26. aug 2022 Mental Helse

Fem tips til nye studenter

Livet som student kan være overveldende, særlig for nye studenter. Mental Helse sin Studenttelefon og chat er her for deg hver dag, også i helgene. Her får du i tillegg fem tips som kan hjelpe deg litt på vei.

Gutt klasserom konsentrert
(Illustrasjonsfoto)

Fadderuken går mot slutten. Lange lyse dager med morsomme aktiviteter, fest, moro og nye venner, byttes ut med lange dager på lesesalen, grubling og pugging.
Nå er høstsemesteret i gang for elever og studenter rundt om i Norge. For nye studenter, som nå skal starte på nytt på et ukjent sted, kan overgangen bli ekstra brå.

- Prøv å gi deg selv tid til å finne din plass på studiet. Mange kan bli usikre på om studiet de har valgt egentlig er riktig. Det er rom for å gjøre feil valg og begynne på nytt, men noen ganger handler det også om at det tar tid å finne sin plass, er rådet fra Ida Halvorsen Engelstad, teamleder for Mental Helse sin studenttelefon.

- Det er rom for å ha dårlig dager. Om det er stort eller lite; så kan vi kontaktes. – Ida, teamleder for Studenttelefonen

Mental Helses tips til nye studenter

1. Lag rutiner som er gode for deg: Husk å få nok søvn, regelmessige måltider, nok frisk luft og arbeid godt med studier og jobb.

2. Lag en ukesplan eller en månedsplan: Mange har godt av å lage seg en plan hvor man setter inn hva som skal gjøres eller jobbes med hver dag. Da får man delt opp for eksempel det som skal leses, og det er lettere å finne en god struktur.

3. Sjekk ut hva som er av muligheter på ditt studiested: Bli kjent med kantinen på skolen, biblioteket, ulike snakketilbud, lesesalen og fritidsaktiviteter.

4 Husk at selv om det ser ut til at “alle andre” får til alt, så er det ikke slik.

5. Snakk med noen når ting kjennes vanskelig eller uoverkommelig.

Ida studenttelefonen
Ida Halvorsen Engelstad.

Studenttelefonen er åpen hver dag

Teamlederen råder studenter, nye og “gamle”, i alle aldrer, om å ta kontakt med Studenttelefonen til Mental Helse ved behov. Telefon og chat er åpen alle dager fra kl. 16.00 – 06.00, også i helger og høytider.

- Hva er de vanligste utfordringene man snakker om hos dere?

- Ensomhet, relasjonutfordringer, struktur, psykiske utfordringer, manglende mestringsfølelse. Det kommer veldig mange ulike temaer, og alt kan snakkes om fra økonomi til seksualitet hos oss, forteller Halvorsen Engelstad.

- Hvilke råd gir dere til de som ringer inn?

- At hver enkelt må finne de tingene som passer for seg, at alt kan snakkes om, og at det er viktig å være raus med seg selv. Det er rom for å ha dårlig dager. Om det er stort eller lite, så kan vi kontaktes.

Mental Helse er her for deg når du trenger noen å snakke med. Gi deg selv rom, vær snill mot deg selv – og nyt studentlivet! Vi ønsker alle studenter lykke til med et nytt høstsemester.

Jentegjeng venner
Husk å ta deg pauser, ha det gøy og prøv å nyte livet som student! (Illustrasjonsfoto)

Flere saker fra Mental Helse