22. des 2017 Psykobloggen

Julen

Ingen skam og ikke glede seg til jul.

Fullsizeoutput ba5 size large

Det er mange som gleder seg til jul, og det er mange som gruer seg. Det kan være flere ulike grunner for at ikke alle ser like mye fram til julen. Det er flere som opplever ensomhet, en lommebok som ikke strekker til, forventinger, stress, sykdom, sorg eller annet. Høytider kan være med på å forsterke de følelsene man har. Det legges et press på at alt skal være gledefylt og bra, for det er jo jul? Men følelsene du bærer på tar seg ikke en “juleferie” av den grunn. Jeg vet at mange kjenner på en følelse av skam for å være en som ikke gleder seg til denne høytiden.

Jeg tenker at det blant annet kommer av at det prates så lite om? Jeg tror det ville vært en lettelse for andre i vanskelige situasjoner om åpenhet fikk mer plass. Det å vite at du ikke er alene. For julen finner ikke sted hos alle. Det er for mange av oss en tradisjon, men kanskje i år så blir julen noe du observerer at skjer rundt deg? Du er kanskje syk, og har ingen overskudd eller krefter til å ta del. Du har kanskje gått igjennom et samlivsbrudd og føler behovet for å bare være alene? Uansett hva du kjenner og føler på, så er det viktigste at du gjør det som føles riktig og best for deg.

Uavhengig av juletider eller andre tider. Jeg håper at de som har det vanskelig velger å dele det med noen, sånn at man gir hverandre muligheten til å kunne ta vare på hverandre. Vise hverandre at man bryr seg. Kjenner du noen som du vet at har det ekstra vanskelig nå rundt juletider? Ta en telefon og hør hvordan de har det 

Malin rysstad

Malin Ali

Malin skriver om mellommenneskelige relasjoner. Hun er opptatt av likeverd og forståelse på tvers av kulturer, etnisitet og sosioøkonomisk status. På bunn er vi alle mennesker og vi må ta vare på hverandre, vise tålmod, omsorg og kjærlighet.

Flere innlegg fra Malin Ali

Relaterte saker