27. mar 2019 Sinn og samfunn

Trening for et bedre liv

For to år siden begynte Linda Askevold og Frans Leeman å trene. Allerede etter kort tid merket de store endringer. Bedre humør, stigende form, mer energi og mindre av de vanskelige tankene.

Tema, energiverket boksing, s.8 9
BEDRE HELSE: Linda Askevold og Frans Leeman begynte å trene for to år siden. Det har ført til bedre humør og færre tunge tanker. Avdelingsleder Leif Roar Kalleberg (i midten) har tro på fysisk aktivitet, og deltar på det meste.

På Energiverket i Kristiansand der Agder Energi i sin tid holdt til, myldrer det av folk. Noen spiser lunsj i kaféen, andre trener eller holder på med andre kreative aktiviteter.
- Vi ønsker å være et kraftsenter, sentralt beliggende i et område der hvem som helst kan ferdes. Beliggenhet er viktig for rekrutteringen, forteller avdelingsleder Leif Roar Kalleberg.
Mange i målgruppen er passive, og noen strever med overvekt. Da senteret skulle etableres, ble det fort enighet om å satse på fysisk aktivitet. Folk som strever med langvarig rusmisbruk eller alvorlige psykiske diagnoser har en markant lavere levealder.
- Det er en skam at det ikke er tatt tak i dette før. Vi tenker helse inn i alle aktivitetene våre, understreker Leif Roar.
Utfordringen er å nå de unge. Før senteret åpnet, spurte de seg hva som skulle til for å få unge mennesker til å bruke et kommunalt dagsenter.
- Vi tenkte på hva som er kult, og hvilke trender som råder. Vi landet på å prioritere et stort synlig treningsrom, vegg i vegg med kaféen, uten speil. Det skal være like naturlig å trene i en olabukse som i treningstøy. Åpenhet og antistigma er viktig.
Målet om å nå yngre aldersgrupper går i riktig retning. I fjor var 50 prosent av dem som brukte senteret under 40 år.

Trening blir livsstil

- Før satt jeg mye inne, nå kommer jeg meg ut. Uansett vær. Det ville aldri skjedd for noen år siden, medgir Linda.
Hun begynte i det små. Siden har det ballet på seg. Nå er det enten trening eller tur minst fire ganger i uken.
- For noen år siden møtte jeg veggen, og jeg var suicidal. Trening har vært til stor hjelp i min bedringsprosess. Nå har jeg ikke like tunge tanker, sier hun.
Frans slet med tankekaos og lite søvn. Da han begynte å løpe, syntes han det var gøy.
- Da jeg merket at løping roet ned hodet, tenkte jeg at jeg måtte fortsette, sier han.
Så ble det sirkeltrening, spinning, zumba og svømming. Plutselig var det full rulle med fysisk aktivitet. Sommerløpet ble en ytterligere motivasjonsfaktor. Sommerløpet er et årlig mosjonsløp for alle, med fem valgfrie distanser. Målet var 5 kilometer, men med det samme han var i gang tok han 10 kilometersløpet i tillegg.
- Neste mål er 5 kilometer, deretter halvmaraton som starter rett etterpå. Trening er kjempegøy. Nå har jeg foreslått triathlon, forteller han.
- Innspill og forslag er bra, men jeg kan ikke love at vi får det til, sier avdelingslederen.
Frans er hekta på trening og vil løpe mest mulig. Kaoset i hodet har avtatt, han sover bedre og synes treningen har påvirket dagliglivet positivt.
- Det er som en kjede. Starter du med noe positivt og opplever glede, da må du bare fortsette, slår han fast.

Arena for godt psykisk helsearbeid

Badegruppa er ikke for pyser. En gang i uken året rundt er det bare å hive seg ut i sjøen ved bystranda. I forrige uke viste gradestokken 0,0 grader. Gruppa har navnet «To Tag», for særlig flere svømmetak blir det neppe i kulda.
- Vi drar rett etter en treningsøkt. Etterpå er det veldig deilig, sier Frans.
- En må bare bestemme seg og gå rett uti. Det nytter ikke å nøle. Den tankegangen kan overføres til andre ting i livet, sier Kalleberg.
- Ja, jeg skal snart manne meg opp og begynne i badegruppa, lover Linda.
- Ute blir vi like. Jeg blir like kald og våt som alle andre. Å være ute sammen gir mange muligheter, og det åpner opp for gjensidighet og gode relasjoner. Det legger til rette for godt psykisk helsearbeid, sier Leif Roar.
Å ha konkrete mål er en god motivasjonsfaktor. Derfor har alle treningstilbudene tydelige mål. Før Gaustatoppen skal bestiges, trenes det i bratt terreng. En annen tur resulterer i fotoutstilling, og for mange er Sommerløpet et egnet mål.
- Vi ønsker å være et trygt og godt sted, men samtidig et springbrett videre. Det kan være en utfordring. Vi ser at de som har konkrete mål, klarer det i større grad. Spesielt i friluftslivsgruppa. Folk blomstrer og kommer seg i utdanning eller i jobb, sier Leif Roar.
Å få folk videre er et mål de tar på alvor. Ett av virkemidlene er å legge mange av aktivitetene ute i den vanlige verden, der folk er.

Godt samarbeid

Aktivitetssenteret teller 5,5 stillinger, men med alt de får til gjennom samarbeid blir det i praksis mange flere.
- Vi samarbeider tett med fritidsetaten og frivillige organisasjoner, blant annet Mental Helse. Det er et samarbeid som er gull verdt.
Visjonen er å være recovery-orientert, og et ønske for framtiden er mer samlokalisering.
- Recovery-reisen blir lettere med mer tilgjengelige tjenester. Gjennom samarbeid med andre blir vi flinkere til å komme oss videre, sier Leif Roar.

Trygge rammer

Energiverket byr på mye mer enn trening, som sosialt samvær, en matbit, et nettverk og en rekke andre aktiviteter.
- Det sosiale og det å være i et nettverk, betyr mye. Her treffer jeg andre. De ansatte har kunnskap, og det gir trygghet. Tilbudet er kjempebra, og jeg føler meg godt ivaretatt, sier Linda.
- Enig, for meg er det også bra med et mer sosialt liv, sier Frans.
Aktivitetene koster nesten ingenting. Det setter de som sliter med økonomien pris på.
Begynner du i en ende brer det fort om seg, og det er mye å glede seg til for dem som tør og vil. Mangedagers fotturer og skiturer i fjellet, eller sykkeltur til Danmark.
- Alle kan sykle, og Danmark er et flatt land. Jeg gjentar gjerne den turen, sier Frans.

Fakta om Energiverket

Energiverket i Kristiansand er et kommunalt lavterskel aktivitetssenter for mennesker med utfordringer knyttet til psykisk helse eller rus. Visjonen er glede, aktivitet og fellesskap.
Energiverket har et bredt og variert tilbud, med særlig vekt på fysisk aktivitet. Blant annet spinning, boksing, styrketrening, padling, bading og friluftsliv. Senteret ble etablert i 2012, og det hadde om lag 250 registrerte brukere i 2017.
Energiverket samarbeider tett med Fritidsetaten øst, Mental Helse, A-larm og LPP.

Flere saker fra Sinn og samfunn