29. apr 2022 Mental Helse

Ungdomsbedrift støtter Mental Helse

På Sandefjord videregående skole driver tre jenter ungdomsbedriften “Vår stemme UB” som selger armbånd til inntekt for Mental Helse.

Ub1

“Vår stemme UB” består av tre jenter som går linjen Salg og reiseliv VG2 på Sandefjord Videregående Skole i Vestfold og Telemark. Emma Karoline Gurijordet er daglig leder, Sicilia Jesinsky er produktsjef, og Ingrid Victoria Thomassen er markedssjef.

Vi tok en prat med dem om bakgrunnen for at de velger å støtte Mental Helse som organisasjon. Men først en liten forklaring på hva en UB er.
- UB står for ungdomsbedrift og er arrangert av Ungt entreprenørskap Norge, forklarer Emma Karoline Gurijordet, som er daglig leder i “Vår stemme UB”. Hun forteller videre at ungdomsbedrifter finnes landet rundt, og på mange ulike linjer. – Klassen deles opp i grupper, og man finner på egne business ideer, sier hun. -Vi har ansvar for vår egen bedrift i et helt skoleår og vi lærer hvordan det er å drive en bedrift.

“Vår Stemme UB” selger bærekraftig armbånd til støtte for ungdommens mentale helse. – Vårt fokus er åpenhet og samhold rundt mental helse, sier Gurijordet. – Det burde være et mindre tabubelagt tema i dagens samfunn, spesielt blant ungdommer.

Den unge daglige lederen forteller at de begynte med Ungdomsbedrift i September 2021. – Vi reflekterte over økende problemer i dagens samfunn, og psykiske helseproblemer har økt mye de siste årene. Dermed gjorde vi en markedsundersøkelse blant 90 ungdommer. Her kom det frem at 1/3 av de enten hadde dårlig eller ekstremt dårlig psykisk helse. Dette ville vi gjøre noe med. Vi ønsket mer åpenhet, og kom over navnet “Vår Stemme UB”, noe som passet bra med konseptet vårt. Armbånd ble valgt fordi det er lett å produsere, og utvikle, og har lett for å bli populært. For oss er det ikke viktigst å tjene penger, men å få fokus på mental helse, dermed ble det bestemt at vi skulle gi bort 50 % av overskuddet vårt til Mental Helse.

- Vi valgte å støtte Mental Helse fordi organisasjonen har mange tjenester som kan være nyttig for ungdommer. Viktige verdier, som vi ønsker å sette fokus på. Svartjenestene og Undervisningsprogrammet Venn1 for eksempel, har vi stor tro på!

-Mental helse er viktig for oss, fordi vi ser at det er et økende problem med mentale lidelser, spesielt med tanke på Korona. Gurijordet forteller at de opplever at ungdomsmiljøet i dag er preget av mentale lidelser. -Det er tøft for oss som unge å se at det er skam rundt det å slite med mental helse. Det er det jo ikke, alle sliter i løpet av livet. Ingen er alene om å slite.

Nå står NM for Ungdomsbedrifter for døren. 2. og 3. mai skal “Vår stemme UB” delta sammen med 81 andre ungdomsbedrifter på arrangementet som finner sted på Thon Congress på Gardermoen.

Les mer om “Vår stemme UB” her.

Du kan også følge jentene i sosiale medier:
-Instagram og TikTok: var_stemme_ub
-Facebook: Vår Stemme UB

Flere saker fra Mental Helse