16. jan 2020 Mental Helse

Mental Helses podcast med Oddvar Stenstrøm

Mental Helses helt egen podcast! Tema for de første 8 episodene av Mental Helses podcast er bruk av tvang i psykiatrien.

Mentalhelse podcast 16 9 01liten

Det er altfor mye feil og ulovlig bruk av tvang i vårt psykiske helsevern. Mental Helse har gjort det til en kampsak å redusere bruken av tvang. I denne podcast-serien av Mental Helse, møter programleder Oddvar Stenstrøm åtte personer med ulike erfaringer knyttet til psykisk helsevern, og snakker om bruk av tvang i den norske psykiatrien. Gjennom flere episoder setter vi derfor søkelyset på nettopp dette. Hvorfor blir det brukt så mye tvang, selv når det er ulovlig? Og hva kan vi gjøre med det?

E1: Tvang i psykiatrien (Introduksjon) | Linda Berg-Heggelund, generalsekretær i Mental Helse

Det er altfor mye feil og ulovlig bruk av tvang i vårt psykiske helsevern. Mental Helse har gjort det til en kampsak å redusere bruken av tvang. I første episode møter vi generalsekretær i Mental Helse, Linda Berg-Heggelund som snakker med Oddvar Stenstrøm om bakgrunnen for podcasten og Mental Helses standpunkt om tvang i psykiatrien.

E2: «Terapi har hjulpet meg å bli snillere med meg selv» | Solveig Kjus

Oddvar Stenstrøm møter romforsker Solveig Kjus i andre episode av podcast-serien fra Mental Helse. Solveig snakker om sine egne erfaringer med tvang i psykiatrien og gir oss et unikt innblikk i hva det vil si å være pasient i psykisk helsevern i dag.

E3: Å redusere tvang i psykiatrien er lett! | Marius Storvik

Jurist Marius Storvik ved Universitetet i Tromsø forsker på sammenhengen mellom lovene og rutinene hos sykehusene i den norske psykiatrien. Storvik avdekket i sin doktorgrad «store, systematiske brudd på menneskerettighetene i norsk psykiatri, systemet som skal ivareta pasientenes rettigheter fungerer ikke». Mer om dette og andre funn i hans forskning i tredje episode av Mental Helses podkast om Tvang i psykiatrien.

E4: Tvang er ikke nødvendigvis nødvendig | Arnhild Lauveng

Spesialist i klinisk samfunnspsykologi, forsker, forfatter og tidligere pasient Arnhild Lauveng prater med Oddvar Stenstrøm om hva som skal til for å redusere tvangsbruken i norsk psykiatri og hvordan det å bli utsatt for tvang kan føles på kroppen.

E5: Tvang som rutine | Martin Veland

Klinikksjef for Klinikk for psykisk helsevern ved Lovisenberg Diakonale Sykehus i Oslo, Martin Veland vakte oppsikt da han, sammen med sine medarbeidere, klarte å redusere bruken av belter på klinikken med over 80% i løpet av kort tid.

E6: “La oss bytte ut ordet tvang med omsorg” | Fred Heggen

«Tvangen gikk ikke ned på Lovisenberg sykehus, den ble bare byttet ut med en annen form for tvang», sier Fred Heggen, overlege ved Gaustad Sykehus. Han er dypt uenig i at det brukes for mye tvang i psykisk helsevern i Norge, og inviterer helseminister Bent Høie på åpen dag på lukket psykiatrisk sengepost i praten med Oddvar Stenstrøm.

E7: Har kjempet mot bruk av tvang i 40 år | Ketil Lund

Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund har i over 40 år kjempet mot bruk av tvang i den norske psykiatrien og for pasientenes rettigheter.

Podcasten er tilgjengelig på alle store platformer. Søk den opp, eller hør podcasten HER.

Alle episodene er produsert av Sesong 1.
Musikk av Martin Horntveth.

Flere saker fra Mental Helse