15. jan 2020 Mental Helse

TID for FRIGJØRING

TID for FRIGJØRING i Kulturkirken Jacob.

Artikkel, kulturkirken jacob, s.21
Kulturkirken Jakob i Oslo.

TID for FRIGJØRING ble arrangert 9.oktober i samarbeid med Mental Helse Sarpsborg, og er tilgjengelig på VIMEO med 15 kunstneriske innslag; levende tekster, sang, dans, obo, didgeridoo, piano, tromme og video med aborigineren Uncle Bob.

Midt i programmet, et fantasiinnslag, ble brevet fra Den bortgjemte psykiateren lest høyt. Det var han som skjønte hvor det bar hen for mange år siden, gikk under jorden, og har siden jobbet i det skjulte.

Kjære alle i Jacobskirken!

Jeg har gode nyheter til dere! Ulrik Makt, leder i Norsk Psykiatrisk forening, og jeg har hatt finfine møter sammen. Han fortalte noe meget interessant, om en hendelse fra noen år tilbake. Han så den amerikanske gjøken komme flyvende, den satte seg i det norske reiret, der la den et egg. Så sparket den amerikanske gjøken ut de norske eggene. Ulrik Makt så det med sine egne øyne; er det ikke fabelaktig, nå skjønner han at noe må gjøres. Ulrik Makt har gjennomskuet hele lureriet.
Vi har derfor gjort en avtale med Norsk Turistforening; de låner oss turisthyttene i Jotunheimen slik at samtlige psykiatere, 1.500 i tallet, kan få oppleve frigjøring.
I Jotunheimen vil vinden og den klare luften gjøre alle godt. Deltakerne skal få gå barbeint, oppleve bakkekontakten og bli nye mennesker. Vi må våge dette, da kan lyset gå opp for alle. De vil kunne bli så lettet at de kaster seg ut i fjellvannene – til en herlig dukkert.
Dette er klarert fra høyeste hold, av helseministeren. Det virker kanskje litt autoritært, men det MÅ til ! Kos dere videre!
Hilsen Den bortgjemte psykiateren

Nitter, som er programleder, sier: Dette er fantastisk! Nå slipper vi å frykte psykiatrien, en flere tusen år gammel løgn om mennesket havarerer! Jeg ser det hele for meg! Jeg kan sikkert få være budeie, og lokke på psykiaterne som har gått seg vill, kanskje er det flere som vil lokke? Kom igjen!
En tettvokst kar står foran scenen – uannonsert.
“Er du den bortgjemte psykiateren?” spør Nitter.
“Nei, jeg er Jon-Roar Bjørkvold og vil takke dere for arrangementet!”
Bjørkvold har skrevet boken “Det musiske mennesket” – og vært professor i musikk.
Fra scenen beskriver han hvordan broren ble ødelagt av psykiatriens kjemikalier. Så forteller han eventyret om Den syngende skilpadden, om sangen som ble borte på jorden, og fuglene som finner den igjen. Avslutningsordene er: “No more lies! We will take the power back!”
Nå blåses det på lur. Hildegun Flatabø, hornist i Kringkastingsorkesteret, fyller kirkerommet med fanfarer. I fantasien ser vi Galepigen gå opp på Galdhøpiggen – og blåse på lur for det nye og frigjørende grunnsynet i psykiatrien: Mennesket er riktig bygd når det får psykiske reaksjoner – sinnslidelser er varslingsevne.

Sponsorer av arrangementet var WSO – We Shall Overcome, Hvite Ørn, Aurora – støtteforening, Hurdalsjøen Recoverysenter- INCITA og Verdensdagen for psykisk helse.

Flere saker fra Mental Helse