2. jul 2021 Mental Helse

Krigerhjertet og boksetreneren

Stein Rune Eriksen og Henriette Vasstrand møttes i 2017. Året etter ble hun mot alle odds norgesmester i boksing. – Boksing er bra, men mest av alt har Stein trent meg i livet. Han har lært meg masse om hvordan jeg kan håndtere det.

Tema; krigerhjerte, stein og henriette, s 15 17
NORGESMESTER: Folk flest var skeptiske da Henriette Vasstrand ville bli norgesmester i boksing. Sterk vilje og tett samarbeid med boksetrener og støttespiller Stein Rune Eriksen gjorde det umulige mulig. (Foto: Guro Waksvik)

Hellestø på Jæren. Et eldorado for surfere. Er bølgene på sitt beste, finner du henne her. Å bokse eller å surfe er fritid, frihet og en viktig del av livet. Det gjør godt.
Du har kanskje sett henne i Overleverne på NRK, dokumentarserien som fikk Gullruten i 2019. Eller i Krigerhjerte, der hun med varme, styrke og masse kjærlighet støtter to rusmisbrukere på veien mot et annet liv. Prosessen var tøff.
- Det er ikke bra for noen å gå så dypt inn i fortiden over så lang tid. Å lage Krigerhjerte krevde mye. Jeg ville ikke klart det uten Stein. Nå trenger jeg tid til å hjelpe meg selv.
Stein Rune Eriksen (61) er barnevernspedagog, boksetrener, mentor, støttespiller og uforbeholden venn. Henriette Vasstrand (29) er bokser, foredragsholder og programskaper.
I dokumentarene forteller hun åpent om et liv med rus, selvforakt, sorg og overgrep. Men også om kjærlighet, mestring, støtte og vennskap.

Mot og viljestyrke

I 2013 ble hun overkjørt av en buss i London, og det ene benet ble vurdert amputert. Fra sykesenga bestemte Vasstrand seg for at hun ville bli norgesmester i boksing. Folk flest var skeptiske. Boksing er ikke for hvem som helst.
- Mange tenkte det ville være umulig for meg å bokse. Jeg var avhengig av å ha noen som trodde på meg, og som støttet meg.
Hun hadde hørt at Eriksen var den beste treneren i landet. Hun tok en telefon, og ble avvist.
- På den tiden jobbet jeg som fysisk trener for Stavanger Oilers, og følte meg egentlig ferdig med boksing. Jeg skjønte det betydde mye for henne, men måtte si nei.
Da en trenerkollega dro i gang en ny bokseklubb, ble Eriksen med på laget. Han tenkte det ville være kjekt å holde på litt, men hadde ingen ambisjoner utover det. Så dukket Vasstrand opp.
- Han hadde avvist meg, og jeg tok på meg en rustning. Dessuten likte jeg ham ikke. Stein vet alt, snakker høyt og er på en måte litt brautende. Alt jeg prøvde på, rev han ned. Han så gjennom meg, og da ble jeg enda reddere.
Hun var vant til å gjøre alt selv, på sin måte. Det var ikke bare Eriksen hun stengte ute, det var hele verden.
- Henriette var ikke mottakelig for hjelp. Hvis vi ga henne råd, gjorde hun det stikk motsatte.
Vi ser hva som skjer, tenkte Eriksen. Enten slutter hun, eller så får hun en form for et gjennombrudd. Han så muren og forsvarsverket, og forstod hvorfor.

Tema, krigerhjerte, s 15 17
FRITID: Surfing, turer langs Jæren og trening, ofte sammen med Stein Rune Eriksen, gjør godt for Henriette Vasstrand. (Foto: Guro Waksvik)

Rustningen som sprakk

- I boksing møter du deg selv. Er du ikke helt i vater, må du ta kampene inne i deg, alle disse kampene som kommer opp når du har det vanskelig. Jeg hadde brukt mye tid og krefter på å trene meg opp til å kunne å bokse. Det betydde alt for meg, og jeg trodde jeg skulle klare det alene.
Så kommer Eriksen fra sidelinjen og sier at det ikke går. Det er tøft. En dag forteller han henne hva hun bør gjøre.
- Jeg brøt sammen og klarte ikke å holde fasaden. Da begynte vi å snakke sammen.
- Da det sprakk for henne, ville jeg hjelpe. Det hadde ikke noe med det idrettslige å gjøre. Som medmenneske hadde jeg en plikt til å hjelpe henne.
- Han sto på og gjorde det ikke lettere for meg å være en dritt. Det hjalp. Han ga meg motstand og stilte krav. Hardt mot hardt fungerer for meg, jeg vil ikke bli møtt med «stakkars deg». Jeg trenger at noen sier: Hallo, hva holder du på med?. Stein tvang meg ut av hardheten. Jeg følte meg sett og støttet. Han så gjennom meg og bak den harde rustningen.

Sterke prosesser

- Boksing er en sær greie. Velfungerende normale borgere begynner ikke uten videre å bokse. Jeg tror det ligger noe mer under. Det gjelder ikke bare boksing, men også andre ekstreme og risikable aktiviteter. Det er livslyst, du tilstreber noe levende. Samtidig er det noe destruktivt, sier Eriksen.
Tidligere drev han Dingo, som tre år på rad var landets beste klubb. Han fulgte to til EM og ti til NM-gull.
- Som trener har jeg alltid likt høy arbeidsmoral og sterk vilje bedre enn bare talent. Konkurranser er viktig, men det er enda viktigere å trene noen som synes det er kjempegøy. Med Henriette ville jeg sørge for at hun fikk ut noe av potensialet sitt.
Før betydde boksing alt, nå handler det like mye om andre ting i livet. Drømmen var å søke Politihøyskolen. Så åpnet det seg så mange andre muligheter. Hun har et sterkt ønske om å hjelpe andre. Overleverne førte til mange og sterke reaksjoner. Med Krigerhjerte var hun bedre forberedt. Tøft var det likevel.
- Da dokumentaren ble vist, kom alt opp igjen. Jeg ville ikke klart det uten støtte fra Stein.
Å dele så mye av seg selv er altoppslukende. Etterpå trengte jeg avstand.
- Serien ble bra, men det kostet mye. Jeg så hvordan Henriette slet, og skjønte at hun trengte et profesjonelt støtteapparat. Jeg var mer en uoffisiell støtte.
De hadde mange diskusjoner om dokumentarene. Eriksen tenker det er en bra måte å bygge en karriere på, og vil støtte henne i det.
- Vi har lyst til å lage en ny dokumentar, en slags fase to av Krigerhjerte. Vi tenker vi vil jobbe med noen som har kommet et stykke videre, som vil noe mer, forteller Vasstrand.
I forbindelse med Verdensdagen for psykisk helse i 2019 holdt de foredrag på Bømlo. To skoleklasser på dagtid og festaften for foreldre samme kveld. To dager senere var det boksekamp i Grimstad. Det ble heftige døgn.
- Det var hardt og vanskelig, men vi fikset det. Vi var godt forberedt, både fysisk og mentalt. Skulle noe skje, ville vi taklet det. Gode forberedelser gjør det vanskelige spennende.

Medmenneske og venn

- Jeg følte meg helt alene i verden, helt til Stein kom inn i bildet. Min far gikk bort veldig tidlig, og jeg har alltid søkt en trygg mann og ubetinget med kjærlighet. Jeg savnet en far.
Relasjoner endres over tid. For Eriksen handlet det først og fremst om å prøve å få Vasstrand ut av villnisset. Målet var både det sportslige og livet. Hun skulle klare NM, og hun skulle få det greit.
- I begynnelsen var det som en selvpålagt plikt, en plikt jeg hadde som medmenneske. Nå handler det mer om lyst. Relasjonen er blitt likeverdig.
- Det hender jeg ringer Stein når ting er tøft. Jeg vil klare meg selv, men synes vi har en fin gjensidig og balansert respekt. Det er en ubetinget ærlig og ren relasjon.
- Henriette og jeg snakker mye sammen. Forstår jeg at hun trenger hjelp, kan det være smart å snakke med andre enn meg.
Eriksen har et stort kontaktnett i hjelpeapparatet, og bruker det.

Trygghet og tillit

- For meg er det viktigste å bruke boksing til noe mer. Vi kan legge inn symbolikk og teorier i forhold til selve livet, idrett er alltid en kamp tett mot det opprinnelige. Boksing er psykologi, du lærer om deg selv. Det er stor spennvidde og en sammenheng mellom å være hard i ringen, og myk utenfor.
Eriksen har lang og bred erfaring innen rus og psykiatri. For tiden jobber han i en avlastningsbolig for foreldre med særdeles utfordrende omsorgsoppgaver. I samarbeid med PST har han jobbet i et prosjekt med ungdom som står i fare for radikalisering. Snart går han i gang med et nytt prosjekt, i samarbeid med en politimann og en tidligere «røver». Målet er å tilby utsatt ungdom en trygg og inkluderende mestringsarena med vekt på idrettsaktiviteter, dialog og motiverende samtaler.
- Tilhørighet er viktig. Fra å være utenfor håper vi de vil bli en del av noe. Vi vil bruke boksetrening som pedagogisk arena. Det utfordrer mot og selvkontroll. Ved å sparre kan vi lære å mestre og samtidig takle motgang.
Han tenker boksing er en ekstrem variant av et menneskelig uttrykk. Som trener vet han at det er viktig å skape trygghet og tillit.
- Vi må stole på hverandre. Å bokse er to kamper. Mot deg selv og mot en motstander i ringen.
Noen liker ekstreme situasjoner, som å gå inn i en boksering eller noe tilsvarende. Det er et godt alternativ til å søke utløp i mer usunne ting.

Samspill

Planene om EM er lagt på hylla. Et nytt norgesmesterskap ville vært gøy, og er slett ikke umulig. Tiden vil vise. Nå gjør de så mye annet sammen.
- Vi har møtt mange utfordringer, som vi sammen har klart å løse. Det er derfor vi vant NM.
Å vinne fikk en større mening. Vi skulle få til noen sammen, sier Vasstrand.
Hun vil mye, helst alt, men trenger en pause. Surfing, turer langs Jæren og trening, ofte sammen med Eriksen, gjør godt.
- Folk kan fortelle deg mye klokt, men du må selv velge å tro på det. Erfarer du at det funker, så gir det deg mer. For meg har det handlet om å bli et bedre menneske. Det har jeg blitt gjennom boksing og vennskapet med Stein.

Flere saker fra Mental Helse