7. feb 2022 Mental Helse

E-sport og psykisk helse

Mental Helse inngår samarbeid med e-sport organisasjonen SKADE.

PC
Illustrasjonsbilde

E-sport har de siste årene økt veldig i popularitet i Norge. E-sport miljøet domineres av unge gutter som er en viktig målgruppe å nå ut til, siden gutter ofte uttrykker seg på andre måter enn jenter. Partene håper at samarbeidet kan bidra til økt kunnskap om psykisk helse innen e-sport og gaming-bransjen, og på den måten bidra til å forebygge utenforskap.

– Det som er fantastisk med gaming er at det kan inkludere og romme alle barn og ungdom, uavhengig av fysiske egenskaper, sosial status og alder. E-sport kan derfor være et godt alternativ til den fysiske idretten, sier Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse.

– Vi har lenge hatt lyst til å satse mer på gaming-miljøet da vi vet at dette er en svært viktig arena for svært mange. I tillegg er dette en av de få møteplassene som har bestått og vært tilgjengelig til tross for pandemien, forteller Elisabeth Maria Berli, kommunikasjonsrådgiver i Mental Helse.

– For SKADE er det viktig å samarbeide med noen som reflekterer det vi står for, og deler våre verdier. Sosialt utenforskap og psykisk helse er viktige områder for oss og et svært aktuelle tema. En av verdiene våre er nettopp “Caring” og vi ønsker å jobbe målrettet for å sette dette ut i praksis i e-sportsbransjen med vårt preg. Mental Helse driver et veldig viktig arbeid opp mot dette og var for oss den ideelle samarbeidspartner. De er en aktør med mye erfaring og kunnskap på området og vi så at vi sammen kan gjøre noe stort og viktig i e-sportbransjen, forteller Morten Skaland, CEO i SKADE.

9 av 10 barn og unge spiller dataspill

I en undersøkelse fra 2020 utført av Medietilsynet kommer det frem at nesten ni av ti barn og unge i alderen 9 –18-åringer spille dataspill, noe som gjør gaming til en viktig arena og digital møteplass.

– Når det snakkes om dataspill blir ofte de problematiske siden som aggresjon og spillavhengighet fremhevet. Det snakkes alt for lite om hvor viktig gaming er i manges liv. For noen kan det være den eneste sosiale arenaen man har i hverdagen. Det er derfor viktig at vi begynner å anerkjenne gaminguniverset for den viktige arena det er for både sport, læring og sosialt samhold, sier Berli.

E-sport organisasjonen SKADE har sitt utspring fra Mosjøen, og satser både nasjonal og internasjonal. Per i dag har organisasjonen profesjonelle team og leverer resultater helt i verdenstoppen i spillene Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO), PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), Call of Duty: Mobile (CODM) og FIFA.

Aktiviteter mot utenforskap

Sammen ønsker partene å treffe målgrupper via forskjellige aktiviteter og fysisk tilstedeværelse på aktuelle arrangementer i løpet av året. Mental Helse er glade for å jobbe med en aktør som SKADE, siden de kjenner målgruppen sin svært godt.

– Vi som en fremadstormende e-sportorganisasjon vet vi hvordan vi effektivt, autentisk og troverdig kommuniserer med gaming-miljøet. Vi vil ta ansvar og sammen med Mental Helse tror vi at vi kan få økt kunnskap, synlighet og fokus på dette tema blant gaming-entusiaster og e-sportsutøvere, legger Skaland til.

Psykisk helse er noe som også er viktig for SKADE sine profesjonelle e-sportutøvere. I forbindelse med samarbeidet vil derfor SKADE gi Mental Helse sponsorplass ved å plassere deres logo på e-sportdraktene.

– For våre utøvere er psykisk helse et viktig moment i et liv som profesjonell gamingutøver. Både for å holde nivået og fortsette individuell utvikling. Både som gamere og mennesker. Dette er noe vi jobber med under treningsopphold i forkant av sesong og viktige turneringer, sier Skaland.

Mental Helse er glade for å kunne jobbe med et spennende lag som SKADE, og ser frem til et innholdsrikt år.

– E-sport er inkluderende og kan motvirke opplevelsen av utenforskap og ensomhet. Siden sporten er rigget slik at samarbeid med andre ofte tar deg lenger, utvikles felleskap og vennskap mellom personer som kanskje ellers ikke ville funnet hverandre, avslutter Berg-Heggelund.

Mental Helse håper at de sammen med SKADE kan sette psykisk helse på dagsorden innen gaming og e-sport miljøet.

Fakta:
E-sport står for elektronisk sport. E-sport er en digital sport hvor utøverne konkurrerer mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller. Kilde: snl.no/e-sport

Flere saker fra Mental Helse