Vi må stå sammen mot alle former for diskriminering
Uttalelsen kommer fra Umar Ashraf. I ett års tid har han vært leder av interimsstyret i Mental Helse Oslo. Nå er han innstilt som leder av fylkeslaget. Han tror på at mindre utenforskap gir bedre psykisk helse. Den siste tiden har han skapt store medieoverskrifter etter en debatt om diskriminering med PR-nestor Hans Geelmuyden.

Umar Ashraf jobber til daglig med kommunikasjon. Han har utgitt tre bøker som medforfatter og redaktør. En av dem er «Hvit PR». Mye av fritiden sin bruker han på Mental Helse Oslo, skape aktiviteter og et miljø for medlemmer. Han har de seks siste årene også brukt fritiden sin til å stå i kampen mot utenforskap, og utrettelig jobbe for likeverd.
Inspireres av andre
- Likeverd. Det er det jeg jobber for. Jeg har vært så utrolig heldig, og ikke minst har jeg vært privilegert som har fått jobbe med noe så meningsfullt som likeverd. Jeg har fått lov til å jobbe for økt likestilling og inkludering, og mot diskriminering, både gjennom min karriere som kommunikasjonsrådgiver, og gjennom verv og engasjementer. Jeg er opptatt av at vi i kampen mot rasisme og diskriminering må stå sammen for et mer likestilt samfunn. Jeg inspireres utrolig mye av mine venner i LHBTI-miljøene (red.anm: LHBTI-lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, intersex) – blant annet folka i organisasjonen Salam, og ikke minst mine venner i funk-miljøene, særskilt doble minoriteter (red.anm. mennesker som for eksempel både er homofile og funksjonshemmede eller tilhører en etnisk minoritet og er homofil eller funksjonshemmet).
- De kjemper en kamp for et rettferdig, raust og inkluderende samfunn på mange plan. Vi er nødt til å jobbe sammen mot alle former for diskriminering. En ting jeg har tenkt mye på de siste dagene, er hvor trist det egentlig er at en mann måtte dø som følge av politivold for at vi endelig kunne diskutere rasisme og strukturell diskriminering verden over, sier Ashraf.
«Lær deg vestlige verdier»
PR-nestor Hans Geelmyuden ba Ashraf lære seg vestlige verdier, og ikke misbruke dem. Ikke det vi i Mental Helse opplever som en inkluderende verdi, ei heller gjør andre deler av samfunnet det. Det tok ikke lang tid for Geelmyudens kunder varslet at de vurderte å trekke seg, og nå har IKEA avsluttet samarbeidet med Geelmyuden Kiese.
- Geelmuyden har sagt unnskyld, og det er sånn det skal være når man går over streken. Dessverre har hele debatten ført til mange ufine personangrep fra rasistiske nettsteder og deres allierte. Det koster å være i det offentlige ordskiftet. Det er faktisk en veldig skremmende tid, fordi de av oss som jobber for et rausere, mer tilgjengelig og inkluderende samfunn blir motarbeidet på veldig mange plan. Vi lever i en tid hvor det å tilhøre en diskriminert gruppe, er utrolig belastende. Derfor er det naturlig for meg å jobbe på lag med samtlige utsatte og marginaliserte grupper. Vi må stå sammen mot alle former for diskriminering, forteller Ashraf.
Ashraf har lenge sett hvordan diskriminering fører til utenforskap, og hvordan utenforskap påvirker samfunnet som helhet og det enkelte mennesket. Han er oppvokst på mangfoldige Holmlia og er født samme år som Benjamin Hermansen. 15-åringen som i 2001 ble drept av nynazister. Slikt påvirker.
- Som også mange medlemmer i Mental Helse opplever, er det utrolig belastende å tilhøre en marginalisert gruppe. Hatet som vokser, som er blitt mer synlig på digitale flater, og den generelle apatien ovenfor grupper og mennesker med forskjellige utfordringer og forutsetninger er kanskje vår tids største problem. Vi er så apatiske, at det er trist. Vi vet at en pandemi kan utløse store krisepakker til næringslivet, men vi i verdens beste land har ikke råd til universell utforming av samtlige offentlige bygg, eller å motarbeide nedleggelse av hjelpetilbud innenfor psykisk helse, fordi det er et budsjettspørsmål, sier han.
Innstilt som ny leder av Mental Helse Oslo
Men det er altså ikke bare i det offentlige ordskiftet Ashraf bidrar. Det er mange årsaker til at han valgte å takke ja til å lede et interrimstyre og nå er innstilt til ledervervet.
- Jeg liker å jobbe med mennesker. Det er så lærerikt å møte et menneske om gangen, høre om folks liv og hva de går igjennom. Jeg liker å lære av andres perspektiver, og være til stede for andre. Det oppleves som veldig givende. I Mental Helse Oslo har vi vært opptatt av å skape arenaer hvor folk kan møtes, det har vært hovedmålet. Ensomhet er en folkesykdom, og istedenfor å bare skrive om det, kan jeg nå gjøre noe med det. Det siste året, som leder av interimstyret i Oslo, har vært veldig bra, og det har gitt mersmak. Jeg gjør dette også fordi min egenutvikling har vært enorm gjennom å møte nye folk som er modige og deler livserfaringer med hverandre og meg. Jeg er utrolig stolt av alle styremedlemmene i Mental Helse Oslo, de har gjort en kjempejobb i året som har vært. Hvis vi blir gitt fornyet tillit, er jeg sikker på at vi kan få til så mye mer. Jeg gleder meg til fortsettelsen, avslutter Umar Ashraf engasjert.