16. nov 2017 Mental Helse

#GivingTuesday

Tidlig intervensjon bør starte i skolen, og derfor lanserer vi SMS-underskriftkampanjen: «Vi trenger mer om psykisk helse i skolen» i forbindelse med #GivingTuesday.

Fullsizeoutput b37 size large
Illustrasjon: Magnus Kristiansen.

Tekst: Magnus Kristiansen

 

#GivingTuesday til Norge

Som veldig mange andre konsept kommer #GivingsTuesday fra USA. Det handler om at etter BlackFriday og CyberMonday – ja da er det på tide å gi gaver til andre enn seg selv. Misforstå meg rett – det er lov å unne seg selv gaver en gang iblant. Spesielt hyggelig er det og når butikkene serverer gode tilbud. Tilbake til #GivingTuesday, en filantropisk giverbevegelse rettet mot alle de menneskene som står utenfor «det gode selskap» og som trenger hjelp til å få et bedre liv. Det kan være mulighet for utdanning, mening i hverdagen, og i noen tilfeller handler det rett og slett om å redde menneskeliv. #GivingTuesday er også en hyllest til idéelle organisasjoner, og alle menneskene som frivillige stiller sin tid og energi til disposisjon for å hjelpe mennesker som trenger hjelp – Mental Helse er med!

Mental Helse lager en underskriftkampanje for at «vi trenger mer om psykisk helse i skolen»

Alt for mange av dagens ungdom sliter unødvendig mye med noe psykisk. Vi vet at tidlig intervensjon av psykiske helseplager hjelper. Tidlig intervensjon bør starte i skolen. Våre ungdommer er framtidens viktigste ressurs, og den må forvaltes riktig. Nettopp derfor har Mental Helse valgt å samle inn underskrifter istedenfor penger. Vi tror veien til målet vårt: «vi trenger mer om psykisk helse i skolen» er kortere gjennom folkeopplysning og politisk påvirkning, enn om vi skulle samlet inn penger til saken. 

 Youtube-innhold med politisk slagkraft

Spesielt spennende er det at det er en driftig gjeng med ungdommer som utformer og formidler innhold for Mental Helse og vår #GivingTuesdayunderskriftskampanje «mer om psykisk helse inn i skolen». Alt av kommunikasjon vil bli publisert på underholdningskanalen – YouTube, ungdommens favoritt.

Muligheten til å påvirke politikerne på tre sekunder

I god Mental Helse-tradisjon har vi valgt å lytte til brukerne, som i dette tilfelle er skoleungdommen. Vi vil at all ungdom, men også foresatte, besteforeldre, tanter, onkler, lærere og rektorer og absolutt alle andre som ønsker mer om psykisk helse i skolen, skal få en anledning til å virkelig bli hørt. Alt som skal til er å sende en gratis sms til 26 606 med kodeord: «mentalhelse». – Vi teller opp sms-underskriftene og tar dem med til Stortinget. (Kampanjen er over dagen etter selve #GivingTuesday, som er 28. november.)

Framtiden er nå

Vi vet at myndighetene jobber med å utforme en ny læreplan hvor psykisk helse skal inn som tema. Men den nye læreplanen skal først være klar for elevene høsten 2020. Selv om dette er oppløftene på papiret, og noe Mental Helse ønsker velkommen – så hjelper det ikke ungdommen som sliter nå. 

Vi trenger midlertidige tiltak

Vi håper at underskriftskampanjen «Vi trenger mer om psykisk helse i skolen» sørger for at myndighetene legger til rette for at skolene får tilgang på midlertidige tiltak. Tiltak som hjelper ungdommen som sliter nå. Vi kan ikke la dem vente til år 2020. Tre hele år uten tilstrekkelig kunnskap og hjelpetilbud kan få store konsekvenser. Noen vil oppleve en ødelagt ungdomstid og et avbrutt utdanningsløp, mens andre vil kunne ende på ville veier. Innen hjelpeapparatet, vil enkelte bli møtt med en resept på anti-depressiva (og «that´s it»), og som verst tenkelig scenario kan noen oppleve at problemene vokser seg så store at liv og helse står i fare.          

Venn1 du kan du regne med

Vi ønsker å fortelle skoler og myndighetene at de fram til den nye læreplanen lanseres høsten 2020, kan de regne med oss: Mental Helse sitt omreisende grunnkurs om psykisk helse, Venn1, ønsker å være en enda større del av det eksterne hjelpetilbudet. Venn1 bidrar til at elevene tilegner seg nødvendig kunnskap om psykisk helse, og de blir informert om hvor de kan få hjelp. 

Om framtiden

Mental Helse håper den nye læreplanen vil bidra til en bedre psykisk helse blant ungdommene våre. Skoler og myndigheter kan regne med Mental Helse også etter år 2020. Vi gir oss aldri når det gjelder å forebygge og behandle psykiske helseproblemer.  

SMS til 26 606 med kodeord: «mentalhelse»*

Vi håper du tar deg tid til å høre på hva ungdommen selv tenker rundt temaet psykisk helse og psykisk helse i skolen. Vi kommer til å linke alle Youtube-videoene til vår Facebook-side, og vi håper dere tar ungdommen godt imot.

*Vi samler stemmer ikke penger. Vi tjener ikke en eneste krone på denne kampanjen. MEN det finnes så mange forkjellige mobil-abonnement (ml.) der ute, og det har vist seg i etterkant at noen av de store ml. tar opptil 1 krone for å sende mld. til 5 sifret nummer. Vi beklager at vi ikke opplyste om dette ved kampanjestart.På den positive siden så går den kronen til en veldig god sak, og vi skal faktisk gjøre noe ut av det i etterkant: vi skal på kreativt vis, videreformidle dette til Kunnskapministeren. Mvh Mental Helse.

Flere saker fra Mental Helse