13. sep 2011 Sinn og samfunn

Minner som gir mening

En tur til Sverige ga både fartsfylt spenning og mening med livet til en gruppe unge menn fra Øvre Eiker. Det var ikke gitt at de skulle få egne historier å fortelle.

Paa dresintur foto jette holm beskjaert size large
Mange fikk en god historie å fortelle etter en dresintur til Sverige. Foto: Jette Holm.

- Ingen av oss hadde prøvd ut dresinsykling før, forteller Tove Fjeldvær.

Hun er aktivitør ved dagsenteret for mennesker med alvorlige, psykiske lidelser i Øvre Eiker i Buskerud. Tidligere i år dro en liten gjeng med litt høyere terskler og barrierer enn de fleste, til Sverige. Turledere var Tove, daglig leder Jette Holm og to andre kolleger. Vel framme byttet de ut den tilårskomne, mørkeblå minibussen med dresiner for en dag. Det var nok forventet at det skulle bli en avslappende sykkeltur på togskinnene.

Bodil laila jette tove 1 web medium

Men den gang ei.

- Vi var to på hver dresin, og det gikk greit en lang stund. Jette styrte den første dresinen. Plutselig kom det en nedoverbakke, og Jette og hennes passasjer bare forsvant, fortsetter Tove, ennå litt vantro i stemmen.

Det er kanskje ikke så lett å være dansk i Sverige. Jette hadde i alle fall ikke fått med seg at det er brems på dresinen! Resten av turfølget hadde ikke noe annet valg enn å sette opp farten og følge på, for å unngå kjedekollisjon. Og fy flate, for et magasug

- Det var et adrenalinkick. Jeg husker at han som satt på med meg var like blid. Han visste at det var brems på dresinen, og trodde at jeg visste det også, ler Jette.

- Det er blitt mange gode historier å fortelle rundt bordet, gliser ”Per”, en av brukerne som var med på turen.

Mange unge menn har vanskelig for å kreve aktiviteter for seg selv, og sitter heller hjemme i ensomhet. Det ville de ansatte ved dagsenteret gjøre noe med. For tre år siden søkte de derfor om midler fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering.

Plutselig ble livet til unge menn med alvorlig psykisk lidelse eller tidligere rusproblematikk, fylt med minner om Sverige- og Danmarkstur, julekonserter og skogsturer. Den største opplevelsen har kanskje vært byggingen av en gapahuk ved foten av et fjell. I de kaldeste periodene tente Skauggruppa bål for at folk skulle holde varmen. I lunsjen var det grilling og diktlesing. Kun da det ble 25 minusgrader, ble det tatt ut ”kuldeferie”.  Tiden i skogen har gitt grunnleggende kunnskap og erfaring.

- Folk har fått en helt annen forståelse for dette med utstyr. Nå tropper de opp med tursekk, støvler, tykk genser og vanntette klær i tilfelle været skulle skifte. Jeg husker i starten, da kom folk i hullete sko med tær som stakk ut, sier aktivitør Bodil Solberg.

- Og hvite tøysko som ble ødelagt i søla, minnes Jette Holm.

Opplevelsene har også ført til livsglede og selvtillit. Les mer om suksessprosjektet Relasjonsbygging ved sosiale opplevelser, knyttet til kultur- og naturopplevelser i Sinn & Samfunn nr. 4, på vei hjem i posten til deg.

Fra venstre på det nederste bildet: aktivitørene Bodil Solberg og Laila Sjøl, daglig leder Jette Holm og aktivitør Tove Fjeldvær.

Flere saker fra Sinn og samfunn