10. mar 2015 Psykobloggen

Du trenger ikke trene så lenge du er aktiv!

Ingrid Kristiansen: Det er viktig å ha et helhetlig syn på helse og livsstil.

Kristiansen foto size large

Av Ingrid Kristiansen

Vi blir fortalt daglig av reklamer og offentlige kampanjer om hvordan vi kan få et bedre liv. Vi må trene, slanke oss, spise riktig, komme i form på to uker, få fast rumpe på 1-2-3. Dette maset har vist seg å ha liten virkning på folk flest. Og mange får skyldfølelse fordi de ikke lykkes. Det er et ordtak som sier at det enkle er ofte det beste. Mitt budskap er enkelt: Du trenger ikke trene, så lenge du er fysisk aktiv!

Det er viktig å ha et helhetlig syn på helse og livsstil. Det moderne mennesket har ofte en kropp som er understimulert og et hode som er overstimulert. Jeg anbefaler deg et godt kosthold uten at du blir fanatisk, hvile i passe doser, mindre stress, og daglig fysisk aktivitet i en eller annen form. Arenaen for den fysiske aktiviteten er også viktig, du må like det du gjør. Det er ikke stor dose fysisk aktivitet som anbefales; en halvtime om dagen med moderat fysisk aktivitet gjør godt for helsa. Dette gjelder uansett alder, og det er aldri for seint å begynne. Du kommer selvfølgelig ikke i kjempeform av denne «minimumskvoten», men du får en stor helseeffekt sammenlignet med et liv i sofaen. 

Må det være så vanskelig? Ikke alle får gode assosiasjoner når de hører ordet trening. Noen har vonde minner fra gymtimene, andre har slitt benken i et lokalt idrettslag. Ofte er de negative tankene knyttet til en følelse av manglende mestring. Vi mennesker er dessuten ikke alltid rasjonelle. Vi velger ikke alltid å gjøre det som er bra for oss. Og det gjør mindre inntrykk at noe er skadelig, kanskje særlig når vi snakker om livsstil. De fleste trenger mer enn kalde fakta for å reagere.

Den beste måten å motivere seg på er å skape positive følelser. Livet og kroppen er kompliserte greier – det er alltid mange faktorer som spiller sammen i det gode liv. Sats på hverdagsaktiviteter som medfører bevegelse. Så kan du gjerne spe på med forskjellige former for trening. I tillegg til god helseeffekt vil det gi deg bedre fysisk form og muskelstyrke. Du trenger ikke trene, så lenge du er fysisk aktiv!

Ingrid Kristiansen er bioingeniør, treningsveileder og tidligere langdistanseløper. Verdensmester i terrengløp, gateløp og 10 000 meter. Satte en rekke verdensrekorder, blant annet i maraton. Hun har også sin egen blogg.