5. apr 2018 Mental Helse

La ditt hjerte banke videre for din hjertesak

I regi av Norges Innsamlingsråd har 36 organisasjoner, deriblant Mental Helse, kommet sammen for å belyse verdien av testamentariske gaver. Kampanjen «La ditt hjerte banke videre for din hjertesak», skal informere om muligheten til å gi en testamentarisk gave til en organisasjon.

M25 ludvig16 9 size large

 TEKST: Norges Innsamlingsråd

- Noen har et engasjement for en sak gjennom hele livet. Dette kan være for dem i nød, for naturen eller for sine nester. Vi kan kalle disse for hjertesaker. Det er derfor viktig at man vet at man kan la sitt hjerte banke videre for sin hjertesak etter at man har gått bort, sier Siri Nodland, generalsekretær i Norges Innsamlingsråd.

Gode grunner til å opprette et testament

Et testament kan forenkle fordelingen av dine finansielle verdier. Men det kan også videreføre dine personlige verdier i form av testamentariske gaver. Har du ikke et testament, bestemmer arveloven hva som skal skje med dine materielle eiendeler den dagen du dør. Men det er ikke alltid loven vil fordele dette slik du ønsker, eller slik du mener er mest rettferdig den dagen du dør. Det er her testamentet kommer inn som en god løsning. For gjennom et testament er det du selv som bestemmer hvem som skal overta dine verdier – både de finansielle og de personlige.

 Ikke vanskelig

Jacob Lindegaard, senioradvokat hos Kvale Advokat­ firma, har bred erfaring innen arv og generasjons­ skifte. Han møter ofte problemstillinger rundt dette temaet.

- Å skrive et testament er ikke så veldig vanskelig. Det er din vilje som skal komme frem. Du må bare ha gjort deg opp en formening om fordelingen og hvem som skal få. Det som er viktig, er at det blir forståelig og at det ikke er rom for tolkningstvil, ifølge Jacob Lindegaard.

Din siste vilje

Tanken på det å opprette et testament kan virke som et stort skritt for mange. Følelsen av å skulle «oppsummere sitt eget liv» i form av noen ord på et papir, kan føles litt fremmed. Men det burde egentlig være en helt naturlig ting å gjøre for oss alle, ifølge advokaten.

- Ved å opprette et testament, gir du faktisk deg selv muligheten til å la dine arvinger høre din vilje en siste gang. Samtidig gjør du det kanskje også lettere for dem å bearbeide sorgen, forklarer Lindegaard.

Ryddige forhold

Motivasjonen for å opprette et testament er ulik fra person til person. Ofte handler det om å vise hvordan du ønsker å fordele verdiene blant dine etterlatte og eventuelt andre.

- Noen ønsker å forhindre uenigheter blant sine arvinger, andre er opptatt av å etterlate et varig avtrykk. Felles for alle er ønsket om å etterlate seg ryddige for­ hold. Et testament fungerer som en forsikring uansett motiv, sier Lindegaard.

En viktig forskjell

Når arvingene dine er sikret i testamentet, så er det mulig å testamentere deler av arven til en organisasjon eller en sak hjertet ditt banker litt ekstra for.

- Både små og store gaver utgjør en viktig forskjell i disse organisasjonenes arbeid, ifølge Lindegaard. Dette vet han av erfaring, da han selv bistår flere organisasjoner i forbindelse med testamentariske gaver.

Ønsker du mer informasjon? Besøk  detgodetestament.no.

Flere saker fra Mental Helse