16. apr 2015 Psykobloggen

8 tips til hverdagslykke

Ingrid Kristiansen: Du kan ved enkle grep bidra til din egen hverdagslykke.

 

Kristiansen foto size large

Av Ingrid Kristiansen

Lykke kan være så mangt. Det avhenger av hvem som definerer det. Om det er du selv eller andre som skal fortelle deg hva lykke er. Lykken kan være lunefull, og det krever ganske stor overbevisning å se positivt på tingene og velge en glad tilnærming til livet. Men man kan bidra til sin egen lykke, med noen velprøvde metoder.

Du kan ved enkle grep i hverdagen bidra til å finne det som skaper lykkefølelsen for deg. Her er noen råd som gjør meg glad og lykkelig, kanskje du vil føle det samme ved å gjøre disse enkle tingene i hverdagen. Det er relativt enkle metoder, som mange kan greie å gjennomføre, selv i en travel hverdag. Gi det et forsøk, og se om noe av dette kan hjelpe på din opplevelse av lykkefølelse.

1. Vær aktiv. Dette er min kjepphest; aktivitet løse mye frustrasjon, i alle fall for meg. Kanskje du føler det samme. Har du opplevd å rett og slett bare føle deg topp etter en trening, en skitur eller en lang gåtur. Det kan gi en god lykkefølelse.

2. Sette deg mål og prøv og nå dem. Konkrete mål som er realistiske og som betyr noe for deg øker gledefølelsen. Lege og forsker Ed Diener ved universitetet i Illinois fant ut at bare det å ha et mål, gir deg ekstra glede i livet, selv om du ikke når det. Så da anbefaler jeg deg å starte med å sette deg ett eller flere mål allerede i dag.

3. Kjøp opplevelser i stedet for ting. Gledene du får av opplevelsene varer lengre enn gleden du får ved å kjøpe nye ting. Prøv å oppleve noe hyggelig sammen med dine nærmeste. Da er det kanskje ikke bare du som blir lykkelig, men flere.

4. Utforsk dine kreative sider. Lag noe med hendene dine. Undersøkelser viser at vi blir gladere hvis vi gjør håndarbeid, tegner, maler, strikker osv. Ja, rett og slett skaper noe selv. Selv bruker jeg mine kreative egenskaper omtrent daglig (dersom tiden strekker til), og det gir meg en skikkelig lykkefølelse.

5. Vær optimistisk. Fokuser på det positive, i stedet for bare å se det negative. Den danske lykkeforskeren Christian Bjørnskov mener at du kan trene opp evnen til å se lyst på livet. Det handler rett og slett om å lære seg å med positive øyne.

6. Hjelp andre. Undersøkelser viser at jo mer du gir av din tid (og/eller penger), jo gladere er du. Enkle ting du kan gjøre i hverdagen er å klippe gresset for en nabo, måke snø eller gjøre noen en tjeneste.

7. Vær sammen med mennesker som er glade. Glede er smittsomt. Med andre ord velg bort venner som tapper deg for energi. Humør, trivsel og glede gir energi. Det var mitt motto da jeg var toppidrettsutøver og det gav meg mye både av gode idrettsprestasjoner og lykkefølelse.

8. Ha noe å se frem til. Sørg for at du alltid har noe å glede deg til. Det behøver ikke å være så avanserte ting. Det kan være en reise, være sammen gode venner eller familie og slike nære ting.

Ingrid Kristiansen er bioingeniør, treningsveileder og tidligere langdistanseløper. Verdensmester i terrengløp, gateløp og 10 000 meter. Satte flere verdensrekorder, blant annet i maraton. Hun har også sin egen blogg.