13. mar 2015 Psykobloggen

Sorg er normalt

Henrik Asheim: Å sørge er i utgangspunktet et tegn på at du er helt frisk. 

Asheim foto size large

Av Henrik Asheim

Da jeg var 15 år fikk faren min kreft og etter 11 måneders sykdom døde han. Naturligvis var jeg utrøstelig. Selvfølgelig sov jeg dårlig og hadde problemer med å konsentrere meg på skolen i over ett år etterpå. Så klart trengte jeg ekstra tid på enkelte skoleoppgaver.

I nesten to år gikk jeg med en sorgfølelse som gjorde at jeg ikke opplevde den følelsen av lykke som det er lett å ta for gitt. Jo da, jeg kunne også glede meg over at det var fredag eller sette pris på å ha det gøy med gode venner. Men den rene lykkefølelsen, den du bare kan få en tirdag i mars fordi det er sol, den opplevde jeg ikke. Betyr det at jeg burde fått en diagnose eller for den saks skyld burde vært sykemeldt? Nei.

La meg ile til og si at sorg er veldig individuelt, og for noen blir sorgen så langvarig og altoppslukende at det trengs både behandling og profesjonell hjelp. Men for meg var det helt avgjørende at min fastlege raskt slo fast følgende: «Henrik, din reaksjon er sunn og helt normal. Du trenger ikke behandling, du trenger menneskelig omtanke og trøst – det trenger alle av og til.»

Et av verktøyene jeg benyttet meg av, var Bærum kommunes tilbud som kalles sorggruppe. Dette er et lavterskeltilbud der ungdommer som hadde mistet en av foreldrene sine eller et søsken, kunne møtes og snakke sammen. Det var ikke noen dagsorden eller noe tema for møtene. Noen ganger kunne vi snakke om helt andre ting. Men det viktige var å møte andre som hadde akkurat de samme tankene som meg – tanker jeg trodde bare jeg hadde. Det var en bekreftelse på at jeg var normal, hva nå enn det betyr.

Denne erfaringen har jeg tatt med meg videre som politiker på lokalt og nasjonalt plan. Det er utrolig viktig at ikke vi sykeliggjør det som er normalt og at ikke alt krever en tiltaksplan, en diagnose eller et vedtak. Noen ganger holder det med en lang klem og beskjeden om at det du føler nå gjør veldig vondt fordi det du har opplevd er vondt. Det kommer ikke til å gå over med en gang, men det kommer til å bli mye bedre.

Henrik Asheim er stortingsrepresentant for Høyre og tidligere leder av Unge Høyre.