8. okt 2021 Mental Helse

Åpne forhold

Den nye podkasten fra Verdensdagen for psykisk helse skal gjøre det lettere å snakke om det som kan være vanskelig.

Kyrre nett
ÅPNE FORHOLD: (F.v.) Psykolog Kyrre Dyregrov og veileder André Clausen lager podkast for Verdensdagen. (Foto: Verdensdagen)

Hva er egentlig normalt, og hva kan vi gjøre med negativt tankespinn? Vi vil ta for oss hverdagslige utfordringer og spørsmål som mange vil kjenne seg igjen i, og vende dem i en god samtale.
Programlederne for den nye podkasten «Åpne forhold» er veileder André Clausen og psykolog Kyrre Dyregrov, som begge bor i Øygarden kommune og har solid erfaring med å jobbe med og formidle psykisk helse på ulike måter.
- Jeg opplevde store endringer i livet og karrieren i voksen alder, noe som gjorde at jeg ble kjent med meg selv på helt nye måter. I tillegg har jeg møtt og fulgt opp mange ulike mennesker gjennom jobb og frivilligheten, som har gitt meg en forståelse av hva folk bryr seg om og sliter med.
Det sier André, som sammen med psykologen Kyrre, skal bruke torsdagene fremover på å gi ufiltrerte, opplysende og genuine samtaler om hverdagspsyken.
- Vi snakker uformelt, åpent og ærlig om det meste. Det at vi har ulik bakgrunn og tilnærming, gjør samtalene mer spennende, og vi tror det vil gi en egen verdi til lytterne.

Folkeopplysning om hverdagspsyken

Våren 2021 gjennomførte Verdensdagen en landsdekkende undersøkelse som viste at halvparten av oss opplever at det er blitt enklere å snakke om psykiske utfordringer i samfunnet generelt, men kun 30 prosent av oss syns det er lett å snakke om vår egen psykisk helse. De under 30 år sliter mer med dette enn andre aldersgrupper.
- Det er fortsatt mye stigma og uvitenhet rundt psykisk helse, og det er for mange som er kjappe til å ta avstand fra følelsene sine. Vi håper vår podkast vil være gjenkjennelig for mange, og bidra til mer forståelse rundt egne og andres reaksjoner.

Vil utvikle podkasten sammen med lytterne

Podkasten «Åpne forhold» er en ukentlig podkast som lanseres torsdag 23. september, som et pilotprosjekt for Verdensdagen for psykisk helse.
Episodene markedsføres gjennom Verdensdagen sine sosiale medier, og vil være tilgjengelig på alle de største plattformene for podkast og Verdensdagen sin YouTube-kanal. Selv om planen for de ulike episodene i høst er lagt, så ønsker programlederne å utvikle podkasten sammen med lytterne.
- Det er viktig for oss at det vi snakker om er relevant og gjenkjennelig. Derfor setter vi stor pris på tilbakemeldinger og innspill til spørsmål vi bør ta opp. På den måten utvikler vi podkasten sammen med lytterne, og får en anledning til å bli kjent med dem også!

Fakta:

Podkasten «Åpne forhold» er et pilotprosjekt for Verdensdagen for psykisk helse. Episodene gis ut ukentlig. De to første episodene kan du lytte til her.
Du finner episodene på Verdensdagen sine sosiale medier og nettsider.

Flere saker fra Mental Helse