25. jun 2021 Mental Helse

Fleksibelt, kreativt og løsningsorientert

I Stavanger har lavterskeltilbudene A-larm, Kulturaktiviteten og Fontenehuset stått på for å opprettholde gode tilbud, til tross for skiftende regler og restriksjoner under pandemien.
Tema, christer og klara a larm, s 12 14
ÅPNE DØRER: Mange har slitt med isolasjon, noen har sprukket. Nå håper Christer Askildsen og Klara Tobiassen i A-larm på færre restriksjoner, åpne dører og klemmer i fleng. (Foto: Guro Waksvik)

I A-larm har Klara Tobiassen og Christer Askildsen stått på for brukerne. De mener total nedstengning i fjor var meningsløst og unødvendig.
- Vi burde fått anledning til å holde åpent hele tiden. Faren for tilbakefall er stor. Spesielt for dem som nylig har sluttet med rus, sier Klara Tobiassen.
Hun er gruppeleder for Kaffepraten og brukerrepresentant. Ansatte og frivillige har hele tiden stått på for å holde kontakt med hver enkelt, og tilbudt turer og samtaler.
- Mange er i en sårbar fase. De har kommet ut etter behandling, men har ikke fått de nødvendige verktøyene til å mestre hverdagen alene. De trenger drahjelp. Det er en terskel å komme i gang. Jeg erfarte også det, da jeg begynte å bruke A-larm.
A-larm blir ikke lenger kategorisert som et arrangement, men som et rehabiliteringstilbud. Dørene kan holdes åpne for inntil ti personer, dersom smittevernreglene overholdes. For de fleste er det viktig å møtes ansikt til ansikt, for andre er det trygt å kommunisere via skjerm.
- Mange har slitt med isolasjon, noen har sprukket. Vi har mistet flere i selvmord og overdoser. Ifølge politiet er det en nasjonal tendens, forteller Christer Askildsen.
Han har ansvar for Turgruppa og foreslår ofte andre uteaktiviteter for medlemmene. Både ansatte og medlemmer prøver å finne gode løsninger. I desember fikk A-larm midler til å holde åpent fra lille julaften til 3. januar. Hver dag kunne ti personer få bevertning.

Frafall

Før pandemien var mellom 50 og 70 innom ukentlig. Nå er det langt færre.
- Det er demotiverende når vi gang på gang blir pålagt å stenge ned. Å skape relasjoner og trygghet tar tid, forteller Tobiassen.
Folk trenger gode sosiale arenaer, rutiner og stabilitet, noe fast å gå til. Selvhjelpsgruppen har tatt pause. Gruppen for foreldre og barn klarer ikke å overholde to meter, så de treffes ute. Pårørendegruppen, som teller i underkant av 20, må møtes på omgang. De som trenger det mest blir prioritert, de andre kan delta via Skype.
Når restriksjonene minker blir det aller viktigste å få folk tilbake.
- Vi drømmer om å åpne opp igjen, og håper ikke vi får flere slag i trynet. Vi skal feire med karneval. Det blir god mat og mange klemmer, sier Askildsen.
- Vi hadde en klemmekultur, og gleder oss til det. Immunforsvaret vårt trenger sosial kontakt, slår Tobiassen fast.
A-larm er en landsdekkende bruker- og pårørendeorganisasjon innen rusfeltet, og et supplement til offentlige tjenester med tilbud til hele familien. I Stavanger har A-larm 14 medlemmer, men mange flere benytter tilbudene.

Tema; marianne og petter, kulturaktiviteten, s 12 14
FRAFALL: Marianne Olsson og Petter Anderssen i Kulturaktiviteten gleder seg til å begynne med middagsservering igjen. Da tilbudet opphørte, falt mange fra. (Foto: Guro Waksvik)

En tøff tid

Kulturaktiviteten er et kommunalt lavterskeltilbud for personer med psykiske vansker. Senteret tilbyr arbeidstrening i form av kafédrift og en rekke aktiviteter. Du behøver ikke å bo i Stavanger for å benytte tilbudet, ingen spør deg hvor du kommer fra. I mars 2020 stengte senteret helt ned i to måneder. SMS og telefon var den eneste muligheten til å nå brukerne. Nå kan totalt ti være inne i lokalene samtidig. Brukerne er delt inn i kohorter, som hver får tildelt inntil to dager i uken.
- De som vil inn må melde seg på. Det krever planlegging og ekskluderer noen. Vi har låste dører og må avvise folk som ringer på. Det gjør vondt, sier bruker og deltidsansatt Marianne Olsson.
Det siste året har vært tøft, også for Olsson. Hun kom første gang til Kulturaktiviteten i 2014, og har siden vært innom regelmessig.
- Her ble jeg sett fra første dag. Kulturaktiviteten har reddet meg.
Sammen med Petter Anderssen har hun ansvar for kjøkkenet. Før laget de middag daglig, nå er den muligheten borte. Som et alternativ har de begynt med take away, og er akkurat i havn med 150 Club sandwich. For Anderssen har det siste året gått brukbart.
- Jeg la meg til noen uvaner, snudde døgnet og var mer alene. Men jeg har klart meg bra, jeg har familie og et godt nettverk, sier han.
Begge gleder seg til mer normale dager, med middagsservering og fulle hus.

Ensomhet

Flere har det tungt og er ensomme. Noen har lagt seg til vonde vaner de ikke kommer ut av. Da det ble slutt på matserveringen, falt mange fra.
- Alt i alt har vi fått det til så bra som mulig. Vi er gode til å ta vare på hverandre, og til å se hver enkelt. Er det en jeg ikke hører fra, får jeg en klump i magen og tar straks kontakt, sier Brit Erdogan.
Hun er ansatt i Kulturaktiviteten. Erdogan tror det kan ta tid før de er tilbake der de var før pandemien. Ukentlig er det nå om lag 25 innom, mot normalt 50.

Tema, kulturaktiviteten, s 12 14
GLEDER SEG: Petter Anderssen, Marianne Olsson og Brit Erdogan i Kulturaktiviteten gleder seg til å åpne dørene igjen. (Foto: Guro Waksvik)

- Når matserveringen åpner igjen, vil nok flere komme. Vi må også reklamere og informere for å få folk tilbake, sier Erdogan.
Hun tror det siste året har lært dem mye om å ta enda bedre vare på hverandre.
- Det er blitt viktigere enn noensinne.
De savner en klem, og gleder seg til å åpne dørene igjen. Låste dører føles ikke godt.
- Vi gleder oss sykt til å reise igjen. Alkoholfrie turer til syden og europeiske storbyer er blitt en fin tradisjon for oss på Kulturaktiviteten, sier Olsson.
- Vi bygger utrolig gode relasjoner her på senteret. Vi skiller ikke mellom dem som er i arbeidstrening og ansatte. Her er vi kollegaer, sier Erdogan.
Anderssen, Olsson og Erdogan er alle aktive i Mental Helse Stavanger. Olsson er lokallagsleder. Kulturaktiviteten samarbeider blant annet med Mental Helse Stavanger, Mental Helse Ungdom, NAV og Jobbresept.

Tema, helen omre fontenehuset, s 12 14
FLEKSIBELT: Fontenehuset har hatt et tilbud under hele pandemien, men selvsagt med store begrensninger. Sosionomstudent Helene Omre Erlandsen tror den fleksible og løsningsorienterte tankegangen blir med på veien videre, med aktiviteter som vil inkludere enda flere. (Foto: Guro Waksvik)

Fleksibelt

Fontenehuset i Stavanger er et arbeidsorientert klubbhus for mennesker med psykiske helseutfordringer. Under hele pandemien har de klart å opprettholde et tilbud til medlemmene.
- Det er positivt at de har klart det. Hadde tilbudet stengt ned, kunne konsekvensene blitt store, sier Helene Omre Erlandsen.
Hun er sosionomstudent, for tiden i praksis på Fontenehuset. For øyeblikket kan ti medlemmer i tillegg til ansatte og studenter være inne samtidig. Det vil si om lag 15 personer.
- Noen begrensninger har vi, med avstand og antall som kan være inne i rommene samtidig. Kjøkkenet er også delvis stengt, og det er leit. Arbeidstrening og tilrettelagt arbeid er et av Fontenehusets viktigste mål. Medlemmene skal bli motivert til å gjøre noe arbeidsrelatert, forteller hun.
Nå kan kun to være på kjøkkenet samtidig, derfor blir det enklere og mer lettvint mat. På Fontenehuset prøver de hele tiden å være kreative og løsningsorienterte. Nylig arrangerte de søndagsmiddag på en restaurant. Der er ikke reglene de samme, og flere kunne delta.
På Fontenehuset er det ikke hierarki, medlemmer og medarbeidere jobber sammen som et team.

Reach-out

Selv om de holder åpent, er det ikke slik det var. Generelt er det færre som tar kontakt. Noen lar være å komme på grunn av frykt for smitte. Så langt har det imidlertid ikke vært et eneste smittetilfelle på Fontenehuset. Alle er flinke til å sprite og vaske hendene, og de holder avstand.
- Vi bruker Reach-out aktivt. Medlemmer kan velge å bli kontaktet dersom de uteblir. Vi sender en personlig melding eller ringer. Hvis det settes opp aktiviteter utenfor huset, gir vi også beskjed. Jeg ser det virker, og blir glad når jeg ser at de dukker opp igjen.
Stemningen er god og positiv til tross for restriksjonene. Det hender medlemmer kommer uanmeldt på døra. Er det allerede ti medlemmer inne, slippes det ikke inn flere.
- Mange her hos oss er snille og fleksible. Ofte kan en som har vært inne et par timer gi fra seg plassen, slik at andre slipper til.
Hun tror den fleksible og løsningsorienterte tankegangen blir med på veien videre, når pandemien en eller annen gang er over.
- Jeg tror de vil finne aktiviteter som kan inkludere flere. Det kan gjøre Fontenehuset til et enda bedre sted å være.
Erlandsen har lært mye om felleskapets betydning. Et smil kan bety mye. Som student i restriksjonstider kjenner hun hvor viktig det er å møte mennesker.
- Digital undervisning er ensformig, mange studenter føler seg isolerte. Jeg er heldig som er i praksis.

Flere saker fra Mental Helse