22. jan 2021 Mental Helse

Vervekampanjen: Strålende innsats fra alle våre lokallag

Mental Helse Øksnes vant Mental Helse sin vervekampanje. Rett bak fulgte Mental Helse Bø i Vesterålen og Mental Helse Vefsna. Alle sammen fra Nordland fylke.

Reklame medlemsverving 2

Som i fjor, kjørte Mental Helse en vervekampanje som startet på #givingtuesday og varte ut desember måned. Det har blitt rapportert om mye godt og hardt arbeid i alle av våre lokallag, og i løpet av desember ble det vervet i overkant av 300 nye medlemmer – et strålende resultat, og et solid bevis på at frivillighetsånden er sterk i Mental Helse.

Nordland kapret pallplassene

Mental Helse Øksnes, stakk av med seieren. De vervet hele 36 nye medlemmer, tett fulgt av Mental Helse Bø i Vesterålen, som vervet 28 nye medlemmer og Mental Helse Vefsna som vervet 20 nye medlemmer.
Hva var deres suksessoppskrift? Vi slo av en prat med supervervene fra nord.

Astrid Olsen, styremedlem og kasserer i Mental Helse Øksnes

Gratulerer så mye med topp-plassering i Mental Helse sin medlemsvervekonkurranse i desember. Hvordan føles det?

– Vi i Mental Helse Øksnes er selvsagt kjempestolt av, og meget fornøyd med å være vinnere av vervekonkurransen.

Øksnes er et lite sted med 4563 innbyggere, og dere vervet 36 nye medlemmer – det er utrolige tall. Hva er hemmeligheten bak deres vervesuksess?

– Dette engasjementet viser at vi har fokus på et meget viktig tema og budskap, nemlig at vi alle har en mental helse. Vi har et veldig aktivt lokallag med mange engasjerte medlemmer, og ikke minst mange frivillige. Våre medlemmer blir jevnlig oppdatert på hva vi driver med gjennom «nyhetsbrev fra lokallaget». Vi har fokus på å være godt synlig i lokalmiljøet og ser at det bærer frukter. Vi inviterer ofte media (regional og lokalavis) på besøk i være lokaler i Rådhusgata 27 på Myre når vi har ulike aktiviteter. Her har vi Møteplassen åpen mandag – fredag mellom kl. 10.30 og 14.30. Møteplassen er da betjent av en vert. Her har vi gjennomsnittlig 25 personer innom daglig. Dette er plassen for å knytte nettverk og ikke minst for sosialisering. Her har du tilgang på aviser, internett og TV. Vi prøver å servere et fullverdig hjemmelaget varmt måltid en gang pr. uke. Ukentlig har vi treff for ungdom som sliter i samarbeid med rus- og psykiatrienheten i Øksnes Kommune. Vi møtes til brettspilltreff annenhver uke på søndager. Jeg tror Mental Helse Øksnes får nye medlemmer ved at vi viser at vi engasjerer oss, og at vi tør å ha åpenhet om mental helse.

Covid-19 pandemien har vært en utfordring for våre lokallag, men med gjennomført vaksinering vil dere etter hvert kunne starte opp med treff og aktiviteter uten restriksjoner. Hva blir første aktivitet ut?

– Vi har gjennom Covid-19 pandemien holdt liv i flere av våre aktiviteter, men med færre deltakere av smittevernhensyn. Flere kurs enn tidligere er gjennomført. Møteplassen har vært åpen, men med begrenset antall besøkende i lokalet på en gang. For vår del blir nok «solfest» for å feire solas tilbakekomst neste aktivitet. Tradisjonen tro baker frivillige solboller, og lager varm kakao. Vi satser på, og håper at pandemien snart er på retur, og at vi snart er tilbake til normalen.
Vi har per dags dato 129 medlemmer, men vi har alltid plass og rom for flere. Nøl ikke med å ta kontakt. Du finner oss i Rådhusgata 27 på Myre. Vår epost er: oksnes@mentalhelse.no
Velkommen til oss!

Svein Inge Lundli, leder i Mental Helse Bø i Vesterålen

Gratulerer så mye med pall-plassering i Mental Helse sin medlemsvervekonkurranse i desember. Hvordan føles det?

– Vi er både stolt og ydmyk over den mottakelsen Mental Helse Bø i Vesterålen har fått fra første dag i lokalbefolkningen. I tillegg til at mange har meldt seg inn har vi et godt samarbeid med kommunen, og vi har blitt tatt på alvor av næringslivet i Bø.

Bø i Vesterålen er et lite sted med 2 642 innbyggere, og dere vervet 28 nye medlemmer – det er et flott resultat. Hva er hemmeligheten bak deres vervesuksess?

– Først og fremst er jo godt samarbeid innad i lokallaget et nøkkelord. Videre har jeg en mistanke om at pandemien som har herjet det siste året har ført til at folk flest blir mer bevisst sin egen og andres mentale helse. Det har vært strenge begrensninger i folks frihet siste året, og det preger de aller fleste av oss. I tillegg tror jeg at store nyhetsbegivenheter, som for eksempel nasjonale kriser og den spente situasjonen i USA gjennom vinteren, gjør at mange rett og slett føler et sterkere behov for å ha noen å snakke med. Gode møteplasser blir dermed et naturlig sted mange oppsøker for å få luftet tunge og vanskelige tanker. Jeg tror ord som isolasjon og frykt har fått mange til å innse hvor viktig det er å pleie sin egen psykiske helse.

Covid-19 pandemien har vært en utfordring for våre lokallag, men med gjennomført vaksinering vil dere etter hvert kunne starte opp med treff og aktiviteter uten restriksjoner. Hva blir første aktivitet ut?

– Møteplassen holder for tiden åpent et par timer hver onsdag. Målet er å åpne opp for aktiviteter tre dager i uka. Når samfunnet åpner opp igjen har vi mye å feire. Vi ble stiftet 21. februar i fjor, så det er klart vi gleder oss til å få markere ett-årsjubiléet. I tillegg åpnet Møteplassen 1. juli, så vi håper det blir rom for å servere noen runder med kaffe og kaker, og til å gjøre litt stas av oss selv utover året. Men aller først må vi få bukt med det forbaska korona-viruset, som setter en demper på det aller meste om dagen.

Andreas Lund, Leder i Mental Helse Vefsna og Fylkesleder i Nordland

Gratulerer så mye med pall-plassering i Mental Helse sin medlemsvervekonkurranse i desember. Hvordan føles det?

– Det er jo gøy selvsagt, det er jo det andre året på rad at vi er på pallen når det gjelder vervinger på Giving Tuesday. Så jeg ser jo på det som et tegn på at den aktiviteten vi gjør i lokallaget har gjort oss mer synlig, slik at flere ønsker å være medlemmer og støtte arbeidet vi gjør. Det ser vi også i giverviljen fra lokalt næringsliv. En lokal dagligvarebutikk stilte for eksempel opp med all drikken til middager vi serverte i romjula. Det hjelper både på økonomien og motivasjonen til å holde på videre. Det er gøy når man har medvind, og det hjelper på også når man en gang møter litt motvind.

Mental Helse Vefsna er et lokallag med mange medlemmer og mye god aktivitet. Hva er hemmeligheten bak deres vervesuksess?

– Jeg tror mye er på grunn av synlighet i lokalsamfunnet. Samtidig ønsker jeg å gi mye av æren spesielt til to frivillige som har kommet inn i laget og skilt seg ut med engasjement, glede og stå-på-kraft. Gjennom disse to har vi fått to faste ukentlige aktiviteter i laget, som er svært populære. Nesten alle arrangementene våre er åpne for alle, så vi har en del innom som ikke er medlemmer også. Vi synes det er viktig å inkludere alle så mye vi kan, og en del av dem har valgt å melde seg inn etter hvert. På Giving Tuesday var vi synlige på sosiale medier med deling av nyheter om oss og om vervekampanjen. Vi valgte å offentliggjøre innkjøp av nytt utstyr til aktiviteter, og vi hadde en vervekampanje på kjøpesenteret i sentrum denne dagen. Det er mange som vet hvem vi er og hva vi gjør for samfunnet. Og det er ganske mange som gjerne er med og støtter ved å være medlem – det handler om å tørre å spørre dem. Samtidig tror jeg at det er mange flere som har fått opp øynene opp for det faktum at alle har en psykisk helse nå under pandemien som har vært, da mange har vært like fastlåst hjemme som en del andre føler seg hele tiden. Forståelsen for psyken har nok økt i året som har gått, og det kan nok ha bidratt til vervetallene.

Covid-19 pandemien har vært en utfordring for våre lokallag, men med gjennomført vaksinering vil dere etter hvert kunne starte opp med treff og aktiviteter uten restriksjoner. Hva blir første aktivitet ut?

– Jeg tenker at det er de små hverdagsaktivitetene det er viktigst å holde fokus på nå. Det vil nok ta en stund før vi kan ha større arrangementer. Vi har jo vært heldige i Vefsna i forhold til smittetallene. I mars hadde vi én smittet, i august hadde vi tre. Men etter jula gikk vi over til tosifret tall – men fortsatt med svært liten spredning. Alle tilfellene har vært isolerte tilfeller der de smittede har blitt smittet via kjent smittevei på reise i annen kommune. Det har gjort at vi i stor grad har kunnet ha enkel aktivitet med hygienetiltak hele veien, utenom en periode under den store nedstenginga i mars da, selvsagt. Men ja, disse små hverdagsaktivitetene er viktige, tenker jeg. Disse møtene mellom mennesker der man setter seg sammen over en kaffekopp og en vaffel og snakker sammen. På våre treffsteder har vi rom for slikt, for vi har stort sett under tyve stykker som møter opp i løpet av en dag. Store saler, kjente navn og fest og feiring er vel og stas det – og det er viktig i forhold til å profilere oss utover. Men jeg mener fortsatt at det viktigste vi lokallagene gjør – er å holde treffstedene åpne så godt vi kan. For det er i hverdagen det er tyngst for dem som sliter mest. De små dryppene med omtanke i hverdagen betyr så mye mer enn fest og feiring.

Alle har en psykisk helse, og alle kan bli medlem av Mental Helse. Her kan du melde inn.

Flere saker fra Mental Helse