16. mar 2020 Mental Helse

Hjelp i en vanskelig tid - Hjelpetelefonen og chat utvider

Hverdagen er snudd på hodet for de aller fleste av oss. Nå gjelder det å både ta vare på seg selv og andre slik at vi skal komme gjennom denne vanskelige tiden. I Mental Helse skal vi gjøre hva vi kan for å bidra til dugnaden.

Colourbox16849891 mann i telefon

Mental Helse oppfordrer alle til å ringe en venn, send en sms eller kontakt på annen måte noen du vet sliter psykisk. Still opp for andre. Bruk sosiale medier. Sliter du selv kan du finne utallige hjelpegrupper på for eksempel Facebook med masse folk som stiller opp der du bor, både til en prat, en tur eller til praktiske tjenester. Det finnes heldigvis utrolig mange bra folk som stiller opp for andre.

Hjelpetelefonen utvider

Mental Helse hjelpetelefonen gjør en rekke tiltak for å hjelpe folk med frykt, angst og depresjoner når myndighetene har iverksatt de strengeste tiltakene under smittevernloven vi noen gang har opplevd.

  • Åpningstidene på chat utvides – 8-23 alle dager
  • Flere telefonlinjer etableres
  • Vi utvider Foreldresupport – også familier med eldre barn kan kontakte for råd og tips om hvordan man kan takle hjemmetilværelsen.

Hjelpetelefonen kan nås på 116 123

Foreldresupport på 116 123 (tast 2)

Sidetmedord.no (chat og forum).

Arbeidslivstelefonen kan nås på 225 66 700.

Neil thomas siu1glk6v5k unsplash støtte

Lytt til fagfolk

I tillegg anbefaler Mental Helse å følge rådene til Arnhild Lauveng i Nasjonalt senter for erfaringskompetanse, som sier:
– Denne situasjonen er krevende for oss alle, og ekstra krevende for de som allerede har det vanskelig.
Hun minner om at viruset ikke er veldig farlig for de fleste av oss, men det er likevel en grunn til at myndighetene setter inn dramatiske tiltak: For å beskytte de mest sårbare gruppene, og for å spre trykket på helsevesenet over tid.

Les og hør Arnhild her

Psykolog Hedvig Montgomery mener rådene på hvordan å beholde god psykisk helse i karantene, er klare.

– Holde deg i aktivitet, sov og spis til faste tidspunkter, og hold kontakten på de plattformene som er sikre for deg og din familie, sier Montgomery til NRK

Her finner du råd fra psykologer om hvordan du kan snakke med barn om koronaviruset.

Mental Helse ber om at Helsedirektoratet presiserer hva de gjør for psykiatriske pasienter som blir for tidlig utskrevet fra sykehusene og hva slags alternativer pasienter får når privatpraktiserende psykologer må stenge kontorene sine. Psykologforeningen skriver på sine sider at pasienter bør kontakte sin behandler for å høre hvordan timene kan gjennomføres.
Det finnes videokonsultasjoner og andre metoder for å gjennomføre behandlingen.

Mental Helse forutsetter at kommunene gjør hva de kan for å sikre at pasienter fortsatt får dekket sitt behov for helt nødvendig helsehjelp.

Generelle råd

  • Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen. Når fastlegen ikke er tilgjengelig og hjelpen ikke kan vente – ring legevaktnummer 116 117.
  • Ring 113 når det er akutt og står om liv.

Flere saker fra Mental Helse