26. nov 2018 Sinn og samfunn

Med døden som bakteppe

Else Kåss Furuseth laget teater av sorgen.

Else paa bristol nett size large

TEKST: Grethe Ettung

Klokken er elleve på formiddagen. I Vinterhaven og Bibliotekbaren på ærverdige Hotel Bristol i Oslo, serverer lydløse kelnere kaffe latte i kopper med gullkant til pudrede damer med hatt. 

Høye smørbrød, høye kaker og høy stilfaktor er kanskje ikke det vi først og fremst forbinder med komiker Else Kåss Furuseth, men hun finner seg raskt til rette. Det er visstnok ikke lenger in med bøker på veggene, men her holder Bibliotekbaren fortsatt stand. I vårt lille avlukke er vi nærmest omringet av verdenslitteraturen.

- Veldig fint her, da. Litt ekstragavant liksom, nærmest hvisker Else, og lar blikket sveipe over de gigantiske lysekronene med prismer som glitrer om kapp med kandelabre og sølvbestikk. Etter å ha bestilt svart kaffe og et rekesmørbrød som stadig truer med å ta overhaling, er hun klar for intervju.

Håp og hyllest til livet

På markeringen til Verdensdagen for psykisk helse på Oslo rådhus, mottok Else Åpenhetsprisen 2018.

- Jeg ble både overrasket og glad da jeg fikk spørsmål om jeg ønsket å motta prisen. Ekstra glad ble jeg fordi juryen vektla at det jeg gjør har en verdi utover underholdningsbiten, påpeker hun.

Juryen sa følgende om vinneren: Else Kåss Furuseth gir en stemme til de etterlatte. Det gjør hun med positivitet og humør. Til tross for et tungt og alvorlig tema, representerer forestillingen hennes Kondolerer håp og en hyllest til livet. Hun ønsker å gjøre hverdagen lettere for de etterlatte, men også for dem som har forsøkt å ta sitt eget liv.

Landsleder i Mental Helse, Kristian Kise Haugland, fastslo at selvmord fremdeles er tabu og vondt å snakke om, og at vi trenger denne formen for åpenhet for å forebygge og for å hele.

Juryen viste også til forestillingen Gratulerer som fulgte opp der Kondolerer slapp. Her vektlegger Else det å være god nok, og at alle er fine som de er, «selv om du føler deg ganske ræva».

Uvurderlig Hjelpetelefon

Nylig ble Else også hedret med Astrid Gunnestads minnepris 2018, en pris magasinet Tara gir ut for å minnes journalist Gunnestad og hennes uredde væremåte. Denne juryen sa blant annet at Else bryter tabuer og setter ord på ting det er vanskelig å snakke om – som gjør at vi andre kanskje våger å følge hennes eksempel.

For hver av prisene fulgte det med 10.000 kroner, penger som Else valgte å gi til Mental Helse sin Hjelpetelefon.

- At Hjelpetelefonen er døgnåpen, syne jeg er uvurderlig. I forbindelse med dokumentarserien om selvmord som jeg laget, snakket jeg med både overlevende og etterlatte. Mange følte seg så alene, så utilstrekkelige, og de lurte på hva de kunne gjøre, og hvor de kunne få hjelp. Da jeg henviste til Hjelpetelefonen, kom det fram at flere syntes det var litt skummelt å skulle ringe dit, dessuten ville de ikke være til bry. Da prøver jeg å snu hele framstillingen og sa: – Men de sitter jo der og drikker kaffe og bare venter på at du skal ringe!

- Det hjalp, håper jeg.

Les mer om Else Kåss Furuseth i Sinn og samfunn 5-2018.

Abonnér på bladet her

Flere saker fra Sinn og samfunn