20. sep 2018 Mental Helse

Fotball, samhold og glede

Det er ikke bare på Norway Cup lagene er preget av humør og god stemning, det er de i like stor grad på Noway Cup – om ikke enda mer.

Siden sist noway cup s.30 31 size large
IVIRGE DELTAKERE: Skansen aktivitet klare til dyst. Bak f.v.: Øivind, Rolf og Bjørn. Foran f.v. Perry, Elisabeth og Reidar. (Foto: privat)

TEKST: Grethe Ettung

Noway Cup begynte som en fotballturnering mellom bofellesskap på Hinna i Stavanger, forteller Kjartan Mølstrevold, avdelingsleder for Boganes Bofellesskap psyk og Promenaden.

I år var det niende gangen turneringen ble avholdt. I begynnelsen var det kun de ansatte i bofellesskapene som deltok. Etter hvert ønsket de å utvide turneringen, og inviterte avdelingen for psykisk helse til å bli med.

- Vi sa oss villige, men satte som betingelse at vi ville ha med beboerne også, forteller Mølstrevold, som den gang var avdelingsleder for avdeling for psykisk helse i Hinna hjemmebaserte tjenester.

No way

- Turneringen ble hetende Noway Cup fordi det var mange som ikke trodde vi skulle greie det. Det kan være vanskelig å organisere og engasjere folk som har nok med sine daglige problemer. Det krever en del å få disse ut på banen, og mange av dem hadde nok liten tro på at de skulle greie det, sier Mølstrevold.  

Det at turneringen kunne skilte med hele 24 lag i år, viser noe annet. 

Noway Cup er en fotballturnering som er åpen for alle med psykiske plager, uansett hvor i landet de bor, og i år var 13 av lagene tilreisende.

- De øvrige kom fra vår kommune og kommunene rundt, som Klepp, Jæren og Sandnes. Laget fra Ålesund var de som hadde reist lengst denne gangen, opplyser Mølstrevold.

Han forteller at turneringen har fått støtte av Sparebankstiftelsen SR-Bank, og at den i år var sponset med 65.000 kroner.

- Vi valgte å prioritere de tilreisende lagene, slik at de fikk støtte til selve reisen og til hotellopphold. Scandic hotell her i Stavanger har også støttet oss over flere år, så hotelloppholdet blir nærmest gratis eller svært rimelig.

Gir helseeffekt

- Vi ser at arrangementet har en helseeffekt. Deltakerne blir motiverte, de starter egne treningsgrupper for å kunne bli enda bedre neste år. Det er stor spilleglede hos dem som er på banen, uansett om sola skinner eller det striregner. Det er samholdet som står i fokus.

Vi ser også at identiteten i stor grad knyttes til fotballdelen. Det handler ikke lenger om psykisk sykdom, men om å sparke ei lærkule. I tillegg har vi følgeeffektene, som det å være på tur og overnatte sammen, bli trøtte, slitne og fornøyde sammen.

Mølstrevold forteller at han er brennende engasjert i recovery-arbeid, og mener Noway Cup er et godt eksempel på akkurat det.

- I tillegg er det positivt for deltagerne å kunne gå ut av det tradisjonelle pasient/behandler-forholdet. Det gir en overføringsverdi til terapirommet etterpå.

Stort engasjement

Det er mye frivillig arbeid og stort engasjement som ligger bak turneringen.  

- Vi samarbeidet blant andre med elevene ved Bergeland VGS, helse- og oppvekstfag. De drev kiosken, de dømte og de hentet baller på avveie. Elevene opplevde at deltagerne er fine folk.

- Det er kjekt å se at lagene er preget av humør og god stemning, ikke minst galgenhumor, sier han og viser til lagnavn som FK Angst fra Mestringsenheten i Sandnes, Real Mani fra Karmøy og FC Ambivalencia.

Lagene fra aktivitetssentre, frisklivssentraler, DPSer, sykehusavdelinger, fontenehus og bofellesskap har funnet sammen på ulike vis.

- Så lenge de kan stille mannskap på fem spillere er alle hjertelig velkommen. Årlig stiller til og med deler av Stavanger bystyre opp i fotballsko. De spiller åpningskampen mot utvalgte spillere fra de øvrige lagene.

Da er det bare å legge seg i trening til neste års cup!

Skansen aktivitet i Ålesund stilte med lag 

Skansen aktivitet er et aktivitetstilbud for dem med psykiske helseplager.

- Det er godt for både den fysiske og psykiske helsen å bevege seg litt, så vi tilbyr en rekke aktiviteter, blant annet fotball, opplyser miljøterapeut Hans Perry Silseth.

Fotballaget har eksistert i vel seks år, og det består av syv brukere samt Silseth. 

Han forteller at han fikk høre om Noway Cup på en konferanse hvor Kjartan Mølstrevold var konferansier. Dermed var interessen vekket.

- Vi har flere ganger snakket om at det hadde vært gøy å kunne bli med på en turnering, og laget tente umiddelbart på idéen om å bli med på Noway Cup.

Supert opplegg

- I Stavanger ble vi tatt veldig godt imot. Vi ble fløyet ned, og vi lå på hotell i sentrum. Både flytur og hotellopphold ble sponset. Ikke nok med det, vi hadde konge-vær i tillegg. Deltakerne synes det hele var helt supert, både det å kunne konkurrere og ikke minst det sosiale. Vi hadde en ekstra overnatting, slik at vi fikk tatt en tur rundt i Stavanger by i tillegg. Deltakerne snakker om cupen og oppholdet ennå.

Laget har merket seg datoen for neste års cup.

- Vi har allerede begynt å planlegge og spare til turen. Det å ha noe å glede seg til og se fram til, er veldig viktig. Det at det er en godt organisert cup, er også av betydning, avslutter Silseth.

Neste år går Noway Cup av stabelen 24.mai. Ta kontakt med kjartan.molstrevold@stavanger.kommune.no om dere vil delta. Du kan lese mer om Noway Cup – Stavanger på Facebook.

Flere saker fra Mental Helse