16. des 2022 Mental Helse

Samler inn penger til Mental Helse: - Ingen skal dø i psykisk helsekø

Helena (11) lodder ut premier til inntekt for Mental Helse i førjulstiden. Engasjementet startet etter at hun mistet et nært familiemedlem i selvmord.

Dsc06867
Helena (11) lodder ut premier til inntekt for Mental Helse i førjulstiden, og ønsker å gjøre det til en årlig tradisjon.

Like innenfor hovedinngangen til Mosseporten kjøpesenter i Moss, har Helena og moren Kaja, rigget til en stand med lykkehjul og fine premier fra en rekke ulike butikker. De fleste stopper opp når de leser skiltet på standen:

«Ingen skal dø i psykisk helsekø».

- Flere snur på vei ut og kommer tilbake for å snakke eller gi oss en klem. Mange forteller om lignende erfaringer eller at de selv har hatt det vanskelig. Det er rørende, men også sterkt å se hvor mange som strever, forteller de.

Fikk aldri hjelp

Helena hadde lenge hatt lyst til å samle inn penger til et godt formål. Hun vurderte flere organisasjoner, men da onkelen hennes tok sitt eget liv høsten 2021, ble valget enkelt.

Dennis stod i kø til behandling, men det ble utsatt flere ganger. Like før han endelig skulle få hjelp, ble plassen hans gitt bort til noen andre.

- Det er provoserende at noen sier at andre trenger plassen mer enn deg. Det kan de jo ikke vite, sier Helena.

Dennis ble et offer for de lange ventetidene i psykiatrien. Han ble bare 27 år gammel.

Mental Helse jobber for å redusere køen og for at flere skal få hjelp tidlig.

- Ventetiden er et stort problem som må fikses opp i, mener Helena.

Dsc06859
Viktig budskap: Mange stopper opp når de ser dette skiltet.

Vil hjelpe andre

Det er andre året Helena og Kaja står på stand for å samle inn penger til Mental Helse. Forberedelsene starter allerede i oktober, for det er mange butikker å besøke.

- De aller fleste blir glade og rørte når vi kommer. Vi får stadig høre hvor viktig og flott det er at vi setter fokus på psykisk helse. Vi håper at vi kan hjelpe andre med å gjøre dette, sier Kaja, og fortsetter:

- Mange strever i det stille og vil ikke vise andre hvordan de egentlig har det. Kanskje kjenner de på skam, at det er tabu, eller at de ikke vil plage noen.

Kaja og Helena ønsker å gjøre dette til en årlig tradisjon i førjulstiden.

- Det er litt rart å si det, men det er ganske gøy å stå her. Det er fint å møte så mange mennesker, smiler Helena.

Kaja og Helena er å finne på stand ved Rygge storsenter, 17. desember.

Dsc06887

Flere saker fra Mental Helse