7. okt 2021 Mental Helse

Åpenhetsprisen 2021 tildeles Lars Erik Lund

Åpenhetsprisen 2021 deles ut av Mental Helse på Verdensdagen for psykisk helse, søndag 10.oktober.

Lars erik lund nettet
ÅPENHETSPRISEN: Vinner av Mental Helse sin Åpenhetspris 2021 er Lars Erik Lund. (Foto: CF-Wesenberg-kolonihaven.no)

Bedrøvet. Det er det ordet som best beskriver min sinnstilstand gjennom dagen. Jeg kan ikke huske sist jeg våknet opp uten å føle meg bedrøvet, trist eller på en eller annen måte nedstemt. Hver morgen kjenner jeg på en uro og kanskje til og med redsel. En ulmende følelse som sprer seg fra hodet og magen.

Slik startet innlegget som konserndirektør for strategi og bærekraft i Veidekke ASA, Lars Erik Lund, la ut på Facebook-siden sin i august i år.

- Lars Erik Lund representerer en gruppe menn som ofte assosieres med høy kapasitet, overskudd og gode liv. Vi vet at dette er en sannhet med modifikasjoner. Det at han valgte å være åpen og personlig om sine psykiske helseutfordringer var en modig avgjørelse som det står stor respekt av, konstaterer landsleder i Mental Helse, Jill Arild.

Angst og depresjoner er blant de vanligste årsakene til sykefravær, og det som fører til flest tapte arbeidsår i Norge. Mental Helse sin spørreundersøkelse fra mai 2021 viser at fire av ti arbeidstakere ikke ville ha fortalt arbeidsgiveren sin at de slet psykisk. Lars Erik Lunds åpenhet rundt et tabubelagt tema, er med på å bryte ned disse barrierene som hindrer oss i å snakke om vår psykiske helse.

- Det er fortsatt mye stigma knyttet til psykisk helse, og det er spesielt mange menn som lider i stillhet og ikke søker hjelp i tide. Når en toppleder i et stort, mannsdominert konsern som Veidekke, velger å dele sine tanker rundt egne psykiske helseutfordringer, vil det bli lettere for flere menn å snakke om det de strever med og bli flinkere til å oppsøke hjelp. Det vil kunne redde liv, understreker Jill Arild.

- Det er med en stor dose stolthet og ikke rent lite ydmykhet at jeg mottar Åpenhetsprisen for 2021, sier Lars Erik Lund, og fortsetter:
- Når jeg ser tilbake på hvem som har vunnet prisen tidligere, er jeg som vanlig usikker på om jeg fortjener prisen. At noen har nominert meg til denne prisen, tar jeg som en bekreftelse på at vi er flere som ønsker et arbeidsliv der vi kan komme på jobb med vårt autentiske jeg, og at min historie har vært til hjelp for andre enn meg. Det er jeg veldig glad for.

Åpenhetsprisen består av et kunstverket Free Falling av Marianne Lind og en gavesjekk på kr.10.000 som går til et veldedig formål som vinneren selv velger ut.

Lars Erik Lund har valgt ADHD Norge.

- Jeg ønsker å gi gavesjekken til ADHD Norge, en organisasjon som hjelper med å spre kunnskap om og forståelse for ADHD.

Kontaktpersoner i tilknytning til Åpenhetsprisen 2021:

Kristin Bergersen, kommunikasjonssjef i Mental Helse, mob. 975 23 111

Jill Arild, landsleder i Mental Helse, mob. 412 30 614

Anura Sankholkar, Nasjonal kampanjeleder, Verdensdagen for psykisk helse,
mob. 402 32 786

Flere saker fra Mental Helse