null
Erna i prat med Kim Foto: Helge Mikalsen, VG
10. mai 2019 Mental Helse Vefsna

En helt vanlig søndag, også Statministerbesøk da!

Om Statsministerbesøk, en nokså lite hverdagslig greie. Les her for mer om besøket sett fra vår side. Fra første telefon til selve dagen var her. Forberedelsene, gjennomføringen, og et lite irritasjonsmoment. Jeg håper spesielt at dere som er politikere leser hele artikkelen.

Den første telefonsamtalen

Klokka er halv tre, onsdag den 24. April. Leder i Mental Helse Vefsna, Andreas Lund, sitter ved kontorpulten oppe på Norsk Saneringsservice. Det er tredje gangen det samme telefonnummeret har ringt i dag, så selv om han er opptatt, så svarer han telefonen. I andre enden er Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor. Hei Andreas, eg har skjønt at det er du som er styreleiar i Mental Helse Vefsna?
Når telefonsamtalen noen minutter etterpå var over, var det klart. Statsministeren skulle til Helgeland, og i den forbindelse ville hun ta turen innom Mosjøen for å treffe på Mental Helse Vefsna og årets ildsjelprisvinner Per Hansen. Hun ville gjerne ta besøket på Qvales Mestringshus om det var mulig. Igjen satt en lettere overrasket lokallagsleder og kløp seg i armen for å dobbeltsjekke. Hvorpå han kunne konstatere; Jepp, Statsministeren skulle til Mosjøen, fordi hun hadde et ønske om å besøke nettopp oss.

Forberedelsene gikk som smurt

Første telefon gikk til Per, den neste til enhetsleder i avdeling psykisk helse. Den tredje telefonen gikk til mamma. Her var det litt som skulle planlegges, og som skulle på plass. Sammen kom vi frem til at vi skulle gjøre dette så ordinært som mulig. Vi skulle gjøre klart til Søndagskaffe vårt ordinære treffsted på Qvales, også skulle vi invitere ungdomsgruppa til Qvales for å holde aktivitet i andreetasjen. Vi la opp til at det skulle være brukerne som skulle få opplevelsen, for hos oss er brukerne i sentrum. Så mange som mulig av brukerne skulle få muligheten til å prate med eller hilse på selveste Statsministeren.
Søndag 28. April, klokka fem, sitter Andreas og Hanne Nyland, enhetsleder i avdeling psykisk helse, på Qvales og tar imot Arvid Samland. Dette for å planlegge den store dagen. Vi var enige om fremgangsmåten, og vi skulle ha fokus på brukerne av huset og hvor viktig aktivitetstilbudet ved Qvales er.

Den store dagen var kommet

Så kom dagen, og her tenker jeg at jeg slutter å beskrive meg i tredjeperson. Jeg landet hjemme i Mosjøen litt før tre på ettermiddagen, etter å ha vært på styremøte i Mental Helse Nordland i helga. Det ble til en kjapp tur innom hjemme for å friske seg opp litt, så bar det av sted til Qvales klokka fire. Jeg og Tonje Kristoffersen (kasserer i MH Vefsna og leder i MH Nordland) kom først til Qvales, og begynte å koke kaffe og finne frem te, kakao og solbærdrikk, som vi alltid bruker å ha stående fremme på Søndagskaffen. Vi ser over litt på Qvales og ser at alt er klart. Etter hvert dukker selvsagt Maiken også opp for å hjelpe til. Maiken Johnsen er ansatt på prosjektstilling i andreetasjen på Qvales og er med og skaper aktiviteter for brukerne. Maiken mottok forresten en fortjent trampeklapp fra alle oppmøtte idet en av brukerne valgte å takke Maiken for den flotte jobben hun gjør foran Statsministeren.

Viktigheten av Qvales, og hvem som er dets fokus

En funfact jeg gjerne vil fortelle om, som jeg ikke kan se at noen av mediene har skrevet om, men som jeg synes er viktig, er at vi hadde bestilt storfin kake til det storfine besøket. Og det er nok vanlig at man lar det storfine besøket åpne kaken og ta det første kakestykket. Men når Statsministeren kom ned fra sin første stopp i andreetasjen, så var allerede kaken åpnet. Hvorfor? For i god Mental Helse-stil så lot vi en av husets faste besøkende få åpne kaken. Og før Statsministeren var kommet seg sålangt, hadde allerede de besøkende brukerne fått hentet seg kake.
Under besøket fikk flere brukere snakket med Statsministeren, og mye omhandlet Qvales Kafé og betydningen arbeidstiltaket for brukerne som behandling hadde vært positivt for dem. Men endringer som har vært i uføretrygd i under sittende Statsminister ble også tema. Det ble også endringene som er foreslått som vil ha en ødeleggende virkning både på livsgleden til mange uføre og på frivilligheten som helhet. Det foreligger et forslag om å etterprøve uføretrygden til alle som har stilt opp frivillig eller hatt frivillige verv, samt nekte uføre å ta på seg frivillig arbeid. Det å være ufør er ingen dans på roser. For noen er det forutsigbart likt hele tiden, mens for andre er problemet at det er svært svingende i forhold til form. Begge gjør at man ikke kan stå i ordinært arbeid, og ender som oftest opp med at man ender opp som ufør. Lediggang er roten til alt ondt, er et kjent og sannferdig uttrykk. Frivillig arbeid er fristedet der uføre kan få være med de gode dagene, men kan trekke seg tilbake de dårlige dagene. Det gir en meningsfull aktivitet på de dagene man makter med det. Det skaper flere gode dager. Det øker livskvaliteten til de det gjelder. Denne livskvaliteten er nå foreslått at skal tas bort. Det vil utvilsomt korte ned livene til altfor mange. Man fikk nok ingen avklaringer fra Statsministeren på disse temaene, men hun fikk i det minste høre hvordan det oppleves direkte fra noen av dem dette går ut over.

Men ikke alt var bare positivt – Følg med nå!

Men denne artikkelen er ikke bare en solskinnshistorie, selv om vi har fått mye publisitet for dette. For det var et skår i gleden denne dagen. Noe som satte en demper på festivitasen. Og denne delen jeg skal skrive om nå, håper jeg en del av de oppmøtte lokale politikerne biter seg merke i. For som jeg allerede ovenfor har skrevet om, så skulle Statsministeren komme på besøk til Mental Helse Vefsna, Qvales Mestringshus, og dets brukere. Jeg skjønner at lokalpolitikerne ønsker å forsøke å skinne i nærvær av en Statsminister. Men det å henge seg med et stort etterslep inn på lille Qvales samtidig som at Statsministeren skulle besøke brukerne hadde jeg håpet at lokalpolitikerne ville holde seg for gode for. I stedet for at dette ble et brukerrettet arrangement, følte mange at lokale politikere prøvde å gjøre dette om til valgkamp. Kanskje var det tenkt slik fra Solbergs side også? Det vet jeg ikke. Jeg vet bare at vi planlagte et hyggelig arrangement for brukerne av Qvales Mestringshus, der de skulle få møte Statsministeren, og samtalene vi hadde med Samland fra SMK tydet på at det var enighet om det.
Men til dere lokalpolitikere: Hver fredag og annenhver søndag er det brukerarrangement ved Qvales Mestringshus. Dere er hjertelig velkomne til å komme og høre på hva brukerne har å si, også når det ikke er Statsministerbesøk.

Flere saker fra Mental Helse Vefsna