18. jun 2018 Mental Helse

Å fylle sin egen badering ...

… og flyte stødig av gårde.

Kathrine size large
(Foto: Jørgen Braastad, VG premium, NTB Scanpix)

TEKST: Grethe Ettung 

Det er tidlig formiddag på Bislett, og på Café Laundromat har bjørka pollinert bord og stoler gule, mens fiolette syriner står bristeferdige, klare til å spre sin bedøvende duft. Folk i Tigerstaden opplever asfaltjungelen på sitt beste denne maidagen. Økonom, journalist og forfatter Kathrine Aspaas er intet unntak. Smilende slår hun seg ned ved bordet og bryr seg ikke noe om at den røde kjolen får et islett av gult.  

På Café Laundromat, tidligere vaskeri – derav navnet, skal vi snakke om boka hennes: Raushetens tid, fra misunnelse til beundring. 

Byr på seg selv 

For de av dere som leser Aftenposten, vil navnet hennes være kjent. Som finansjournalist og økonom hadde hun en skarp penn og var kjent for sine kritiske kommentarer.  

Men, som hun skriver i boka si: «Til slutt kom jeg til et punkt der det gikk opp for meg at jeg var en del av noe som ikke var bra. Dette punktet var en helt spesifikk opplevelse i Operaen i Oslo høsten 2009.»  Er du spent på hva som skjedde i Operaen, så står det å lese i boka hennes. 

Siden har hun brukt tiden til å forske på vennlighet og raushet. Etter tre år med studier, samtaler, reiser og opplevelser, hevder hun at omtanken er den nye effektiviteten, og at vi nå utforsker nye måter å være medmenneske på. Dette temaet var det deltakerne på flere av inspirasjonsseminarene til Verdensdagen for psykisk helse fikk høre om. Og som en hyggelig start på dagen, satte Kathrine seg til ved klaveret, spilte og sang med stor innlevelse. Hun er ikke redd for å by på seg selv, noe som passet godt som innledning til foredraget om raushet og vennlighet. 

Å ta knekken på neddriften 

Kathrine er av den oppfatning at vi er på vei mot en vennligere tidsalder. I det legger hun at folk i dag utforsker nye måter å være medmenneske på. Vi gir mer og deler mer. Mange deler uredigert, snakker om tabubelagte emner, om medgang og motgang. Men på samtidig har vi lett for å trekke oss selv ned.  

- Vi er født med en naturlig neddrift. Hjernen vår er skapt med en såkalt negativitetstendens. Vi er utstyrt med flere ubehagelige enn behagelige følelser. Rett og slett for at våre fjerne forfedre skulle holde seg i live – ikke bli spist av ville dyr. Det er viktig å vite dette, så vi kan hjelpe de gode følelsene.

En venn av meg påpekte at vi har en tendens til å være vår egen lykkes bøddel, vi dreper gleden effektivt ved å gjenta hvor håpløse vi er overfor oss sjøl.  

Hun lener seg ivrig framover bordet for å overdøve ramlende trikker og mai-yre kafébesøkende: – Vi må ikke la neddriften få overtaket, men ta på oss baderingen og lære hverandre hvordan vi blåser den opp. Da kan vi styrke den mentale helsa vår og flyte stødig av gårde. 

Du kan lese mer om Kathrine i Sinn og samfunn 3/18. Abonner på bladet her

Flere saker fra Mental Helse