25. apr 2019 Sinn og samfunn

Inspirasjonsseminar med Aiman

Verdensdagen for psykisk helse arrangerer i løpet av mars og april inspirasjonsseminarer landet rundt.

Artikkel, vd inspirasjon, s.20 21
INSPIRASJONSSEMINAR MED: Aiman Shaqura, gründer og sosial entreprenør, Le Hang Duong og Henriette Johansen fra Verdensdagen.

- Jobben vår er å motivere og inspirere dere i forbindelse med Verdensdagen 2019, innledet Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for VD.
Hun kunne fortelle at hele 150 land er med og markerer dagen den 10.oktober. I 2018 hadde vi her i landet 1.500 lokale markeringer i løpet av ukene 39-42.

Motivasjon, kunnskap og gjennomføring

På dette seminaret, som hadde samlet nærmere 130 deltakere, var det totenværingen Aiman Shaqura, gründer og sosial entreprenør, som skulle inspirere.
Aiman og familien kom til Toten da Aiman var ti år, da hadde den palestinske familien vært på flukt i ti år.
- I disse ti årene møtte vi mange rause mennesker som hjalp oss videre på veien. Samtidig som vi tidvis måtte kjempe for livet. Den som klarte å lime familien mentalt sammen var moren min. Hun hadde alltid et smil om munnen, hun spredte kjærlighet og omsorg. Det er så utrolig viktig å ha mennesker i livene våre som ser oss og som klapper oss på skulderen.
Shaqura mener det er viktig å bruke tiden sin til å gjøre positive endringer, selv om mange synes det å gjøre endringer er tøft og krevende.
- Når vi snakker om endringer er det to ting som gjelder; jobben for å komme dit og resultatet. Dessuten er det viktig å tro på at en vil lykkes, at det vil gå bra. For å få til endring trengs motivasjon, kunnskap og gjennomføring.
Da Shaqura kom til Toten i 1991 som flyktning hadde han ingenting. Men etter 15 år med hard jobbing har han bygget opp selskaper som har omsatt for over 100 millioner kroner. Nå vil han bruke egne erfaringer til å sørge for at flyktninger i samme situasjon som han selv får bedre forutsetninger for å lykkes.
- Jeg ønsket å gi noe tilbake ved å starte et konsept som åpner dører i stedet for å stenge dem.

Inkludering og mangfold

Inkludering er Shaquras hjertesak, og sammen med Arne Hjeltnes har han bygget Norges største inkluderingsarena; Give a Job. De har gjennomført Give a Job-arrangementer i de største byene her i landet. Det har bidratt til at flere hundre flyktninger har blitt koblet sammen med mennesker og mentorer fra ulike lokalsamfunn, noe som har ført til at omlag hundre innvandrere har fått seg jobb i små og store bedrifter. Ytterligere 500 har blitt koblet til mentorer og andre. Med dette ønsker Shaqura å inspirere flere til å satse på mangfold.
Det siste prosjektet hans er Charge Inclubator. Det startet han i samarbeid med et elitelag fra næringslivet. Målet er å bidra til at flere flyktninger får muligheten til å realisere sine gründerdrømmer.
Shaqura viser at handlinger vi gjør overfor enkeltmennesker kan gjøre en stor forskjell.
- Jeg er et bevis på at det går an å få til endringer. Som moren og faren min alltid sa: «Livet handler ikke om å få, men å få til.» Jeg tror at alt går an å endre, men det kan ta litt tid.

Flere saker fra Sinn og samfunn