30. aug 2016 Psykobloggen

Tankekarusell

Så er du der igjen. På vei inn i tankekarusellen. Når karusellen først er i godt driv, er det ikke enkelt å hoppe av. Det krever anstrengelse og mot. Du roper så høyt du kan; stans karusellen. Ingen respons.

Image size large

Så er du der igjen.

Det er bare du som er vitne til scenen som utspiller seg, og det er kun du som hører din egen stemme. Karusellen er inne i deg. Det er på denne scenen små og store tanker krever sin plass. Et krevende rollespill du er deltaktig i, og som krever din konstante oppmerksomhet.

 Vi er inne i tankeverdenen. Tanker kommer og går. Tanker kverner rundt, og det vil ingen ende ta. Urolige tanker, kritiske tanker, negative tanker, triste tanker, sinte tanker og fordømmende tanker. Noen ganger positive sprudlende tanker, men det er heller sjelden. Majoriteten av mørke tanker veves uryddig inn i hverandre, og glir sakte men sikkert over i betydelige bekyrmringer.

Noen tanker og bekymringer kan være reelle og på sin plass. Andre er ikke det. De fleste bekymringer blir det faktisk ikke noe av. Men det vet du jo ikke. Ingen har fortalt deg det. I hverfall ikke som du kan huske.

Det er utmattende å være i tankekarusellen. Du surrer rundt dag og natt, og det er sjelden løsninger i sikte. Du er sliten. Du er urolig, det er vanskelig å slappe av. Krevende å konsentrere seg. Tankekjøret er ikke kjent for å legge inn hvilepauser.

Du derimot, kan skape rom for denne pausen. Ved å stoppe opp, og bli oppmerksom på at tankekarusellen er i ferd med å eskalere. Du kan velge å ta kontroll over spakene, stoppe karusellen og si så tydelig som mulig til deg selv at du vil av. Tankene er i ferd med å kreve for stor plass og det går i mot kaostilstand og en fortvilende mangel på kontroll.

Hopp av karusellen. Ta et skritt tilbake. Forsøk å se på tankekarusellen som tilskuer. Observer tankene utenfra. Registrer hvilke tanker som krever plass og bekymringene som følger med. 

Du er oppmerksom på hva som foregår nå. 

Gi tankene dine oppmerksomhet. Flytt så oppmerksomheten fra tankene som arbeider inne i hodet ditt over til pusten i kroppen din. Pust rolig inn og ut. På denne måten løsriver du deg fra tankene. Du skaper deg en pause. Når du blir revet med inn i tankekarusellen igjen, gjentar du denne måten å løsrive deg på.

Fokus på pustens bevegelse i kroppen vil kunne gi deg litt ro, noe oversikt og en følelse av å ha bedre kontroll over uhensiktsmessig og krevende tankekjør. Du kan på denne måten øve deg i å distansere deg fra tankene som krever stor plass.

Tanker er ikke nødvendigvis sanne. Det er bare tanker. De eier deg ikke. Du har lov å sette begrensninger. Kan du kjenne deg igjen i det å stivne i fastlåste tanker og bekymringer? 

Du og jeg kan øve på å hoppe av tanke og bekymringskarusellen som arbeider i vårt hode, flytte oppmerksomheten til pusten i magen, og oppleve at tankekjør over tid gradvis avtar.

Heidi rudolfsen

Heidi Rudolfsen

Sosionom, relasjonsterapeut, skribent og blogger. Deler historier om å være. I livet. På ulike vis. Heidi Rudolfsen har egen blogg, les den her!

Flere innlegg fra Heidi Rudolfsen

Relaterte saker