18. sep 2019 Psykobloggen

Kognitiv dissonans i kjærlighet fra narsissistisk misbruk

Min guide for å løse kognitiv dissonans i kjærlighet fra narsissistisk misbruk.

Aaaaaaaaaaaaaaaa

Er du, eller har du vært i et forhold med en person du mistenker er en narsissists? Lurer du på om du har eller blir manipulert, eller var det jeg som var den vanskelige? Hva skjer/ skjedde egentlig? Står du og vipper og er forvirret. Da vil jeg gjerne hjelpe deg med dette innlegget.

Hva betyr kognitiv dissonans?

Det betyr at det er to ting du tror på. Det er noe du tror om en person, eller en situasjon, basert på din fortid med denne personen eller situasjonen. Så ut fra hva som har skjedd i fortiden så formet du dette synet, meningen om denne personen eller situasjonen. Les mer her.

Det du ser som realiteten av situasjonen, realiteten av denne personen er motstridene med hva du har sett før. Så det du ser nå er motstridene i forhold til det du så i fortiden, eller i starten av forholdet. Du får en frakobling i forhold til det du så før, og det du faktisk ser nå. De motstrider hverandre.

  • Var det jeg som var vanskelig?
  • Eller ble jeg manipulert og utnyttet?
  • Hva er sannheten?

Kognitiv dissonans medfører et psykologisk stress og er svært ubehagelig.

Kognitive dissonans kan skje i mange forskjellige situasjoner, og ikke bare i forhold til en narsissist. Men det er det jeg ønsker å forklare her. Kognitive dissonans og narsissistisk misbruk.

Grunnen til at dette er så viktig er fordi når du kommer ut av dette forholdet, eller prøver å ende dette forholdet så sliter mange mennesker med å akseptere faktisk hvem denne personen er. De sliter med det av mange grunner. Det kan være pga. projeksjon, at de er usikre på seg selv eller mangler kunnskap om dette.

Men den største grunnen er den mentale og psykiske misbruken du har fått fra denne personen, og denne misbruken formet dette synet du har av denne personen. Og det skaper en forvirring om hvem de er i forholdet til den personen du så i fortiden, i forhold til den personen du ser nå. Dette skaper mye forvirring i din hjerne.

De ulike stegene i narsissistisk misbruk

Narsissistisk og psykisk misbruk starter alltid med at de «groomer» deg, som betyr at de forbereder deg til misbruk senere. At de er alt du ønsker de skal være. Sier de rette tingene og er den perfekte personen du har sett etter. De virker kanskje også som din sjelsvenn. De prøver da å skape din tillit for at du skal åpne deg opp for dem.

Du forteller dine sårbarheter, usikkerheter og hva som har såret deg i fortiden. Dere har de gøy og han eller hun behandler deg så bra. Men alt dette er bare skuespill, så de kan lure deg inn i sitt nett. De lager denne falske karakteren, sånn at du kan forelske deg i dem. Og at du stoler på dem.

Senere så vil de bruke all denne informasjonen mot deg, for å kunne misbruke deg mentalt og psykisk. Derfor er det så viktig å vite om dette, og det er viktig å vite om de ulike stadiene som er i narsissistisk misbruk.

De gjør det også for å få narsissistisk forsyninger, for å få valideringer, at alle skal tro at de er så fantastiske. Og de vil at du skal speile tilbake til de hva de tror om seg selv, at de er fantastiske personer og bedre enn alle andre. Og de vil ikke ta ansvar for noe eller ta sin del av noe. Det er alltid alle andre sine feil. De vil ikke være ansvarlig for sin del i forholdet. Dette er ikke en toveis gate, men en enveis gate. Det er deres gate.

Konfronter misbrukeren

Hvis du begynner å merke at noe ikke stemmer. Og du prater med den som misbruker deg. At du ikke liker den måten de behandler deg på. Eller at du sier at den personen du var i førsten stemmer ikke overens med den personen du viser meg nå. Så vil de merke at du begynner å sette standarder og setter grenser for hva som er akseptabelt og hva som ikke er det. Og de vil merke dette. Og da vil du kunne oppleve mer manipulering, «gasligting», «the silent treatment» og alle de andre teknikkene de bruker. Målet deres er at de skal få det til å virke som at du er problemet. For de kan ikke godta eller si at de er problemet. De klarer ikke å ta ansvar for det. De vil gjøre det som at det virker som at du er den “slemme” i denne situasjonen.

Det som da skjer for et offer som er manipulert av denne narsissistiske personen så vil du rettferdiggjøre misbrukerens handlinger og deres oppførsel. Og du overbeviser deg selv om at du overreager, at du er for sensitiv, at du jeg er problemet her osv. Da har denne personen klart å manipulere deg til å få deg til å føle at det virkelige problemet faktisk er deg. For eksempel at du er vanskelig, at du ikke er så aksepterende, at du ikke er så medfølende som jeg trenger at du skal være osv. Men dette er da faktisk misbruk som skjer.

Og slik kan et offer bli sittende veldig fast i slike forhold. Når misbrukeren klarer å la deg føle det som at alt er din feil, og at du er problemet. Og misbrukeren klarer å få deg til å føle at det du faktisk føler inni deg, er feil.

Så hvordan kan du bli fri fra narsissisten?

1. Du kan ikke rettferdiggjøre andres oppførsel.
Misbruk er misbruk. Så hvis du føles som at du blir misbrukt, så er sjansene for at du blir misbrukt stor. Da er det viktig at du lærer å gjennomskue manipulasjonsteknikkene narsissisten bruker, og stå opp for deg selv.

2. Handlinger sier mer enn ord.
Så noen kan late som at de er den og den personen. Men stemmer handlingene deres med hvem de faktisk sier at de er?

En person kan være en bestemt person i starten av forholdet, også kan de forandre deg. Dette kalles også idealiseringsfasen. Det kan være at dere vokser fra hverandre, får midtlivs krise eller at den du er sammen med rett og slett bare er en giftig person. Da er det på tide å avslutte forholdet.

3. Ønsker at de var en annen person.
Kanskje fordi vi er usikre selv. Eller at du har funnet ut at du er sammen med en giftig person, men du er redd for å være alene. Eller fordi vi er i en viss alder og må skynde oss for å gifte oss. Eller at vi har vært alene i en veldig lang periode, som gjør at vi aksepterer oppførsel som vi ellers ikke hadde tolerert.

4. Praktisere å respondere i stedet for å reagere.
Hvis det er en narsissist du har med å gjøre så er de ekstremt manipulerende. Og det kan være overveldende noen ganger å ha en samtale med denne personen.
Det å lytte til din intuisjon her om oppførslene til en annen er misbrukende eller uakseptabel, er så utrolig viktig. Lytt alltid innover for du vet egentlig alltid svaret. Og uttrykk det på en sunn og ordentlig måte.

5. Jeg bare vet inni meg at denne personen er bare ikke riktig for meg.
Selv om de klarte å spille denne perfekte personen i førsten, og du trodde du hadde funnet din drømmeprins eller sjelevenn. Men så viser det seg at denne personen stemmer ikke ved virkeligheten etter at det har gått en stund. Du klarer å se klart, fordi den kognitive dissonansen har sluppet.

Du ser hvilke karakter som er den virkelige, og du kanskje ser at de er narsissistiske eller er misbrukende mot deg. Og viser deg lite eller ingen respekt.

Det å forlate et forhold er aldri lett. Men enten så kan du gå igjennom den frykten som er der, ved å gå fra denne personen om de misbruker deg. Du ønsker å ha et fantastisk og sunt forhold med noen, og ikke slik du har det i dag. Et forhold der begge personer er likeverdig.

Håper dette innlegget var til hjelp for deg. Sender deg mange gode tanker og god energi.

Lys, glede og kjærlighet.

Les innlegget i sin helhet her.

Nina yoga

Nina Lundgård

Bli inspirert til å bli din beste utgaven av deg selv. Nina er Yin og Vinyasa yogalærer. Hun deler om personlig utvikling, sunne forhold, sunn mat, skape glede og magi i livet. Og om stressmestring. Egne yoga kurs, og vært Yogainstruktør på Sats, og har timer fast på treningssenter. Les mer på bloggen hennes.

Flere innlegg fra Nina Lundgård

Relaterte saker