7. jan 2018 Sinn og samfunn

Vi trenger mer om psykisk helse i skolen

I løpet av #GivingTuesday-kampanjen fikk Mental Helse inn 110.786 underskrifter fra unge mennesker som vil ha kunnskap om psykiske helseutfordringer inn i skolen.

Gt

Tidlig intervensjon når det gjelder psykiske helseplager bør starte i skolen, derfor lanserte MH en SMS-underskriftkampanje på #GivingTuesday, 28.november 2017.

#GivingTuesday til Norge

Som mange andre konsept kommer #GivingTuesday fra USA. Etter BlackFriday og CyberMonday, er det på tide å gi gaver til andre enn seg selv. #GivingTuesday, en filantropisk giverbevegelse rettet mot alle de menneskene som står utenfor «det gode selskap» og som trenger hjelp til å få et bedre liv. Det kan innebære mulighet for utdanning, mening i hverdagen, og i noen tilfeller handler det rett og slett om å redde menneskeliv. #GivingTuesday er også en hyllest til idéelle organisasjoner, og alle de menneskene som frivillige stiller sin tid og energi til disposisjon for å hjelpe andre.

Mental Helse lager en underskriftkampanje for at «vi trenger mer om psykisk helse i skolen»

Alt for mange av dagens ungdom sliter unødvendig mye. Vi vet at tidlig intervensjon når det gjelder psykiske helseplager hjelper, og den bør starte i skolen. Våre ungdommer er framtidens viktigste ressurs, og den må forvaltes riktig. Nettopp derfor valgte Mental Helse å samle inn underskrifter i stedet for penger. Vi tror veien til målet vårt: «Vi trenger mer om psykisk helse i skolen» er kortere gjennom folkeopplysning og politisk påvirkning, enn om vi skulle samlet inn penger til saken. Underskriftene vil bli overrakt kunnskaps- og inkluderingsminister Jan Tore Sanner.

Youtube-innhold med politisk slagkraft

En driftig gjeng med ungdommer var det som utformet og formidlet innholdet for Mental Helse og vår #GivingTuesday-underskriftskampanje. Alt av kommunikasjon ble publisert på underholdningskanalen – YouTube, ungdommens favoritt.

I god Mental Helse-tradisjon valgte vi å lytte til brukerne, som i dette tilfelle var skoleungdommen. Vi vil at all ungdom, men også foresatte, besteforeldre, tanter, onkler, lærere og rektorer og andre som ønsker mer om psykisk helse inn i skolen, skal få anledning til virkelig å bli hørt. Vi vet at myndighetene jobber med å utforme en ny læreplan hvor psykisk helse skal inn som tema. Men den nye læreplanen skal først være klar for elevene høsten 2020. Selv om dette er oppløftende på papiret, og noe Mental Helse ønsker velkommen – så hjelper det ikke ungdommen som sliter nå. 

Vi trenger midlertidige tiltak

Vi håper at underskriftskampanjen sørger for at myndighetene legger til rette for at skolene får tilgang på midlertidige tiltak, slik at ungdommen som sliter nå kan få hjelp. Vi kan ikke la dem vente til år 2020. Mental Helse ønsker å fortelle skoler og myndighetene at de fram til den nye læreplanen lanseres høsten 2020, kan regne med oss. Mental Helse sitt omreisende grunnkurs om psykisk helse, Venn1, ønsker å være en enda større del av det eksterne hjelpetilbudet. Venn1 bidrar til at elevene tilegner seg nødvendig kunnskap om psykisk helse, og de blir informert om hvor de kan få hjelp. 

Flere saker fra Sinn og samfunn