30. nov 2021 Mental Helse

Vil kaste et flomlys på organisasjonene og de frivillige

Frivillighet Norge vil sikre at folk tar vare på frivilligheten.

Tema, frivillig, birgitte brekke, s 9
VIL FJERNE BARRIERER: - Vi ønsker at flere skal få lyst til å bli med i frivilligheten, og vil fjerne barrierer for deltakelse, sier Birgitte Brekke, prosjektleder for Frivillighetens år 2022. (Foto: Frivillighet Norge)

- Den store deltakelsen innen frivilligheten er en av Norges best bevarte hemmeligheter, konstaterer Birgitte Brekke, prosjektleder for Frivillighetens år 2022.
78% av befolkningen er medlem i minst én organisasjon, 68% har deltatt på aktiviteter, 51 % gir gaver og støtter organisasjonene, mens 66% er med og gjør en frivillig innsats.
- Disse tallene stammer fra 2019, og dagens tall vil nok være lavere i og med at mange av organisasjonene har mistet medlemmer i koronaperioden. Derfor trenger vi et flomlys på organisasjonene og de frivillige i 2022 for å komme i gang for fullt igjen.

VÅR DAG og historiske gjenstander

Brekke ønsker at flere skal få lyst til å bli med i frivilligheten, og vil fjerne barrierer for deltakelse.
- Derfor kjører vi VÅR DAG-kampanjen i 2022.
En kampanje hvor hver organisasjon velger seg sin dag i løpet av året, hvor de får mulighet til å presentere seg selv.
- I tillegg skal vi ha en digital utstilling, hvor vi tar utgangspunkt i gjenstander hentet fra frivillig sektor, og hvor vi forteller historien rundt disse gjenstandene. Utstillingen vil bli vist på biblioteker, skoler, kommunesentre og andre offentlige bygg.
Den vil også bli vist fysisk i form av boards i noen av de større byene våre.

Pangstart på Oslo rådhus

Frivillighetens år 2022 vil få en pangstart på Oslo rådhus 5.desember 2021.
- Vi vil kjøre en kampanje som vi har kalt «Noe som passer for meg». Med den vil vi vise at det alltid vil finnes en organisasjon som passer for oss alle. Denne kampanjen vil vises på sosiale medier og på boards, opplyser Brekke.
I tillegg skal det holdes 13 signalarrangementer. Det er ulike grupperinger som står bak disse. Et eksempel er Sykkeltur fra Nordkapp til Arendal, hvor den eldre garde skal være passasjerer, sittende i rickshaw. Andre eksempler er Tur med en du ikke kjenner, Hold Norge rent i samarbeid med Strandryddeaksjonen og Verdens helsedag i samarbeid med Damm-stiftelsen.
- Dette gjør vi for å vise fram og annonsere de aller største arrangementene. Synliggjøring og kommunikasjon er det viktigste for oss.

Arvesølvet vårt

- Frivilligheten en del av arvesølvet vårt. Det sier jeg ofte når jeg snakker om den, og den fantastisk store deltakelsen vi har. Dette året skal vi se på arvesølvet vårt sammen, og pusse det slik at det får skinne, ivrer Brekke.
Hun understreker at Frivillighet Norge har som mål at hele Norge skal forstå at det å delta i frivilligheten, det er det samme som å delta i demokratiet vårt.
- Vi skal sette en tykk strek under dette at de frivillige er med på å skape et godt samfunn. De brenner for en sak, som for eksempel mental helse. Det er en hjertesak, det er derfor de deltar, ikke fordi det er gøy å jobbe gratis.

Flere saker fra Mental Helse