18. jun 2021 Mental Helse

Venn1 på Teams

Vi har holdt Venn1 på Teams for 475 elever, og forventer en økning i løpet av 2021.

Venn 1
VENN1 PÅ TEAMS: Vi i Venn1 skjønte at for å komme i kontakt med ungdommen under pandemien måtte vi gjøre det via skjermbruk, nærmere bestemt på Teams.

Når jeg skriver denne teksten så markeres det at det er ett år siden Norge gikk i lockdown. Vi ble sendt hjem fra arbeidsplassene våre, og dagene var preget av uro og uvitenhet. Ingen av oss kunne vite hvor alvorlig kornaen var, eller hvordan den ville påvirke hverdagen vår i tiden fremover. Det vi visste, var at det kom til å påvirke arbeidet vårt.
Venn1 er et undervisningsprogram for ungdom, og vi reiser rundt til ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet. Våre instruktører benytter bil, tog, fly og båt for å nå frem til skoler som ligger lengst nord eller ytterst på sørspissen. Vi skjønte fort at for å kunne gi ungdom livsviktig kunnskap om psykisk helse, så måtte vi tenke nytt.
Vi ville tilby ungdom kunnskap om psykisk helse, og vi så at det var ekstra viktig i en tid som denne. Ungdommer ble sendt hjem fra skoler, de ble fratatt fritidsaktiviteter og sosialt samvær med venner. Aldri før har behovet for å lære seg verktøy om hvordan bedre egen psykisk helse vært viktigere. Derfor satte vi oss ned og begynte å tenke, hvordan kan vi gi ungdommene disse viktige verktøyene, men samtidig bidra til dugnaden og holde oss hjemme? Vi ble inspirert av lærerne, og vi ble kjent med det nye begrepet «fjernundervisning». Vi skjønte at for å komme i kontakt med ungdommen måtte vi gjøre det via skjermbruk, nærmere bestemt på Teams.
Våre instruktører tok utfordringen på strak arm, og etter en kort opplæring av standardfunksjonene på Teams og små endringer i manus, var vi i gang. Vi kunne tilby ungdomsskolene og videregående skoler Venn1 på Teams!
Vi møtte raskt på utfordringer som treg nettforbindelse, dårlig lyd og problemer med deling av skjerm. Dette er blitt en normal del av det å ha nettmøter og noe som var forventet, men det som overrasket oss var hvordan elevene var svært delaktige og stilte spørsmål. Mer enn vi vanligvis ser fysisk i klasserommet, nå hadde de mulighet til å skrive i chat, en kommunikasjonsform som føltes trygt.
Vi har hatt gode dialoger med ungdom over hele landet, og vi får stadig flere henvendelser om å komme på besøk. Vi har holdt Venn1 på Teams for 475 elever, og forventer økning i løpet av året. Det vil ta en god stund før vi er tilbake til normalen, men vi er glad for at vi kan fortsette med Venn1, nesten som normalt.
Vi har lært mye av året som har vært, og ser stadig etter måter å forbedre vårt arbeid på. Våre instruktører har fått opplæring i Teams, vi har holdt workshops på hvordan vi kan bli best på fjernundervisning, og vi jobber stadig med nye idéer. Våre instruktører har gjort en fantastisk innsats, og dugnadsfølelsen er like tilstedeværende i dag som for ett år siden.
Om din skole, eller noen du kjenner, ønsker besøk av Venn1, kan du gå inn på www.venn1.no og bestille et besøk. Da vil to instruktører holde en times undervisning om psykisk helse over Teams. Tilbudet er helt gratis for alle som er interessert.

Håper vi hører fra deg!

Flere saker fra Mental Helse