20. sep 2018 Psykobloggen

Fordommer

Det er mye fordommer og misoppfatninger knyttet til fysiske funksjonsnedsettelser.

Colourbox27797630 size large

For mange gjør forhastede antakelser, noen ganger på grunn av uvitenhet om hvordan det er å leve med en spesifikk utfordring.

La oss ta et eksempel: Å sitte i rullestol. Det er lett for oss som ikke gjør det, å tenke: «Stakkars hun som er lenket til stolen, hun kan ikke ha det lett i hverdagen». Vi forventer at de som har en funksjonsnedsettelse har vanskelig for å få hverdagen til å gå rundt. Det er ikke alltid tilfelle, for det er ingen situasjon som er lik, det er ulike grunner for at noen benytter seg av hjelpemiddelet.

Alle er forskjellige, men det mange har felles er tanken om at de ikke ønsker et fokus på at de sitter i rullestol. Det er viktig at andre ikke bare antar at noen er «hjelpeløs», men heller spørre om det er noe de kan gjøre. Rullestol er et fantastisk hjelpemiddel for de som trenger den, på lik linje som briller er for de som har behov for det.

Vi må ikke se bare begrensninger og utfordringer, men også styrker og muligheter. Ingen er bare sin funksjonsnedsettelse, og alle fortjener å bli sett for hele det mennesket de er.

Malin Rysstad og Mats Liland

Flere innlegg fra Malin Rysstad og Mats Liland

Relaterte saker