13. okt 2022 Mental Helse

Norges største døgnåpne chat i fare  

Mental helses døgnåpne chat hjelper over 400 personer hver eneste dag, og pågangen er desidert størst om natten når alt annet er stengt. Nå risikerer vi å miste vårt viktigste tilbud for barn og unge. 

Illustrasjonsfoto sidetmedord foto mental helse
Siden Sidetmedord ble døgnåpent for ett år siden har Mental Helse fått 150.000 henvendelser, i hovedsak fra unge under 24 år. Hver uke avverger vi selvmord sammen med politiet og AMK. (Foto: Mental Helse)

Følg denne lenken for å støtte og/eller dele spleisen!

Mental Helse opplever en betydelig økning i antall henvendelser etter pandemien. Barn og unge sliter som aldri før, det er uroligheter i Europa og folks private økonomi bekymrer veldig mange.  

- På Verdensdagen for psykisk helse, 10. oktober, satte vi rekord med nesten 600 henvendelser i løpet av et døgn. Blant disse en ung jente som var i ferd med å ta livet sitt. I samarbeid med politiet reddet vi et liv den natten, forteller teamleder for Sidetmedord, Kenneth Pedersen.   

Samtidig som at behovet øker, er den økonomiske situasjonen kritisk. Mental Helse starter nå en kronerulling i håp om å redde det døgnåpne tilbudet til Sidetmedord.   

«Takk. Og takk for at jeg fikk lufte litt. Jeg er så utrolig glad dere er her og gjør dette. To ganger har det vært kun dere som har gjort at jeg klarte å la være å ta livet mitt. Tusen takk for at dere gjør dette for meg og for andre». (Jente 15-19 år) 

Starter kronerulling for å redde chatten  

For 2022 fikk Mental Helse 27,5 millioner fra statsbudsjettet til svartjenestene. Det er mindre enn hva vi fikk året før. De ekstraordinære midlene fra pandemien, for å kunne utvide til å bli døgnåpent, ble ikke videreført og kostnadene øker.  

- I Norge har vi en nullvisjon for selvmord – en veldig ambisiøs målsetting når 658 nordmenn tok sitt eget liv i fjor. Da er det rart at vår døgnåpne chat, som både er effektiv og rimelig, ikke blir prioritert, sier Pedersen.   

Mental Helse ber nå om fem millioner kroner gjennom Spleis, og håper at bedrifter og privatpersoner vil støtte innsamlingen.   

- Det er gratis å chatte med oss, men ikke gratis å drive tjenesten, og vi er nå helt avhengige av eksterne midler for å kunne drive videre. Vi har over 35 betalte ansatte som jobber for at alle som tar kontakt skal få en god chattesamtale. Hjelp oss å hjelpe – hjelp oss å redde liv, oppfordrer Pedersen.

Chatten redder liv hver dag

Hver fjerde ungdom har ingen å snakke med når livet blir vanskelig. Sidetmedord er den eneste døgnchatten som er åpen for alle.

- Med våre veiledere kan du snakke om alt. De tyngste samtalene er om natten, og det er også da pågangen er størst, forteller Pedersen.  

Siden chatten ble døgnåpen i september 2021 har det kommet over 150.000 henvendelser, og tilbakemeldingene fra innskrivere, helsepersonell og politi er at chatten redder liv. 

- Hver dag snakker vi med titalls personer som ønsker å ta sitt eget liv, og vi er ukentlig i kontakt med både AMK og politi i forbindelse med akutte selvmordsforsøk, sier Pedersen, og understreker:

- Må vi redusere driften, vil mange stå uten et tilbud i de mest kritiske timene på natten, og liv vil kunne gå tapt.

I snitt har Mental Helse over 400 brukere av chatten daglig. Nesten 70 prosent av disse er under 24 år, og det kommer stadig flere henvendelser fra gutter og unge menn.   

«Takk for omtanken. Denne korte samtalen beroliget meg. tusen takk. Og ha en god kveld videre :-) dere er flinke. Takket være mental helse lever jeg i dag.» (Gutt 15-19 år)

Kenneth pedersen foto mental helse
- Må vi redusere driften på vår døgnåpne chat, vil mange stå uten et tilbud i de mest kritiske timene på natten, og liv vil kunne gå tapt, sier Kenneth Pedersen, teamleder for Sidetmedord.

Flere saker fra Mental Helse