9. des 2019 Psykobloggen

17 tips mot «juledepresjon»

Nylig etterlyste Mental Helse tips fra våre følgere på Facebook om hvordan man kan takle “juledepresjonen”. Her er resultatene.

Colourbox15572735

Tipsene ble mottatt både på mail og i kommentarfeltet på vår Facebook-side. Vi plukket ut tipsene som vi mener har en løsningsorientert og en praktisk anvendbar karakter. Vi har anonymisert avsenderne for å være på den sikre siden hva angår personvern. Velbekomme!

Tips 1

Jeg tror vi må bli flinkere til å ta initiativ selv om vi føler ensomhet. Ta på deg uteklær, gå en tur hver dag å få frisk luft i lungene. Ikke tenke så mye på at andre har det bedre enn deg selv. Misunnelse gir enda flere destruktive tanker og gjør ensomheten enda vondere. Godta at sånn er livet akkurat nå, men ha alltid ett indre ønske om at det vil bli bedre, da må en forsøke selv å gjøre noe for å få det til.

Tips 2

Jeg trives veldig godt med å være alene. Et par avtaler i jula holder for meg. Men siden jeg liker engelsk fotball, er det fint å gå på fotballpub. Jeg går gjerne alene, men treffer alltid kjentfolk. Det er lavterskeltilbud for meg. Ingen stiller krav, ingen krever at du skal drikke alkohol. De vil bare se fotball. Frivilligsentraler og organisasjoner har ofte tilbud til folk som skal være alene. Om du har venner eller familie, gjør dem oppmerksomme på at du ikke har noen å være sammen med. Pynt til jul, kjøp god mat og drikke. Det er utrolig hvor mye forskjell en pen duk og juleservietter gjør. Om du er religiøs, finn ut hvor ting skjer. Kirker og menigheter, og andre, pleier å ha program i jula. Gjør ikke mer enn du orker, men finn ut hvor du kan treffe folk.

Tips 3

Har hørt at svært mange enslige (som har økonomi til det) tilbringer julen på Hurtigruta (går mellom Bergen og Kirkenes og så retur). Dette har de gjort i flere år, og de blir kjent med hverandre, og feirer en fantastisk flott jul, og de anbefaler det varmt.

Tips 4

Hvis du vil ha noen å være sammen med i jula, har flere kommuner julemiddag for enslige. Jeg er enslig og barnløs. Jeg er på et dagsenter hver julaften og nyttårsaften. Det er en tradisjon jeg setter pris på.

Tips 5

Et viktig tema. Nå er jeg så heldig at jeg har en god familie og en god venn, så jeg ansér meg selv som heldig som ikke behøver å være alene hvis jeg ikke må. Men det har så klart vært tunge og ensomme stunder i livet, og ut fra disse situasjonene har jeg kommet frem til at jeg ikke hadde brydd meg om jeg var alene i julen. Da bruker jeg psykologisk realisme. Som bunner ut i at: jul er bare en stigmatisert pådyttet trend med alt det følger, med kjøpepress og psykologisk sosialt press. Dette står man fritt til å ta hensyn til eller ikke. Så jeg bryr meg egentlig ikke om det, men jeg prøver å være vanlig vennlig og hyggelig som ellers i året. Man må ikke la trender få innpass i livet og hodet sitt. Man er alltid fri til å tenke hva man vil, “tanken er fri”. Dette må man reflektere over hver eneste dag. Da blir man fri i hodet til slutt. Man må slåss mot psykologisk stigmatisering. Da opplever man flere og flere friere stunder. Dette betyr ikke at jeg velger bort stunder sammen med venner og kjente. Men jeg tar en aktiv og bevisst holdning til julen. Så hvis jeg skulle vært alene, så hadde jeg ikke vært noe mer eller mindre lei meg eller ensom. Så får man finne en balanse mellom dette og å opprettholde balanse mellom de man eventuelt har i livet sitt, for andre er ofte ikke så selvsikre rundt temaet om trend. Dette er ting vi burde lære om i skolen, men dessverre har vi ikke kommet så langt enda.

Tips 6

Det hjelper nok å komme seg ut, men ikke alle kan det, det kan være flere årsaker til dette, sykdom osv., noen er jo alene, og noen liker det, andre er sammen, alt ettersom. Selv om man sliter med angst, behøver man jo ikke være misunnelig på noen! Men, uansett, så gjør vel de fleste de som de selv klarer, så langt råd er, jeg er sammen med de jeg er glad i, men jeg synes det er greit å være alene. Ring en organisasjon om man trenger å få snakke om vonde ting som gjerne dukker opp i jula. Kirkens SOS reddet livet mitt, og jeg kommer alltid til å være dem takknemlig!

Tips 7

En god bok, og radioen på P2 og litt ekstra god mat.

Tips 8

Meld deg inn i et kor. Mye som skjer der i juletiden.

Tips 9

Fortsette med noen av de tradisjonene jeg er vant med fra jeg var liten. Og også gi noe av det jeg har bakt til venner som jeg vet er mer ensom enn det jeg selv føler meg.

Tips 10

Engasjer deg i lokalmiljøet. Alltid ett eller annet man kan være med på om man ikke er kresen. Det viktigste er å holde seg aktiv. Dessuten treffer du mange flotte mennesker der.

Tips 11

Vær åpen om din situasjon. Om du feirer sammen med venner og familie er det lurt å opplyse dem om hvordan julen påvirker din psyke og at foretrekker å delta på dine premisser. Blir det mye mas vil jeg anbefale å gå en tur, selv om alle andre sitter å spiser ribbe. Si fra på en ordentlig måte så er jeg sikker på at de vil forstå. Julen er og en gylden mulighet til å se filmer og spise godteri. Kan da være lurt å legge inn litt mosjon og. Om du er heldig og har venner og familie du er glad i, synes jeg også jula er den perfekte tiden for å fortelle dem det. Tell dine velsignelser, om få, så er det i alle fall noen. Jeg tenker at det beste med jula er at den går over!

Tips 12

Jeg tenker på 21. desember, da snur sola og det blir lysere igjen.

Tips 13

Meditere 30 minutter morgon og kveld. Da kan alt kjennes godt å se fram imot! Det gode liv er like i nærheten og livet vert til mens vi lever.

Tips 14

Kanskje du kan be noen du kjenner hjem til deg, eller feire med noen som lager jul for di som er alene? Eller melde deg som frivillig hjelper?

Tips 15

Forbered deg

Tips 16

Ta initiativ, prat med noen enten på telefon eller på akutt psykisk helsehjelp,familie, venner, en fremmed, avtal med noen, utfordre deg selv gå dit du vet det er folk. Gjør ting som gjør deg glad. Gled et annet menneske, vær åpen, snakk med folk. Inviter en, vær åpen for noe nytt. Husk sammen er vi sterke, alle er kropper her på jorda som trenger enten, kjærlighet, støtte, en klem eller medfølelse.

Tips 17

Ok, så har du kanskje ikke noen å feire jula med. Men jula kommer og går uansett. Du har et valg, skal du la den gå forbi i stillhet eller skal du ta tilbake jula for deg selv? Hva betyr jul for deg, foruten å være med andre mennesker? Jeg syns julen var grusom før. Kunne feire aleine i Oslo og likte det ikke, helt til jeg ett år bestemte at jula er jo en tid for å ha det fint! SÅ hva gjør jula for meg? Jeg ser julefilmer og hører på julemusikk til det tyter ut av øra. Jeg henger opp julelys i november, for jeg kan. Jeg satte opp juletre i begynnelsen av desember fordi det ga meg masse julestemning. Når julafta kom var alt klart, jeg lagde min favoritt julemiddag, nemlig svinesteik, selv om det var bare meg som spiste. Jeg hadde julepysjamas og sokker og kosa meg i pysj med juleprogrammene mine på tv. Jeg kjøpte gaver til meg selv og åpnet de jeg hadde fått av familie og venner. Siden den dagen har julen vært super koselig for meg og alle ler av hvor julete jeg er. Men jeg driter i det! :) Jula er for alle, også oss som er alene.

Vi sender ut en stor takk til alle som delte sine tips for å takle “juledepresjonen”. Vi håper noen av tipsene er til hjelp for de som trenger det. Alle oss i Mental Helse ønsker dere en rikig god jul.

Her er en liste over noen hjelpetilbud som alle kan benytte seg av om man har det tøft.

Magnus profil

Magnus Kristiansen

Kommunikasjonsmedarbeider, Mental Helse.

Flere innlegg fra Magnus Kristiansen

Relaterte saker