8. okt 2020 Mental Helse

Psykiater Marianne Mjaaland, verdig vinner av Åpenhetsprisen 2020

Prisen er en hedersbetegnelse som årlig deles ut av Mental Helse på Verdensdagen for psykisk helse den 10.oktober.

Marianne mjaaland nett
Psykiater Marianne Mjaaland - vinner av Åpenhetsprisen 2020. (Foto: Cappelen Damm)

Årets vinner er psykiater Marianne Mjaaland.

Marianne Mjaaland fortalte nylig til VG at hun har en bipolar lidelse. Mjaaland har gjennom flere år holdt diagnosen skjult, da hun var redd for å bli stigmatisert av kollegaene sine, og hun var redd for å miste jobben. Det at hun holdt egen sykdom hemmelig, sier noe om tabuene rundt det å ha psykiske helseutfordringer.
Landsleder i Mental Helse, Jill Arild, påpeker at årets vinner har vist at psykiske helseutfordringer kan ramme alle lag av befolkningen.
- Skam og stigma er fremdeles et problem som hindrer åpenhet rundt psykiske helseplager, derfor er det så viktig at også fagpersoner, som Marianne Mjaaland, bidrar til økt kunnskap om psykisk helse og behandlingen av psykisk syke ved å snakke og skrive om egne utfordringer.

I boka «Bare litt spesiell, en psykiaters dagbok» skriver hun om hvordan det var å få diagnosen bipolar 2 og hvordan bevege seg fra erkjennelse til aksept. I boka «Tvang og tvil» om livet og dilemmaer i psykiatrien, stiller Mjaaland spørsmål rundt legemiddelindustrien som utarbeider diagnoser som krever livslang behandling med medikamenter. Å rokke ved psykiaternes tradisjonelle autoritet, sette spørsmålstegn ved bruken av tvang, diagnosesetting og bruken av medikamenter, samt stille seg kritisk til legemiddelindustrien krever mot. Hennes mot og valget om å være åpen om egen psykiske helse, gjør Marianne Mjaaland til en verdig vinner av Åpenhetsprisen 2020.

- Jeg er svært stolt og beæret over prisen, sier Marianne Mjaaland om tildelingen.
Prisen består av et kunstverk laget av keramiker Ole Martin Skaug og en gavesjekk pålydende kr.10.000. Sjekken utbetales til et veldedig formål bestemt av prisvinneren.
- Pengebeløpet gir jeg til Mental Helse. Jeg treffer daglig pasienter som har stor nytte av Mental Helse Hjelpetelefonen og chatte-tjenestene deres, meddeler Marianne Mjaaland.

Kontaktpersoner i tilknytning til Åpenhetsprisen 2020:

Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Mental Helse, mob. 975 23 111
Jill Arild, landsleder i Mental Helse, mob. 412 30 614
Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for Verdensdagen for psykisk helse, mob. 454 77 114

Flere saker fra Mental Helse