29. mar 2011 Mental Helse

Poliklinikk uten ventetid

Fra 1. februar tilbyr Nordfjord psykiatrisenter polikliniske tjenester uten ventetid. Alle pasienter med henvisning får time innen 24 timer. – Vi er strålende fornøyd. Nå håper jeg resten av landet følger etter, sier Solfrid Lillebø i Mental Helse Sogn & Fjordane.

2 trond aarre size large

- Vi er optimister, og tror dette vil gå bra. Uten venteliste kommer de som trenger det fort til, før problemene blir for alvorlige, sier Lillebø.

Hun har representert Mental Helse i prosjektgruppen som har jobbet med ”Poliklinikk uten ventetid”. 

- Trond Aarre har visjoner, og tenker hele tiden nytt. Jeg vil oppfordre andre til å gjøre det samme, slik at pasientene sikres best mulig behandling. Vi i Mental Helse er opptatt av at alle skal ha lik rett til behandling uansett hvor i landet de bor, presiserer Lillebø.

I følge avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter (NPS) Trond F. Aarre skyldes de lange ventelistene en unødvendig ukultur. Han mener systemet er blitt slik at det legges opp til ventelister.

- Det handler mer om holdninger og vaner, enn om kapasitet og ressurser. Mange hevder at ventelistene kan avvikles dersom vi får nok ressurser. Det vil som oftest si flere ansatte. Jeg tror at ventelistene kan avvikles straks i alle poliklinikker, dersom det er vilje til det, hevder Aarre.

Prioriterer hurtig hjelp

I samråd med kommunehelsetjenesten og brukerorganisasjonene legges nå virksomheten om slik at folk slipper å vente lengre enn de selv ønsker før de får hjelp.

- Vi vil gjøre det vi kan for å prioritere at folk får hjelp straks, sier Aarre.

Når fastlegen eller NAV har avgjort at pasienten skal henvises, kan pasienten selv kontakte poliklinikken på telefon. Meiningen med ordningen er ikke er at flere skal tilvises spesialisthelsetjenesten. De fleste som sliter med psykiske plager, vil framdeles få et fullgodt tilbud i kommunehelsetjenesten. Men i de tilfellene det er nødvendig med spesialkompetanse, vil denne kompetansen nå tilbys straks.

Flere saker fra Mental Helse