25. sep 2018 Mental Helse

Føniks - premiere 12.oktober

Spillefilmen Føniks handler om barn som må ta voksenrollen i for ung alder, og om foreldre som ikke makter foreldrerollen.

Siden sist foeniks s.31 size large
Ylva Bjørkaas Thedin spiller hovedpersonen Jill.

Handlingen foregår i Oslo og strekker seg over fem dager. Hovedpersonen Jill har måttet ta voksenrollen alt for tidlig, for å kunne ta vare på seg og lillebroren, Bo. De to bor sammen med moren, Astrid, som er fraskilt og i psykisk ubalanse. Hun er i det ene øyeblikket kjærlig og i det neste ondskapsfull.

Regissør Camilla Strøm Henriksen sier følgende om filmen:

Historien er inspirert av min egen barndom. Som tenåring bodde jeg i noen år alene med den yngre broren min. Denne erfaringen var skjellsettende og har hatt stor betydning i livet mitt.

I de årene jeg har arbeidet med å få realisert filmen, så har jeg forstått at tematikken i filmen berører mange.  «Vanlige» foreldre kan oppleve at de gir barna sine for mye ansvar i vanskelige perioder. Store og små barn er lojale, og gjør alltid sitt beste for å hjelpe foreldrene sine. Føniks handler om å skjule det som foregår innad i en familie.

Filmens hovedperson tar en uvanlig beslutning, men det som driver henne er noe mange vil kjenne seg igjen i. Barn skjuler ofte sannheten når noe er galt hjemme. Dette gjør de nesten alltid for å beskytte familien sin. Jill tar ansvar for sin egen og brorens skjebne. Dette er et ansvar som er altfor tungt for henne. Likevel så lykkes hun på en måte som er et paradoks.

Det er ingen enkle løsninger på Jills dilemma. Hvem skal ta voksenrollen når de voksne ikke tar den? Jill gjør modige valg. Hun betaler en høy pris, men finner samtidig en indre styrke. Føniks er på en måte en hyllest til barn som møter sin skjebne med mot og verdighet.

Det er en smertefull erkjennelse når Jill innser at hun og broren må klare seg uten trygghet og omsorg fra foreldrene. Men de er to, og de vil aldri vil være helt alene. Jeg tror at kjærlighetsbåndet mellom de to søsknene gir dem overlevelseskraft. Det kan være nok å vite at det er én person som er der for deg.

Skuespillerne Maria Bonnevie og Sverrir Gudnason spiller moren og faren, mens Ylva Bjørkaas Thedin og Casper Falck-Løvås, begge debutanter, spiller henholdsvis storesøster Jill og lillebror Bo.

Filmen har premiere 12. oktober, og den skal opp på kinoer over hele landet.

Flere saker fra Mental Helse