8. okt 2019 Mental Helse

Verdig mottaker av Mental Helses Åpenhetspris 2019: Thomas Seltzer

Thomas s
Vinner av Åpenhetsprisen 2019: Thomas Seltzer. (Foto: VG, Trond Solberg)

Årets vinner er mest kjent som bassist i Turboneger og programleder for TV-programmene Natta, Norge og Trygdekontoret. Åpen debatt om samfunnets vanskeligste temaer har vært Trygdekontoret sin fanesak.

- Som programleder har årets vinner tatt opp ulike tabuer i norsk samfunnsliv på en uredd og ukonvensjonell måte, sier Jill Arild, landsleder i Mental Helse.
Formen til Seltzer er folkelig, og i Trygdekontoret har han blant annet tatt opp temaer han har kalt Gamlis spessial, Høl i gjerdet på Gaustad, Voldtekt og Evig liv. Han utforsker temaene, og ikke minst utfordrer han de innbudte gjestene.

Selv mener han det ikke er nok åpenhet når det gjelder rus og psykiatri, og berømmer programmer som Jeg mot meg, Innafor, Helene sjekker inn og en rekke dokumentarer om psykisk helse.

Juryen påpeker at årets vinner har fortalt åpent og ærlig om egne depressive perioder som mange kan relatere seg til, og at han har en stil som omfavner mange som kan synes det er vanskelig å snakke om psykiske helseproblemer. Ved å være så åpen kan han bidra til at flere menn blir flinkere til å oppsøke hjelp, og at det vil kunne redde liv. Sist, men ikke minst, er det viktig med «mannsstemmer» i et felt mange oppfatter er mest for kvinner.

- Det er en stor ære å få denne prisen. Mental Helse gjør en veldig viktig jobb, og det betyr mye for meg å kunne bidra til den, sier Thomas Seltzer.

Vinneren får et kunstverk laget av keramiker Ole Martin Skaug og en gavesjekk pålydende kr.10.000. Sjekken utbetales til et veldedig formål bestemt av prisvinneren.
Thomas Seltzer har valgt å gi pengene til Veteranforbundet SIOPS.
- De gjør en formidabel innsats for norske veteraner, både likemannsarbeid og ikke minst når det gjelder arbeidet med posttraumatisk stress syndrom (PTSD), sier Seltzer.

Nasjonal markering

Åpenhetsprisen er en hedersbetegnelse som årlig deles ut av Mental Helse på Verdensdagen for psykisk helse den 10.okotber. Årets tildeling skjer på en mottagelse i Oslo rådhus med ordfører Marianne Borgen som vert.

Oslo Rådhus, 10. oktober
14:00-14:45 Formelt program – pressen er velkommen
14:45-15:30 Omvisning på Oslo Rådhus

Flere saker fra Mental Helse