24. jun 2019 Psykobloggen

Hva er emosjonell vold?

Jeg tror ikke vårt samfunn vet så mye om dette.

Colourbox14173438

Hva er emosjonelle sunne forhold?

Jeg tror ikke vårt samfunn vet så mye om dette. Og det er heller ikke snakket så mye om. Spesielt om du aldri har blitt lært hva emosjonell vold er for noe, og hvilke kjennetegn det har. Det gjorde i hvert fall ikke jeg. Det er noe jeg har lært selv etter at jeg har vært i svært emosjonelle misbrukende forhold selv.

Det er jo både fysisk og emosjonell vold. Fysisk vold er enklere å se. Mens emosjonell vold er mer skjult, og det er ikke så lett å oppdage. For det foregår i det det skjulte. Det kan være veldig vanskelig å se det. Spesielt hvis den som misbruker emosjonelt er veldig flink til å skjule det. Både emosjonell og fysisk vold er like ille og er svært skadelig over tid.

Derfor vil jeg gjerne skrive litt om dette under. Hva er emosjonell vold og hvilke skjennetegn har det? Hvordan kan du begynne å se dette rundt deg for å beskytte deg selv om det er fra venner, familie, jobben eller andre.

Et utrolig viktig tema. Og jeg håpe dette kan hjelpe mange. Jeg går så dypt jeg kan her, men jeg driver også og lager et kurs om dette. For å kunne heale deg selv etter slike forhold. Og her vil vi kunne gå enda dypere i dette, og heale de sårene som er kommet etter slike ødeleggende forhold.

Vær så snill å del om du tror dette innlegget kan hjelpe noen. God lesing fine deg.

Hva er emosjonell vold?

Når vi hører om vold så tenker vi ofte på fysisk vold, som er enkelt å vite hva er. Mens emosjonell vold kan være litt vanskeligere å oppdage eller faktisk vite om du blir det. Men de går under den samme.

Det som er likt med både fysisk og emosjonell vold er at de ønsker å få kontroll over den andre personen. Og det er derfor de gjør det.

Så mange ganger de som er misbrukere andre, de klarer ikke å håndtere sine egne følelser. De klarer ikke helt å håndtere normale ting i livet. Så derfor reagerer de. Eller de vil ha kontroll over en situasjon eller person, og de takler ikke å ikke ha den kontrollen over en person eller situasjon. Som gjør at de reagere med ulike taktikker. Om det er fysisk eller emosjonell vold.

Fysisk vold er jo å slå andre mennesker for å oppnå kontroll selv, og på en merkelig måte føle seg bedre enn den andre. Og en som misbruker en annen emosjonelt gjør dette med hjernevasking, minsker personens selvfølelse og selvtillit. De kommer virkelig inn i hode til personen, for å virkelig kunne kontrollere de. Som gjør at de mister troa på seg selv, og ikke klarer å se “sannheten” eller hva som faktisk foregår.

Derfor kan emosjonell vold være vanskelig å bevise for det er ingen arr som syns, sånn som det kan gjøre ved fysisk vold. Alle arrene bærer vi med oss inni vår hjerne og sinn.

Emosjonelle misbrukere ble emosjonelt misbrukt som barn. Dette er altså lært oppførsel. Det er sånn med både narsissister og sosiopater. Det er veldig få som faktisk blir født sånn. De fleste blir sånn pga oppveksten som gjør at dette blir skapt inni seg. Foreldrene deres gjorde kanskje dette, og de lærte denne oppførselen fra de rundt seg som barn.

Hvordan kan du vite om noen misbruker deg? (venner, familie, på jobben osv)

1. De tester hele tiden grensene dine.

De takler ikke å få et “nei”. De vil hele tiden teste deg. Fordi de vil ha det som de selv vil.

Manipulerende mennesker klarer å merke hvem som har dårlige grenser. Og dermed ved de at de kan få det som de vil med de.

2. Gir deg “the silent treatment”.

Folk som misbruker emosjonelt elsker “the silent treatment”. Fordi hvis de vet at du er en person som er co-dependent (gjensidig avhengig), svak person, lav selvfølelse og ved å gi deg denne behandlingen av å ikke bli pratet til (oversett), så liker ikke du dette og det bekymrer deg. Du liker ikke følelsen av at noen ikke er ok med deg, spesielt om du er en co-dependent person.

De elsker å gi deg denne behandlingen for det er deres måte å “straffe” deg på.

For de vet at en person som er co-dependent, har dårlige selvfølelse og dårlige grenser ikke takler denne “silent treatmentet”. De var at det vil spise de opp fra innsiden. Mens en som er hel og har et sunt emosjonelt forhold til seg selv, og elsker seg selv kunne ikke brydd seg mindre. De tenker ok, de får komme tilbake når de er ferdige med denne barnslige oppførselen. Også tenker de ikke mer på det.

3. De er passive aggressive.

De kan si stygge og sårende ting. De trenger ikke å si noe helt forferdelig, men noen ting som er litt smertefullt også bare går de sin vei. Akkurat her er et eksempel på et emosjonell vold.

Det er viktig å vite om disse tingene for å kunne legge merke til det i livet ditt. Om det er en venn, familie, mor, far, søsken, kjæreste, sjef, søskenbarn, tante, tidligere kjæreste, samboer/ kjæreste, arbeidskollega eller om du er ute på dating. Det spiller ingen rolle hvem det er, men da har du mulighet til å vite hvem som ikke er sunne å ha rundt seg.

4. De tar ikke hensyn til dine behov, følelser og meninger.

Det betyr ingenting for dem. De er bare opptatt av seg selv og vil ha kontroll over enhver situasjon at de kan ikke høre dine følelser eller meninger. De kan lytte til de, men de kan ikke høre de og ta hensyn til de.

De kan ikke gi dette rommet for deg, der dere møtes på midten og finner en løsning.
Det handler alltid om dem. Så enten kan de ignorere totalt hva du sier eller de bare spiller det tilbake til dem selv, der det handler om deres meninger og behov.

Å ta hensyn til den andre sine følelser er så utrolig viktig. Og de som misbruker andre emosjonelt ble aldri møtt med dette behovet når de vokste opp selv.

Derfor er dette så viktig å gjøre med barn. Det er så viktig å ta hensyn til barnets følelser og behov, selv om vi ikke er enig eller det er noe logikk bak det.

Mange konflikter med kjæreste og venner kan komme av at de ikke blir forstått eller hørt for sine egne behov og ønsker. Så ved å ta hensyn til noen andre sine følelser selv om det går på ditt eget ego, og du egentlig ikke mente å såre eller si det sånn som det kom ut. Så er det utrolig viktig å ta hensyn til din partners følelser og behov. For å slippe at det blir store krangler men også fordi du holder et rom for den andre personen. Du tar hensyn til den andre, og bryr deg.

Og når du gjør det for den personen, så kan de også gjøre det for deg. Og det er også sånn sunn kommunikasjon starter.

Og når du blir frisk og hel i deg selv fra co-dependency, så har du mulighet til å gi dette rommet for andre. Når du har healet alle sår som ligger inni deg.

Dette gjør at du hjelper forholdet, og du har droppet egoet 100 %. Og du er sunn og hel, og kan virkelig sitte der og være der for den andre personen. Og ikke gå i forsvar eller ta noe av det de sier personlig.

5. De ignorerer deg totalt noen ganger, når du prater.

Dette er også emosjonell vold. Jeg vet ikke om det alltid blir gjort på et bevisst nivå eller ikke.

Men noen ganger så er folk opptatt eller har mange ting å tenke på, eller de hører faktisk ikke hva du sier. Men om du står ved siden av de og du prater og du ikke blir hørt eller tatt hensyn til når du prater, så er det emosjonell vold mot deg. Emosjonelle missbrukende mennesker har heller ingen respekt for deg.

6. Manipulasjon.

Dette er den emosjonelle misbrukeren sin beste venn. En person som bruker emosjonell vold er også høyt manipulerende. Disse to går hånd i hånd sammen.

De manipulerer deg og få deg til å føle skam og dårlig samvittighet for at du sier “nei” og setter grenser. Alt dette er emosjonell vold og manipulering av deg. Og får deg til å føle skyldfølelse for å kunne få hva de ønsker ut av deg.

En som manipulerer og som er emosjonelt misbrukende vil kontrollere deg, situasjonen og utfallet av situasjonen. Og de har lært ulike taktikker for å kunne få det som de selv ønsker.

Så hvis de manipulerer deg og får et “nei” så begynner de å gi deg skyld og skam for at du har gjort noe feil. Og så begynner de å bli virkelig slemme med deg, og de begynner å komme med trusler. Da begynner den verbale misbruken av deg som: du er for sensitiv, du er for følsom, jeg hjelper alltid deg men du hjelper aldri meg osv. Det trenger ikke å være noe helt forferdelig dem sier. Men det kan være noe som bare er litt sårende, og gir deg et lite stikk for å få deg ut av balanse.

Slike mennesker er rett og slett mobbere. Og de vil plukke på deg helt til de får det som de vil og du faller sammen.

De gir ikke opp. De er ekstremt selvopptatte og fulle på seg selv. Dette er også oppførsler de har lært og som de har sett mens de vokste opp.

7. Gaslighting.

Gaslighting er at du vet at noe som skjer ikke er bra og du får en følelse av at noe ikke er riktig, og noen andre får deg til å tvile på din realitet og det du faktisk føler skjer.

Og igjen hvis du ikke er sunn og hel i deg selv, elsker deg selv, og stoler på deg selv og din intuisjon så vil du bli manipulert. Du vil tillate at noen gaslighter deg og få deg til å tvile på hva du faktisk tenker og føler.

Men når du virkelig elsker deg selv, så står du i hva du føler og uansett hva alle andre sier.

Og du kan også føle deg som at du er gal. Og det er også en del av spillet. De vil at du skal spørre deg selv disse spørsmålene. Du trenger ikke å tvile på deg selv. For ingen andre trenger å tro på deg enn deg selv.

Håper virkelig dette kan hjelpe deg på din vei ut av dette. Fordi du fortjener så mye bedre.

Kanskje du hadde foreldre som barn som var emosjonelt misbrukende eller også forhold med kjærester, venner og kolleger. Det kan forårsake angst, sosial angst, PTSD, dårlig selvfølelse, dårlig selvtillit, du vet ikke hvordan du skal elske deg selv.

Så håper dette virkelig kan hjelpe deg på din vei. Og del gjerne med andre som du tror kan ha nytte av dette og som du tror det kan hjelpe.

Alt godt til deg.
Lys, glede og kjærlighet

Nina yoga

Nina Lundgård

Bli inspirert til å bli din beste utgaven av deg selv. Nina er Yin og Vinyasa yogalærer. Hun deler om personlig utvikling, sunne forhold, sunn mat, skape glede og magi i livet. Og om stressmestring. Egne yoga kurs, og vært Yogainstruktør på Sats, og har timer fast på treningssenter. Les mer på bloggen hennes.

Flere innlegg fra Nina Lundgård

Relaterte saker