18. jun 2018 Mental Helse

Sykehusklovnene - verdens beste reseptfrie medisin

En dag med Bella Bing Bong og Olympia Punktum på Rikshospitalets barneavdeling.

Klovner size large
(Foto: Bjørg Hexeberg)

TEKST: Grethe Ettung   

- De gjør en kjempejobb! Resepsjonisten på Kirurgisk dagavdeling for barn på Rikshospitalet følger leende klovnene Bella Bing Bong og Olympia Punktum med øynene der de småløper, danser, hopper, skrider og åler seg nedover korridoren.

Ei lita jente, 4 år, sitter på en blå leketraktor og ser alvorlig og meget skeptisk på Bella som nærmer seg. Bella bøyer seg ned, en liten meter fra jenta, deretter finner hun fram et rør, blåser og små såpebobler fyller lufta. Et ørlite smil kommer til syne hos den lille. Bella får vite hva hun heter, og skepsisen trylles vekk da Bella gir henne et postkort med bilde av de fargerike sykehusklovnene, alle med store, røde neser.

Artikkel sykehusklovnene bella s.16 17 size small

Bella Bing Bong (Foto: Ida Brekke)

Rosa korridorer og rutete kuer

Vi fortsetter nedover korridorene som alle er malt i lys rosa. Ved hver dør er det klistret opp små, rutete kuer, traktorer og sauer med mere. I tillegg er det store, fargerike bilder på veggene, ett av dem viser en smilende klovn.

En liten gutt, 6 år, titter ut fra et venterom da han hører brummelyder ute fra korridoren. Det er Olympia som er ute og «kjører» bil. Gutten lyser opp og begynner straks å prate med Olympia og Bella. Han har knapt nok tid til å bli med, da en sykepleier roper han inn til undersøkelse, men han lar seg til slutt overtale da han får vite at klovnene vil være der når han kommer ut igjen.

I neste øyeblikk høres sår barnegråt. Bella nærmer seg lyden og ser en mamma med ei lita jente på armen. Bella får øyenkontakt med jenta og stryker henne forsiktig på armen. Gråten stilner da Bella lavmælt synger en sang, og da hun tar fram et blått skrangleegg, kommer det et forsiktig, lite smil og kontakten er opprettet.

Artikkel sykehusklovnene olympia s.16 17 size small

Olympia Punktum (Foto: Ida Brekke)

Barna bestemmer

Når Hedda Munthe, alias Bella Bing Bong, og Martha Kjørven, alias Olympia Punktum, er på jobb, improviserer de i møte med barna. Det å «se» barna og oppnå kontakt, er det aller viktigste. Det er de to skjønt enige om.

- Vi jobber med sensitivitet, det er vi trent opp til. Vi forsøker å treffe barnet der det er i alder og tilstand, sier Martha.

- Vi lar også barna få makten til å bestemme over seg selv tilbake. På sykehus må de gjennom ting de ikke kan bestemme over selv, men når de er sammen med oss kan de bestemme, legger Hedda til.

Martha og Hedda har begge jobbet som sykehusklovner i flere år. Martha startet i 2009, mens Hedda begynte i 2011. De titulerer seg som scenekunstnere og er utdannet ved École International de Théâtre Jacques Lecoq i Paris. Hedda har i tillegg utdannelse fra Lee Strasberg Theatre Institute i New York, og hun er produsent og skuespiller i teaterkompaniet Teater Spillebrikkene. Martha jobber frilans som skuespiller og driver teaterkompaniet Petra Produksjoner.

Fiskeboller i rød saus

På nettsidene til Sykehusklovnene kan vi lese at Bella Bing Bong liker fiskeboller i rød saus og ikke kan leve uten klovnekompisene sine, mens Olympia Punktum kan fortelle at hun i sin tid kom løpende og butta i ei sykehusdør. Hun slo nesa si rød og blå: «- Det var ei lykke, for her har jeg blitt.»

- Da jeg begynte her, tenkte jeg at det ville bli tøft og vondt å møte alvorlig syke barn og unge, men på samme tid er det fint å kunne bruke faget mitt, og se at det betyr noe for dem, konstaterer Martha.

- Det er godt å oppleve at vi kan bidra med opplevelser overfor dem som ikke har anledning til å komme seg så mye ut, men må tilbringe mye tid på sykehuset, fastslår Hedda.

Tøffe opplevelser

Arbeidstiden er fra klokka 08.30 til klokka 15.00. Før de kan sminke seg, kle seg om og bli til Bella og Olympia, har de gjort forberedelser med tanke på de avdelingene de skal besøke og barna som befinner seg der. Utenom samarbeidet med helsepersonellet, har de også kontakt med andre fagmiljøer på sykehuset, som pedagoger og musikkterapeuter.

Bella og Olympia besøker to poster per dag, da er de aktive sykehusklovner i tre timer. Deretter setter Martha og Hedda seg ned for å gå igjennom dagens hendelser. I tillegg gjør de notater, slik at neste par med klovner har disse å forholde seg til.

Har det i løpet av dagen forekommet særlig vanskelig og tøffe opplevelser, har de hverandre å snakke med. Det synes begge fungerer godt.

- Og vi kan ringe hverandre om det ikke slipper, sier Hedda.

- Vi har også tilbud om time med psykolog en gang i halvåret. I tillegg kan vi ta kontakt med psykologen ved behov, opplyser Martha.

Barnas beskyttere

Sykehusklovnene kan ikke gjøre noe med situasjonen til barna på sykehus, men de kan gjøre noe med opplevelsen av situasjonen. I andre prosedyrer med sykehusklovner til stede, kan behovet for beroligende og smertestillende reduseres, eller i noen tilfeller bli helt borte.

Psykolog Line Van den Bom Edsberg har gjort studier på sykehusklovner og skriver blant annet: «Sykehusklovnene kan fungere som barnas beskyttere på sykehuset. De tar barneperspektivet, til barnets beste. De er der og lytter.»

Det at sykehusklovnene er til stede på sykehuset, gjør at undersøkelser og behandlinger blir mindre traumatiske både for barna og de foresatte. I tillegg gjør det sitt til at helsepersonellet i større grad kan fokusere på sine oppgaver.

- Når vi greier å trylle fram et smil hos et barn, ser vi hvor lettet foreldrene blir. Noen foreldre kan også i stor grad la seg rive med når vi gjør ablegøyer, da må vi rett og slett roe dem ned litt og ta tak i barnet i stedet, konstaterer Hedda.

- Vi må også respektere at et barn sier nei, at det ikke har overskudd til å ha klovnebesøk.

På spørsmål om det er opplevelser med barn som har gjort et helt spesielt inntrykk, forteller Hedda om den lille jenta på palliativ enhet hvor sykdommen hadde kommet så langt at det ikke var mer som kunne gjøres.

- Det å se verdien av å bringe leken inn i døden, ble en vekker for meg. Leken var viktig, jeg så at hun var med, med et lite smil.

Fakta:

Sykehusklovnene er en ideell organisasjon med administrasjon i Oslo. Sykehusklovnene hadde i 2017 over 18.500 møter med barn innlagt på sykehus. 40 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen, alle profesjonelle skuespillere, trent for arbeid med barn på sykehus. Sykehusklovnene besøker barn mellom 0-18 år. Du kan lese mer om Sykehusklovnene på: www.sykehusklovnene.no

 

 

 

 

Flere saker fra Mental Helse