1. okt 2021 Mental Helse

Bålet, ryggsekken og vandrestaven

- Det er ikke vanskelig å være rusfri når jeg er sammen med denne flotte gjengen. Samholdet og fellesskapet er magisk, sier Merete Iren Tobiassen Svendsen. Hun fikk høre om Medvandrerne i vår, og har siden vært med på nesten hver eneste søndagstur.

Tema, medvandrerne juli 4, s 13 15
SØNDAGSTUR: Medvandrerne i Rogaland arrangerer tur hver søndag. Turene er åpne for alle. (Foto: Guro Waksvik)

- Jeg har fått nye venner og et rusfritt nettverk, det trengte jeg. Medvandrerne er et sosialt og godt fellesskap med gjensidig kjærlighet og respekt, konstaterer Svendsen.
Hundene Diesel og Xena må med. Men å håndtere de to villstyringene alene er ikke alltid like enkelt.
- Hjelp meg John, roper hun, og overlater Xena til medvandreren som mer enn gjerne hjelper til.
I dag går turen til Trollpikken i Egersund. Fjellet, som ligger i et flott kulturlandskap, har på grunn av sin spektakulære form blitt en attraksjon for turgåere. I dag har 19 vandrere og fem firbente møtt opp til fellestur med Medvandring Rogaland. Turleder og administrator, Vidar Lislevand, ønsker vandrerne velkommen. Engangsgriller, mat og drikke fordeles i sekkene, så er vi i gang.

Tema, medvandrerne,pål og merete s 12 14 (2)
FELLESSKAP: – I dette fellesskapet er vi likeverdige. Vi har respekt for hverandre, og opplever verken konkurranse, misunnelse eller sjalusi, sier Merete Iren Tobiassen Svendsen. Her sammen med Pål Berger og hundene Xena og Diesel. (Foto: Guro Waksvik)

Arena for gode relasjoner

Ikke alle er i form til toppturer. Lislevand legger opp til variasjon både når det gjelder lengde og terreng. Dagens etappe er på snaue 6 kilometer totalt, med noe stigning. Ingen har hastverk, og praten går jevnt og trutt.
- Noen er med så godt som hver eneste gang. Andre er litt til og fra. Alt i alt er det økende interesse for turene. I dag er det fire som er med for første gang. Etter bare én tur føles det som om vi har kjent hverandre lenge, sier Lislevand.
- Enig, vi blir fort en familie. Kommer det nye er vi flinke til å inkludere, fastslår Svendsen.
Etter en times lett vandring er målet nådd. Ingen våger seg imidlertid ut på den spesielle fjellformasjonen, det blir for risikabelt. Så må gjengen lete etter en rasteplass i le for vinden, som blåser sterkt, men mildt fra nordvest. Lislevand finner en lun plass. Engangsgrillene tennes, og snart lukter det stekte godsaker.
- Medvandrernes symboler er bålet, ryggsekken og vandrestaven. Vi har alltid en bålprat.
Å samles rundt et bål er en god arena for å bygge relasjoner. Mange trenger å lære å godta seg selv, bli trygge. Nå begynner jeg å bli glad i meg selv. Det er jeg stolt av, medgir Lislevand.
Turene er gratis og åpne for alle. Transport må en dekke selv.

Tema, medvandrerne vidar, s 12 14
ØKT LIVSKVALITET: Medvandrernes symboler er bålet, ryggsekken og vandrestaven. Turleder og administrator Vidar Lislevand er ikke i tvil, turene bidrar til et bedre liv for mange. Han håper konseptet kan utvides til flere og lengre turer. (foto: Gurp Waksvik)

Likeverd

- Vi vet mye om hvordan kombinasjonen natur og fysisk aktivitet skaper fellesskap. Hjelper du en over en elv, blåser du i om det er en rusavhengig, en homofil, en sosionom eller en milliardær. I naturen er vi alle mennesker, poengterer Pål Berger.
- Akkurat, det var godt sagt. I dette fellesskapet er vi alle likeverdige. Vi har respekt for hverandre, og opplever verken konkurranse, misunnelse eller sjalusi. Ingen trenger å tenke at de sier noe dumt, slår Svendsen fast.
Konseptet passer godt inn i recovery-filosofien. Grenser viskes ut. Det skjer noe helt annet enn når du sitter i samtale på et kontor.
- På tur kan det like gjerne være den rusavhengig som hjelper sosionomen opp den siste kneika, sier Berger.
Han sitter i sentralstyret i Foreningen Medvandrerne, er ansatt i Blå Kors Steg for Steg og har vært rusfri så lenge at han har sluttet å telle dager og år.

Bredere samarbeid

- Turene hjelper meg, og vi hjelper hverandre. Jeg opplever mestring og vekst, og føler meg som en «vanlig mann i gata», forteller Lislevand.
33 år som leder i Nordsjøen har gitt kompetanse han får bruk for på tur. Han ser hver enkelt og er flink til å delegere oppgaver og ansvar.
- Min visjon er å utvide konseptet til lengre turer med overnatting i telt eller på hytte. Vi samarbeider med Blå Kors Steg for Steg, og ønsker å samarbeide med flere. Vi tenker DNT vil være en god samarbeidspartner, sier Lislevand.
I sommer deltok han og Berger på en motivasjonstur til Sørøya. En gruppe på 18 medvandrere fra hele landet gikk 10-12 timers dagsetapper i åtte dager. Over isbreer, i ulendt terreng og over elver, det var en stor opplevelse.
Medvandring Rogaland disponerer kontorer hos Blå Kors sentralt i Stavanger, og har åpne dører hver mandag mellom klokka 12 og 15. Da treffer du enten Lislevand eller motivator Marianne Debes.

Venner og nettverk

- I dag har jeg vært rusfri i 80 dager. Det går faktisk veldig bra, men jeg tar en dag av gangen, forteller Svendsen.
Hun har funnet en lun krok, roet hundene, og gleder seg til en nygrillet pølse eller to. Før ble søndagene så ufattelig lange. Nå går dagen nesten altfor fort.
- Jeg ble tatt godt imot fra første dag. Takk til dere alle for at jeg har blitt så rik på venner og nettverk, utbryter hun.
Svendsen har flere psykiatriske diagnoser. Medvandrerne og Steg for Steg har vært til god hjelp, ikke minst på grunn av en trygg, god atmosfære og nestekjærlighet.
- Dette har reddet livet mitt. Nå har jeg vært rusfri i snart to år, sier Lislevand.
- Jeg ble rusfri da jeg gikk til Galdhøpiggen i 2017. 56 deltakere var med, blant dem mange fra Medvandrerne, forteller Olav Ovaa.
Han er medvandrer, utdannet lege og daglig leder i Blå Kors Steg for Steg. Både sønn, ektefelle og hunden Lilla er med på tur.
- Enn så lenge er alt basert på frivillighet. På sikt er planen å søke om økonomisk støtte. Medvandring er et godt tilbud for våre deltakere og tidgivere, men transport og turtøy koster. Mange medvandrere har dårlig økonomi, påpeker Ovaa.
Han vil i første omgang søke om Folkehelsemidler, slik at flere får mulighet til å bli med. IMI-kirken ga nylig Steg for Steg et lite bidrag.
- Pengene skal brukes til skikkelige sko. Vi mener det er viktigere enn å kjøpe potetgull og brus, slår Ovaa fast.
En arbeidsgruppe har forhandlet fram en avtale med en sportskjede, slik at medvandrere kan kjøpe sko til en hyggelig pris.

Tema, medvandrerne, are lerstein foto marius gravesen
GRÜNDER: Are Lerstein startet Foreningen Medvandrerne i 2017, og har siden gått på tur med mennesker fra rusmiljøet som ønsker en endring. (Foto: Marius Gravesen)

Nasjonalt konsept

Det begynte med en turgruppe i 2016. Are Lerstein kom hjem etter behandling ved Veien ut, og startet med turer som en del av eget ettervern.

TEKST: Guro Waksvik

- Jeg hadde vært mye ut og inn av behandling og fengsler, og hadde aldri fått det til i overgangsprosessene. Jeg visste ikke hva jeg skulle fylle dagene med, og prøvde meg fram på flere arenaer, blant annet gatefotball og turer. For meg ble naturbiten det viktigste, forteller daglig leder i Medvandrerne, Are Lerstein.
For Lerstein var Veien ut et lystbetont behandlingssted, med vekt på ekspedisjoner i naturen. Fra han var liten har naturen vært et trygt sted. Han hadde fått noen gode verktøy, og en større forståelse for hvorfor han i årevis hadde flyktet fra seg selv og inn i rus.
I 2017 etablerte gründeren Foreningen Medvandrerne i Asker. Han satset på lengre turer vekk fra støy og urbant kaos.
- Mange er ensomme og alene. På tur i naturen er det «høyt under taket». Det bygges gode relasjoner, og du trenger ikke være noen annen enn den du er. I naturen opplever du mestring, det gir ufattelig mye mening for mange, understreker Lerstein.

Lokale grupper

For medvandrerne i Asker er det tur hver lørdag året rundt. De handler om å vandre ut på oppdagelsesferd for å bli kjent med nærliggende skogsområder. Etter hvert har det dukket opp flere lokale medvandrergrupper. Per i dag er det grupper i Rogaland, Bergen, Hallingdal, Drammen og Oslo.
- Det er så bra med de lokale gruppene. Uansett hvor du kommer fra, eller hvilke utfordringer du har, på tur møtes alle på like premisser.
I løpet av året blir foreningen omgjort til en stiftelse, med lokallag. Det er valgt et styre med syv medlemmer, i Asker er det en administrasjon på fem.
- Målet er lokale enheter over hele landet. Det er uten tvil behov for det vi driver med.
Aktiviteter i naturen har alltid betydd mye. Da han drev med hundekjøring på begynnelsen av 2000-tallet snakket han ofte om naturen som arena.
- Nå er det en drøm som er realisert. Jeg har snakket mye og ofte om behov for ettervern. Det betyr ufattelig mye.
Medvandrerne ønsker forskning på feltet, og vil bidra til å endre nasjonale strategier og retningslinjer i forhold til naturterapi.
- Våre erfaringer og vår kunnskap er viktige bidrag. Vi må bare kjøre på, og håpe at flere brikker faller på plass, slik at vi blir ordentlig etablert.
I dag er det meste basert på frivillighet. For å bli bærekraftige trenger vi statlig støtte. Vi gir oss ikke, vi skal framover og lærer underveis, sier Are Lerstein.

For mer info, se www.medvandrerne.org

Flere saker fra Mental Helse