10. des 2018 Mental Helse

Forbudte ord

Jeg blir opprørt når presidenten av Norsk Psykologforening bruker feil ord.

Jill arild nett size medium 1 size large

Tekst: Jill Arild, landsleder, Mental Helse.

Det har vært stor oppmerksomhet i forbindelse med at NRK nylig lagde en stor sak om selvmord i psykiatrien. Det har vært stort engasjement rundt saken og mange har uttalt seg. Mental Helse er glade for at så mange mennesker jobber for å redusere gjennomførte selvmord – hvert eneste liv teller!

Dessverre er det noen få som ikke holder seg til retoriske retningslinjer for hvordan å snakke om temaet. Spesielt skuffende er det når presidenten av Norsk Psykologforening, Tor Levin Hofgaard, bruker ordet lykkes i forbindelse med selvmord. Selvmord handler om alt annet enn å lykkes i noe som om det er relatert til en prestasjon. Dessuten er den ordbruken stikk i strid med hva internasjonal forskning anmoder media å bruke – «lykkes» er faktisk et stort NEI-ORD.

Videre skriver Hofgaard: «Det vi vet, er at langt de fleste som tar livet av seg, har varslet det på forhånd. Vi vet også at de fleste av varslene som kommer er «falsk alarm»».

At fagfolk bruker statistikk med å si at det er de færreste som sier at de skal ta sitt liv faktisk gjør det, er en lettvint måte å avskrive problemet på.

Når noen uttrykker et ønske om å avslutte sitt liv så er det utrykk for en smerte som nærmer seg en tålegrense. Det er helsevesenet sitt ansvar å ta det på alvor og med stor respekt. Først og fremst bør noen stille spørsmål om noe kunne vært gjort før noen får det så vondt at selvmord er den eneste utvei.

 
På den positive siden skal Tor Levin Hofgaard ha ros for at han taler i mot ytterligere bruk av tvang som et middel for å forebygge selvmord.

Flere saker fra Mental Helse