16. aug 2016 Psykobloggen

Du er deg.

Tenk at jeg klarte det?! Å dra meg selv opp fra grøften og bort fra kjelleren. Jeg som aldri trodde jeg skulle se «lyset i tunnelen» igjen. Jeg har klart det igjen – helt alene.

Image size large

Av Kristin Sande

Jeg er flink, jeg er sterk, jeg er stolt over meg selv – ja klapp på skulderen min! Ingen andre gjør det, så da gjør jeg det selv. Ja hvorfor ikke bare være sterk i en selv? Uten å hele tiden måtte være avhengig av andre for å føle seg bra? Hvorfor være så opptatt av den anerkjennelsen og aksepten av andre alltid…… Gggrrrrrr…… åååååå det irriterer meg så jæ……..! Kjenner jeg blir så forbanna når jeg tenker på det at vi er så avhengige av andre alltid, andres tilbakemeldinger eller andres meninger, støtte eller hjelp! Men, det er jo ikke noe nytt at jeg blir forbanna! Det blir jeg jo nesten alltid, for alt mulig. Går til og med i terapi for å forstå hvorfor jeg er så mye forbanna….

Det sies jo at alt som er inni oss kommer ut på en eller annen måte. Noen griner mye, noen trener seg ihjel, noen jobber seg ihjel, noen sulter seg ihjel og noen mobber og er stygg med andre, noen ruser seg, drikker, og noen er bare STEIK FORBANNA sånn som meg! Alt mitt kommer ut i sinne! Alle bør egentlig ha en plass inni seg for de forskjellige følelser, vi kan kalle det små bokser med navn på. Glad følelse, redd følelse, nervøs følelse, usikker følelse, sint følelse, osv…… Men jeg har bare en stor boks jeg og den står det sinne på. Så uansett hva jeg føler der og da så er det følelser fra sinne boksen som kommer ut. Jo selvfølgelig føler jeg på glede og slike følelser også, så jeg har jo en boks med det og, men det er vel de to jeg har. De fleste andre har gjerne en seks-syv bokser, gjerne fler….

Jeg vil bare være i fred, jeg vil skyve folk bort, ikke være avhengig av noen! Klare meg selv når jeg har det vanskelig og dra meg selv opp, og klare meg selv når jeg har det bra også – ikke være avhengig av noen andre for noen av delene. På den måten føler jeg meg FRI! Jeg føler meg sterk, ikke fordi man ikke skal spørre om hjelp om man trenger det, det er faktisk en styrke det. Men JEG vil ikke være sånn, fordi jeg har jo alltid kjent på det at jeg skulle ønske den og den brydde seg mer, viste at de var der for meg – men ved å tenke sånn blir man bare mer skuffet….

Jeg ønsker virkelig kors på halsen, å være uavhengig av andre både når det gjelder å føle meg bra og å ha det bra, eller når jeg ikke har det bra. Jeg har sett det mye rundtom, og selv følt på kroppen hva det gjør med oss og være så opptatt av andre for å klare å identifisere oss selv. Det er som om de fleste har problemer med å bare være den de er helt alene, uten et forhold til andre. Og ikke minst være god nok som de er uten andres påvirkning. Det skremmer folk å stå alene i situasjoner, bo alene, reise på ferie alene ect… sånn skal det ikke være mener jeg. Vi vet jo at når vi blir såret eller skuffet så er det alltid pga at noen andre har gjort noe, sagt noe, eller tenkt noe som har fått den følelsen frem i oss? Eller vår oppfatning er slik. Samme med glede følelsen, som oftest er det jo noen andre som er med på å ha fått den følelsen frem i en eller annen form?

Det jeg har blitt så opptatt av er at disse følelsene ikke skal behøve å bli aktivisert inni meg pga. andre! Jeg sier ikke at andre ikke skal få gjøre en glad og vi ikke skal føle på glede følelsen som har noe med andre og gjøre! Selvsagt skal vi det, min sønn får jo den følelsen frem i meg mange ganger om dagen. Det jeg sier er at vi må forstå at de følelsene blir aktivisert utenfor en selv, og å vite nettopp det er et stort poeng! For jeg vil selv kunne bestemme om jeg trenger å bli aktivisert inni meg eller ikke. Det negative f.eks, hvis ingen utenfor meg selv klarer å aktivere den triste, eller den «sinte følelsen» i meg så betyr det at jeg har kontroll på min egen lykke, og hva som kan ødelegge den. Vi kan kalle det å være veldig selektiv med hva vi tar inn, lar oss påvirke av?

Så lenge vi mennesker blir påvirket av andres negativitet, drama, meninger eller ord, så kan vi bli veldig ulykkelig og deprimerte. Alle som er eller har vært deprimert sier at det nesten alltid handler om hva andre har gjort eller sagt, eller hva man forventer fra andre eller omvendt… Redd for å ikke strekke til, ikke være god nok, ikke være fin nok, smart nok, tynn nok, utdannet nok, trent nok, bra nok kjæreste, god nok mor/far osv… – Alt dette handler jo egentlig om andre, gjør det ikke?? For hvis vi aldri brydde oss om hva andre tenkte eller sa eller følte om oss, ja så hadde vel vi ikke fått noe vondt heller da?

Så derfor er jeg litt forbanna på oss! Vi må løsrive oss fra andre, tørre å være aleine, tørre å stå i mot mengden, skille oss ut, være trygg med bare oss selv rundt oss, føle glede og det å være god nok og flink nok UTEN at noen andre sier det eller mener det om oss! Jeg vil at du skal være sterk i deg selv!! Megasterk faktisk! Du ble født alene, du skal dø alene – du må derfor tørre å lære deg å leve alene og allikevel være lykkelig og tilfreds med den du er. Med kun du!

Det er derfor jeg sier det er frihet! Det er frihet å ikke være i et fengsel! Et fengsel av andres påvirkninger og meninger, av andres anerkjennelse og skryt, av andres negativitet og ødeleggende ord!Man er fri fordi man kun har seg selv og stole på, og det er helt okay…

Så vil mange si, jammen man skal jo dele gleder og sorger med andre, det er sunt å ha andre rundt seg, alle trenger anerkjennelse det er et menneskelig behov……joda men du skal ikke være avhengig av det, eller nødt å ha det for å klare å føle glede eller for å føle deg trygg og god nok, det er en stor forskjell på det. Andre mennesker skal kun være prikken over ièn, ikke selve ièn!! Husk på det! Det er DU som er ièn!

Alle må vi ha litt hjelp av og til, men det er jo ingen som skal gjøre arbeidet for oss, det må vi selv gjøre helt på egenhånd inni oss. Det er helt greit å få litt drahjelp, men vi skal selv dra oss opp på trygg land… Noen trenger mer drahjelp enn andre, men jeg mener fremdeles at det meste må man selv gjøre ellers vil det aldri bli helt bra. Hjelper andre for mye vil det kanskje hjelpe en liten stund, men så pang så er det på an igjen. Det er ikke for ingenting de på flyet sier ta selv på masken før du tar den på noen andre…. Det handler når alt kommer til alt KUN på deg selv, ingen andre! Det er mangen som ikke skjønner dette eller tenker på det før de ligger helt alene i en seng på et sykehjem å glor i taket, og største andelen av de eldre på sykehjem dør faktisk helt alene. Da er det sikkert godt å være trygg i en selv og ha det bra inni seg uavhengig av andres hjelp eller tilstedeværelse. Selvfølgelig burde det ikke være sånn, men siden det faktisk er fakta så er jeg opptatt av å knekke denne koden på et lykkelig liv helt alene :) For vi er faktisk aldri helt alene – anyway, det er sannheten – men det blir en annen diskusjon.

Når vi har blitt trygg på å være alene og takle alt som kommer i livet alene, med litt drahjelp gjerne, så kan man selvsagt dele mer av seg selv med andre. Men med en gang man bare lukter på avstand at folk vil en vondt eller er negativ i holdninger, er overfladiske eller ikke gir en noe, så er det bare å krype inn igjen i seg selv å lukke døren å bare nyte eget selskap. Tiden min er dyrbar, den gir jeg ikke bort til hvem som helst. Når jeg tenker meg om nå, så er det vel nettopp dette Buddhister gjør? Og dette med meditering og mindfullness, det handler også om å stenge den verden utad ute, og bli mer trygg i sitt indre, sitter i ro og være nok bare du? Hmm ja, så nå skjønner jeg mye mer hvorfor disse «guruene» som praktiserer dette faktisk gjør det. Jeg er ikke den første som har skjønt dette hahaha! Jaja, jeg har bare tenkt på det litt annerledes. Jeg har alltid visst det, og har selv lest mye om mindfullness og prøvd å meditere, men ikke skjønt at det egentlig er dette det handler om i grunn, det å være alene, og at det er nok liksom.

Kristine sande

Kristin Martine Sande

Jeg er snart 43 år og mamma til to, alenemamma som det så fint heter – og holder på med en videreutdanning i psykisk helse

Flere innlegg fra Kristin Martine Sande

Relaterte saker