurdert helt siden da å skaffe en ny telefonlinje for nordmenn i utlandet.

- Vi ønsket å få et nummer som lignet det vi bruker slik at det er lett å huske. Det nye nummeret ble derfor 0047 91 116 123, sier Inger Ellingsen.

Det vil ikke være gratis å ringe Hjelpetelefonen på mobilnummeret, slik det er hvis du ringer det vanlige nummeret.

- Hjelpetelefonen har dessverre ikke mulighet til å dekke kostnadene for dem som ringer oss fra utlandet. Du bør sjekke prisen med din mobiloperatør for de respektive landene, råder Truls Bjaaland.

Hjelpetelefonen mottar ca 200.000 henvendelser i året. Gjennomførte telefonsamtaler økte med cirka 15 prosent  i fjor.

Les mer om gode råd for god psykisk helse

Flere saker fra Hjelpetelefonen