4. feb 2021 Psykobloggen

Hvordan jeg ble fri etter psykisk vold

Hva med å bli fri etter psykisk vold? Få mer klarhet rundt hva psykisk vold er og vite hva du skal gjøre. Vite hvordan du skal håndtere alt stresset som kommer både i og etter psykisk vold. Og kunne rense deg selv, men også miljøet rundt deg for å bli fri.

Colourbox23377810

Det å kunne bryte den kognitive dissonansen og trauma båndet etter slike forhold er så viktig, men ikke alltid så lett. Det handler om å ta ett skritt av gangen. Og vite hvem vei du skal gå. Jeg har selv vært igjennom dette, så jeg vet hvordan det er. Og det er ikke lett. Det er mange som ikke tror på deg. Du kan føle deg ensom og misforstått. Men ett skritt av gangen, og jeg lover deg at det blir bedre. Bare fortsett å gå eller bare ta det første skrittet og kom deg unna, det er den eneste måten å «heale» på etter min erfaring.

Hva er emosjonell eller psykisk vold?

Fysisk vold er jo å slå andre mennesker for å oppnå kontroll selv, og på en merkelig måte føle seg bedre enn den andre. Og en som misbruker en annen emosjonelt gjør dette med hjernevasking, minsker personens selvfølelse og selvtillit. De kommer virkelig inn i hode til personen, for å virkelig kunne kontrollere de. Som gjør at de mister troa på seg selv, og ikke klarer å se «sannheten» eller hva som faktisk foregår.
Derfor kan emosjonell vold være vanskelig å bevise for det er ingen arr som syns, sånn som det kan gjøre ved fysisk vold. Alle arrene bærer vi med oss inn i vår hjerne og sinn.
Emosjonelle misbrukere ble emosjonelt misbruk som barn. Dette er altså lært oppførsel. Det er sånn med både narsissister og sosiopater. Det er veldig få som faktisk blir født sånn. De fleste blir sånn pga. oppveksten som gjør at dette blir skapt inni seg. Foreldrene deres gjorde kanskje dette, og de lærte denne oppførselen fra de rundt seg som barn.

Hvordan kan du vite om noen misbruker deg psykisk?

1. De tester hele tiden grensene dine

De takler ikke å få et «nei». De vil hele tiden teste deg. Fordi de vil ha det som de selv vil.
Manipulerende mennesker klarer å merke hvem som har dårlige grenser, og dermed ved de at de kan få det som de vil med de.

2. Gir deg «the silent treatment»

Folk som misbruker emosjonelt elsker «the silent treatment». For de vet at en person som er «co-dependent», har dårlige selvfølelse og dårlige grenser, ikke takler å bli utsatt for «the silent treatmentet». De elsker å gi deg denne behandlingen for det er deres måte å «straffe» deg på.

3. De er passive aggressive

De kan si stygge og sårende ting. De trenger ikke å si noe helt forferdelig, men noen ting som er litt smertefullt, for så å bare gå sin vei.

4. De tar ikke hensyn til dine behov, følelser og meninger

Det betyr ingenting for dem. De er bare opptatt av seg selv og vil ha kontroll over enhver situasjon at de kan ikke høre dine følelser eller meninger. De kan lytte til de, men de kan ikke høre de og ta hensyn til de.
De kan ikke gi dette rommet for deg, der dere møtes på midten og finner en løsning.
Det handler alltid om dem. Så enten kan de ignorere totalt hva du sier eller de bare spiller det tilbake til dem selv, der det handler om deres meninger og behov.
Å ta hensyn til den andre sine følelser er så utrolig viktig. Og mange av de som misbruker andre emosjonelt, ble aldri møtt med dette behovet når de vokste opp selv.

5. De ignorerer deg totalt noen ganger, når du prater

Dette er også emosjonell vold. Jeg vet ikke om det alltid blir gjort på et bevisst nivå eller ikke.
Men noen ganger så er folk opptatt, eller har mange ting å tenke på, eller de hører faktisk ikke hva du sier. Men om du står ved siden av de og du prater, og du ikke blir hørt eller tatt hensyn til når du prater, så er det emosjonell vold mot deg. Emosjonelle misbrukende mennesker har heller ingen respekt for deg.

6. Manipulasjon

Dette er den emosjonelle misbrukeren sin beste venn. En person som bruker emosjonell vold er også høyt manipulerende. Disse to går hånd i hånd sammen.
De manipulerer deg og få deg til å føle skam og dårlig samvittighet for at du sier «nei» og setter grenser. Alt dette er emosjonell vold og manipulering av deg. Og får deg til å føle skyldfølelse for å kunne få hva de ønsker ut av deg.
En som manipulerer og som er emosjonelt misbrukende vil kontrollere deg, situasjonen og utfallet av situasjonen. Og de har lært ulike taktikker for å kunne få det som de selv ønsker.
Så hvis de manipulerer deg og får et «nei», så begynner de å gi deg skyld og skam for at du har gjort noe feil. Og så begynner de å bli virkelig slemme med deg, og de begynner å komme med trusler. Da begynner den verbale misbruket av deg som: du er for sensitiv, du er for følsom, jeg hjelper alltid deg men du hjelper aldri meg osv. Det trenger ikke å være noe helt forferdelig dem sier. Men det kan være noe som bare er litt sårende, og gir deg et lite stikk for å få deg ut av balanse.
Slike mennesker er rett og slett mobbere. Og de vil plukke på deg helt til de får det som de vil og du faller sammen.
De gir ikke opp. De er ekstremt selvopptatte og fulle på seg selv. Dette er også oppførsler de har lært og som de har sett mens de vokste opp.

7. «Gaslighting»

«Gaslighting» er at du vet at noe som skjer ikke er bra og du får en følelse av at noe ikke er riktig, og noen andre får deg til å tvile på din realitet og det du faktisk føler skjer.
Og igjen hvis du ikke er sunn og hel i deg selv, elsker deg selv, og stoler på deg selv og din intuisjon så vil du bli manipulert. Du vil tillate at noen gasligter deg og få deg til å tvile på hva du faktisk tenker og føler.
Men når du virkelig elsker deg selv, så står du i hva du føler og uansett hva alle andre sier.

Og du kan også føle deg som at du er gal. Og det er også en del av spillet. De vil at du skal spørre deg selv disse spørsmålene. Du trenger ikke å tvile på deg selv. For ingen andre trenger å tro på deg enn deg selv.

Nina yoga

Nina Lundgård

Bli inspirert til å bli din beste utgaven av deg selv. Nina er Yin og Vinyasa yogalærer. Hun deler om personlig utvikling, sunne forhold, sunn mat, skape glede og magi i livet. Og om stressmestring. Egne yoga kurs, og vært Yogainstruktør på Sats, og har timer fast på treningssenter. Les mer på bloggen hennes.

Flere innlegg fra Nina Lundgård

Relaterte saker