3. jan 2012 Sinn og samfunn

Ut av isolasjon – inn i aktivitet

For Kjell og Laila Tunheim har engasjementet i Mental Helse Salangen for lengst blitt en livsstil. – Frivillig arbeid er viktig. Dessuten er det både artig og nyttig, sier de.

Tunheim nett size large
LIVSSTIL: For Laila og Kjell Tunheim er engasjementet i Mental Helse Salangen for lengst blitt en livsstil. (Foto: Morten Dokka)

Det begynte i 1997. En representant fra Mental Helse Sørreisa skulle komme til Salangen for å informere om organisasjonen.

-   Jeg ante knapt hva Mental Helse var for noe, men jeg var nysgjerrig og møtte opp. Da det senere ble et stiftelsesmøte ble jeg valgt til leder, forteller Laila Tunheim.

Siden har det gått slag i slag. Med sine drøyt 80 medlemmer er lokallaget i Salangen fylkets nest største. I Troms er det kun Harstad som kan skilte med flere.

- Det er morsomt å få det til. Salangen har tross alt bare litt over to tusen innbyggere, sier Laila.

Klverdilten2010016 medium

- Det er alle aktivitetene som binder oss sammen. Jeg er ganske sikker på at det er årsaken til at vi er så mange engasjerte medlemmer, fortsetter Kjell.

Laila er leder i lokallaget. Kjell sitter i styret, og er også daglig leder på Møteplassen.

Ikke knirkefritt

Laila er hjelpepleier, og har arbeidet i helsevesenet i mange år. Hun hadde sett behovet for et tilbud for mennesker som slet med psykiske plager. I Mental Helse får hun rikelig anledning til å bruke sitt engasjement. Til å begynne med gikk det riktignok ikke knirkefritt.

-  Det var ikke alle som ville hilse på henne. Det var en tung vei å gå, og fremdeles er det dessverre folk som aldri kunne tenke seg å trå over dørstokken her hos oss på Møteplassen, forteller Kjell.

- Men det er blitt mye bedre, fastslår Laila.

Laila har bak seg mange år i fylkesstyret, men ga seg da det ble for mange reiser. Diverse brukerråd er det også blitt.

- Frivillig arbeid er viktig. Jeg synes jeg gjør noe nyttig. Det er selvsagt umulig å sammenlikne, men på en måte synes jeg nesten jeg gjør mer nytte nå enn da jeg arbeidet som hjelpepleier.

Lokallaget samarbeider godt både med politikere, leger og psykiatritjenesten i kommunen. Legen oppfordrer pasienter til å ta kontakt, og psykiatritjenesten tar rett som det er med seg folk til Møteplassen.

- De fleste blir bare i noen få minutter første gang. Men så kommer de tilbake, og blir litt lenger for hver gang. Forleden spurte en av dem meg om jeg husket hvordan hun var før. Ja, men nå tipper det snart andre veien, svarte jeg.

Humor hører med. Både Laila og Kjell er kjappe i replikkene.

Moder Møteplassen

I 2007 fikk lokallaget Extramidler til prosjektet Optimisme i hverdagen. Prosjektet gikk over tre år, og førte blant annet til realiseringen av et eget lokale. I dag er Møteplassen et sentralt treffpunkt for både medlemmer og andre.

Pningavnyelokaler062 medium

- Nå spinner vi videre på tankene fra prosjektet. Vi har et sted å være, og vi gjør vårt beste for å få folk i bedre humør, sier Kjell.

Møteplassen er utstyrt med eget datarom, og de som vil kan benytte anledningen til å gå på nett. Kjell har driftet nettsidene til Mental Helse Salangen siden 2007. Alt som skjer av aktiviteter legges umiddelbart på nett.

- Jeg er ingen datafreak. Derfor er det godt å ha datakyndige barnebarn å ty til, sier han.

Hun har fått tilnavnet Moder Møteplassen, fordi hun har stått på for sambygdingene. På grunn av sitt brennende engasjement ble hun kåret til ukas Salangværing i fjor av Nettavisen Salangen-Nyheter.com

- Det var artig. Prisen gikk til meg personlig, og det er klart jeg ble stolt.

Det har vanket flere priser. I 2008 ble Mental Helse Salangen tildelt kommunens årlige pris. Prisen går til en forening eller en person som har gjort en særlig innsats for lokalsamfunnet, og deles ut i forbindelse med årets siste kommunestyremøte i desember.

- Det var en stor ære for oss alle. Da ordføreren delte ut prisen var hele formannskapet og pressen til stede, forteller Kjell.

Det mangler ikke på initiativ og innsats i lokallaget i Salangen. Vinteraktivitetsdag i Månselv, Kløverdilten ved Storsteinnes, sommerfestivalen i Nord-Norge i Kvæfjord, dagsturer til Senja, Abisko i Sverige og Polar Zoo dyrepark, for å nevne noe. Mantraet er ut av isolasjon, inn i aktivitet. Når ekteparet ser hvor mye bedre mange er blitt, er det verdt alt strevet og mere til. Tre har kommet seg ut i arbeid. Flere forteller at de har mindre angst, og våger stadig mer. Det gir krefter og lyst til å fortsette.

- Det viktigste er å være her, lytte, bry seg og ta hver og en på alvor. Vi legger oss opp i det meste for å bidra til at folk skal få hjelp. Ser vi at det er noen som er i ferd med å bli dårlige, får vi dem til lege, forteller Laila.

Biskopen til lunsj

Kjell Tunheim har vært medlem siden lokallaget så dagens lys for 14 år siden. Da han gikk av med avtalefestet pensjon (AFP) for noen år siden, gikk han mer aktivt inn i lokallaget. Av yrke er han kokk, med mange års fartstid som kjøkkensjef i forsvaret. Kokekunstene har han imidlertid ikke lagt på hylla. Annenhver onsdag disker Kjell opp med middag på Møteplassen, noe mange benytter seg av. Han trår ellers til med smørbrød og bakst, og i forbindelse med julemessen skal han lage sylteflesk og julemat. Molter har han også plukket.

- Det er artig å ha noe å holde på med. Hadde jeg bare blitt sittende ved kjøkkenbordet hadde jeg fort stagnert. Arbeidet i Mental Helse gjør at jeg får utvikle meg hele tiden, fastslår han.

I fjor var det bispevisitas i bygda. Da falt det naturlig å avlegge Møteplassen et besøk.

-  Presten er medlem her hos oss. Hun lurte på om vi ikke kunne ordne lunsj til gjestene. Vi synes det var kjempeartig, men presiserte at dette ikke er stedet for forkynnelse og bønn. Kjell laget maten, og det ble med et bordvers, forteller Laila.

Basar.006 medium

Mental Helse Salangen er antakelig et av landets mest aktive lokallag. Møteplassen er ikke bare en arena for sosialt samvær, kaffe og en matbit. Før valget inviterte de lokalpolitikerne til debatt, og celebert besøk har det vært mer enn én gang. I tillegg er det kakelotteri, messer, medlemsmøter og mange andre aktiviteter. Som for eksempel strikking.

-  Vi strikker oss nesten i hjel. Så langt i år har vi strikket 47 par babysokker. Alle nyfødte i bygda får et par, samt et diplom der vi ønsker dem velkommen til verden. Vi får beskjed fra helsesøster når det begynner å bli tomt. Da leverer vi en ny ladning.

Babysokker i rosa, hvitt og lyseblått. Laila har ikke tall på hvor mange hun har strikket i årenes løp. I tillegg strikkes det forskjellige andre plagg til de årlige messene til jul og påske.

-  Vi har også hatt kurs i førstehjelp. Da er det sønnen vår som underviser. Han er ambulansesjåfør, forteller Laila.

Penger i kassa

Penger får lokallaget både herfra og derfra. I tillegg til kommunen er det flere private bedrifter som gir sin støtte. Da Norsk Tipping lanserte Grasrotandelen, var Mental Helse Salangen på banen med det samme.

- Vi er det laget i Salangen som får mest gjennom Grasrotandelen. Er ikke det fantastisk, spør Kjell.

Før kommunevalget i høst fikk lokallaget en sjekk fra et av de politiske partiene. Et år fikk de VGs julehilsen.

-  Vi har fått et navn og et godt rykte, konstaterer Kjell.

For noen år siden hadde 10. klasse samlet inn penger til en klassetur. De kom fram til at pengene ville komme bedre til nytte hvis de ga dem til lokallaget.

-   Med ett unntak var avgjørelsen enstemmig. En av ungdommene ville heller at pengene skulle gå til kunstgressbane. Vi fikk over 13 tusen kroner, forteller Laila.

Kakelotteri2011 medium

-  Mange i Salangen tenker på Mental Helse. Overskuddet etter et 30 års jubileum i fjor gikk også til oss, fortsetter Kjell.

Dugnadsinnsatsen til medlemmene bringer også penger i kassa. Kakelotteri tre ganger i året, messer, vaffelsteking og salg av middag.

- Uten alle de flinke og engasjerte medlemmene hadde ikke Mental Helse Salangen på langt nær vært det samme, konstaterer Kjell.

Gir seg ikke

-  Bank i bordet. Så langt har det gått det bra. Men for å være ærlig, til tider kan jeg bli lei. Slik er det vel med alt arbeid, om det er frivillig eller lønnet, medgir Laila.

Dialekten røper at hun ikke er nordfra. Hva annet enn kjærlighet kan lokke en østlending nordover? Laila ler. Nå kan Kjell og Laila se tilbake på nesten 50 års samliv. Noen heftige diskusjoner blir riktignok fra tid til annen.

-  Vi er ikke enige bestandig. Alt i alt er engasjementet i Mental Helse godt for ekteskapet, forsikrer Kjell.

Ekteparet fra Salangen gir seg neppe med det første. Snart fyller Laila 70 år. Hun har vært inne på tanken om å ”pensjonere” seg. Men arbeidet i Mental Helse er blitt en livsstil, og hun kan ikke forestille seg hvordan livet vil bli uten.

-  Du skal se jeg ender opp som en syvende far i huset, ler hun.

**** Denne artikkelen ble opprinnelig laget og publisert  for Sinn & Samfunn 5-2011. Den har også stått på trykk i Folkebladet etter avtale.

Flere saker fra Sinn og samfunn